20 hovedkommandoer i Windows-ledeteksten

20 toppkommandoer du kan utføre fra Windows CMD-forespørselen som alle bør kjenne til og bruke

I dag trenger du knapt å forholde deg til Windows-kommandolinjen i dag: dette verktøyet har alltid blitt sett på som et "panel for eksperter og hackere", noe som resulterer i at det blir fullstendig ignorert i hverdagen foran PC-en.

Selv om det virker gammeldags eller vanskelig å bruke, er det verdt det kjenne til noen kommandoer som skal startes via Windows-ledetekstenslik at du kan løse noen problemer, låse opp filer og mapper eller gjøre endringer som er vanskelige å gjøre med et grafisk grensesnitt eller en applikasjon.

I den følgende guiden har vi samlet hovedkommandoene som skal brukes på Windows-ledeteksten; hvis vi har problemer med å huske disse kommandoene, kan vi alltid lagre denne veiledningen i våre favoritter og bruke den hver gang vi har et problem som bare kan løses fra ledeteksten.

LES OGSÅ -> Forskjellen mellom Powershell og Windows Ledetekst

1) Hvordan få tilgang til ledeteksten

For å få tilgang til ledeteksten har vi forskjellige stier som vi kan følge:

  • ved å åpne Start-menyen og søke ledeteksten;
  • ved å trykke Windows+X på tastaturet og klikk på Terminal;
  • ved å trykke Windows+R på tastaturet og skriver cmd i vinduet Løpe.
  • ved å høyreklikke i hvilken som helst mappe på PC-en og trykke Åpne i terminal (bare på Windows 11).

På denne måten vil vi alltid kunne åpne ledeteksten eller alternativt Windows-terminal (som også inkluderer ledetekstkommandoer).

Vi minner deg om at de fleste kommandoene som vises i denne veiledningen krever administratortillatelser: for å fortsette, høyreklikk på kommandoprompt-elementet fra Start-menyen og trykk Kjør som administrator.

2) Bedre kommandoer å bruke fra ledeteksten

CIPHER

Kommandoen Chiffer den fortjente en artikkel i denne bloggen på grunn av dens betydning. Det tjener til overskriv ledig diskplass i Windows slik at filer slettet med papirkurven ikke lenger kan gjenopprettes.

For å rense diskstasjon C, for eksempel, bruker du kommandoen "chiffer /w:c" vil slette alle spor av filer på disken, samtidig som filene ikke blir slettet.

DRIVERQUERY

driverforespørsel Den brukes til å liste datamaskindriverne med alle detaljer.

Skriv for å utføre det driverquery-v; Samtidig som driverquery-v > driverlist-txt vil lagre listen til en tekstfil i gjeldende mappe.

SKRU AV

Kommandoen skru av slår av datamaskinen som kan gjøres med knappen uten problemer.

Den praktiske kommandoen er i stedet avslutning /r /o, som starter PC-en på nytt og starter Advanced Boot Options-menyen for å få tilgang til sikkermodus og gjenopprettingsverktøy. For å planlegge nedleggelse via spørsmål foreslår vi at du leser veiledningen ovenfor hvordan du planlegger at PC-en din skal slås av eller starte på nytt på et bestemt tidspunkt.

SFC

SFC står for Systemfilkontroll og brukes til å sjekke systemfiler for fikse fil ikke funnet eller korrupte feil.

For å utføre denne viktige kommandoen, skriv bare inn sfc /scannow for å oppdage skadede eller manglende filer og erstatte dem med gode filer.

LISTE OVER GJØREMÅL

Tasklist-kommandoen kan brukes som en oppgavebehandling, for å se den oppdaterte listen over alle oppgaver som kjører på din PC.

Oppgaveliste-svc viser tjenestene knyttet til hver aktivitet, oppgaveliste-v gir flere detaljer om hver prosess og oppgaveliste-m finner dll-filer med aktive prosesser.

Disse kommandoene er nyttige for avansert feilsøking eller manuelt sporing av skadelig programvare.

TASKKILL

Hver prosess som vises i kommandoen liste over gjøremål kan avbrytes og avsluttes med kommandoen taskkill-im etterfulgt av navnet på den kjørbare filen eller med taskkill-pid etterfulgt av prosess-ID-nummeret.

OG SÅ

Assoc er DOS-kommandoen for å vise filtilknytninger til programmer; i praksis kan du enkelt kontrollere hvordan en bestemt type fil åpnes hvis du dobbeltklikker på den med musen.

Kjør kommandoen assoc .txt for å se hvilket program som åpner txt-filer; skriving assoc .txt= du kan endre programmet du vil bruke.

FC

FC står for Filsammenligning og brukes til å sammenligne to tekstfiler for å se om det er forskjeller.
Dette er spesielt nyttig for forfattere og programmerere som prøver å finne små endringer mellom to versjoner av samme fil.

Skriv deretter fc og deretter mappebanen og navnet på de to filene du vil sammenligne.
Legger til alternativet "/l" for å sammenligne kun ASCII-tekst.

Du kan for eksempel skrive: fc /l "C:\Program Files\example1.doc" "C:\Program Files\example2.doc".

IPCONFIG

IPconfig er kommandoen for å vite hvilken IP-adresse datamaskinen koblet til nettverket har. Hvis du bruker en ruter vil du finne ruterens lokale nettverksadresse.

Ipconfig /release etterfulgt av ipconfig /renew er kommandoene for å be om en ny IP-adresse, nyttig for gjenopprette internett.

Du kan også bruke ipconfig /flushdns for å oppdatere DNS-navneoppløsning.
ipconfig /all til slutt viser den alle datamaskinens nettverksadresser.

NETSTAT

Ved å skrive inn kommandoen netstat-an du vil få listen over nettverksporter som er åpne for øyeblikket med deres IP-adresser.

Dette er en flott kommando for å finne og fikse skadelig programvare eller internettforbindelsesproblemer med programvare.

PING

Ping-kommandoen brukes når du vil sjekke om datamaskinen din er koblet til internett eller om den kan koble til en bestemt nettverksenhet.

Vanligvis brukes kommandoen ping www.google.it for å sjekke internettforbindelsen eller ping-ruterens IP-adresse for å sjekke om det er en LAN-nettverkstilkobling.

Om dette emnet kan vi lese vår guide om hvordan mål lavere nettverksforsinkelse ved å redusere tilkoblingstiden (Ping).

PATHPING

Pathping er en mer avansert versjon av ping nyttig hvis det er flere rutere mellom PC-en og enheten du tester.

TRACERT

Kommandoen tracert Det ligner på pathping, må du skrive tracert etterfulgt av IP-adressen eller domenet for å vite alle trinnene en pakke tar for å komme til den adressen fra datamaskinen vår.

I motsetning til pathping viser tracert også hvor mye tid som går (i millisekunder) hvert trinn mellom servere eller enheter.

POWERCFG

Powercfg er en veldig kraftig kommando for strømstyring. Du kan bruke kommandoen "powercfg /dvale på"Og powercfg /dvale av for å administrere dvalemodus, og du kan også bruke kommandoen "powercfg /a" for å se strømsparingstilstandene som er tilgjengelige på PC-en din.

En annen nyttig kommando er powercfg /devicequery s1_supported enn se listen over enheter som kan vekke datamaskinen fra dvale. Powercfg /lastwake i stedet forteller den oss hvilken enhet som sist vekket PC-en fra hviletilstand.

Kommandoen powercfg /energi kan brukes til å få en detaljert rapport om PC-ens energiforbruk. Denne rapporten er nyttig for å se etter systemfeil som kan øke energiforbruket.

I Windows 11 og Windows 10 kan du også bruke kommandoen powercfg /batterirapport for å få en detaljert analyse av batteribruk i bærbare datamaskiner.

RECIMG

recimg står for Gjenopprettingsbilde og kan bare kjøres i Windows 8 for å lage et systembilde.
Nesten alle Windows 8/8.1-datamaskiner kjøpt allerede installert har allerede et gjenopprettingsbilde for å gjøre tilbakestillingen, men dette kan inkludere ubrukelige programmer som du foretrekker å ikke ha.

Løping recimg du får en liste over alternativer for å bruke denne kommandoen til å lage et tilpasset systembilde.

Du må ha administratorrettigheter for å bruke recimg-kommandoen, og du kan få tilgang til gjenopprettingsbildet som er opprettet via reinitialisering av Windows.

DISM

En annen veldig nyttig kommando for å gjenopprette skadede systemfiler på Windows er DISMi stand til å gjenopprette filene vi trenger direkte fra Windows-installasjonsbildet (tilstede på Windows 11 og Windows 10) eller bruke Microsoft-servere til å gjenopprette en kopi av filene som skal gjenopprettes.

Kommandoen som skal kjøres for å starte reparasjonen er DISM.exe /Online /Cleanup-image /RestoreHealthsom skal brukes strengt fra en ledetekst som kjører som administrator.

For å lære mer kan vi lese vår guide på hvordan reparere Windows-systemfiler med DISM.

TRE

Starter kommandoen tre vi kan få alle mappene og undermappene til en bestemt bane på Windows; hvis den startes fra C: kan vi se alle mappene på PC-en i et ryddig tre).

For å eksportere dette "mappetreet" til en tekstfil trenger vi bare å bruke kommandoen tre > eksport.txt.

NETSH

En annen veldig nyttig kommando er netshsom kan brukes til å umiddelbart vise Wi-Fi-passordene som er lagret på PC-en vår, uten å bruke eksterne programmer eller navigere gjennom kompliserte menyer.

Den første kommandoen som skal kjøres er netsh wlan vis profil for å vise nettverkene som er lagret på PC-en, etterfulgt av kommandoen netsh wlan vis profil SSID key=clearog pass på å erstatte SSID med et av navnene i listen generert av den første kommandoen.

WMIC

Vi vet ikke hvilken lisens som er aktiv for øyeblikket på Windows? Vi kan raskt gjenopprette den aktive produktnøkkelen på datamaskinen ved å skrive kommandoen wmic path softwarelicensingservice få OA3xOriginalProductKeyog får som svar seriekoden som vår kopi av Windows er aktiv med.

For å lære mer kan vi lese vår guide på hvordan lagre Windows- og Office-aktiverings- og lisenskoder.

SYSTEMINFORMASJON

Hvis vi vil gjenopprette all informasjonen på PC-en, er det bare å starte kommandoen systeminformasjon i ledeteksten, innhente en fullstendig rapport om maskinvaren på PC-en og egenskapene til operativsystemet og den aktive brukeren.

Fortsatt om samme emne kan vi lese guiden ovenfor hvordan finne fullstendige spesifikasjoner for din Windows 10 og 11 pc.

Konklusjoner

Som det fremgår av denne veiledningen, kan ledeteksten fortsatt være veldig nyttig, gitt at den inkluderer kommandoer som kan erstatte hele programmer.

Selvfølgelig vil vi ikke ha det praktiske med det grafiske grensesnittet, men kraften og enkeltheten du kan starte en snarvei med vil overraske deg: litt trening er nok til å finne forespørselen nyttig og bruke den oftere.

For å lære mer kan vi lese våre flyguider Kommandoprompt (CMD)-triks og på 20 kommandoer å skrive inn "Kjør" på Windows.

Index
  1. 1) Hvordan få tilgang til ledeteksten
  2. 2) Bedre kommandoer å bruke fra ledeteksten
    1. Konklusjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up