4 ting du trenger for å starte opp Windows 10 på 3 sekunder

Normalt tar det lang tid å starte opp Windows 10. På en tradisjonell harddisk kan det ta mer enn ett minutt før skrivebordet vises.

Og selv etter det, laster den fortsatt noen tjenester i bakgrunnen, noe som betyr at den fortsatt er ganske treg til alt initialiseres ordentlig. Av denne grunn introduserte Windows 8 (som også var treg å starte opp) Fast Startup.

Hva er hurtigstart?

Det skjer mye når datamaskinen starter opp. I utgangspunktet lastes kjernen sammen med noen drivere. Programmer, biblioteker og andre typer data leses fra disken til minnet og utføres eller behandles på en eller annen måte av prosessoren.

På en anstendig SSD er dette raskt nok. Om ti eller tjue sekunder vil skrivebordet ditt vises. Siden denne tiden er akseptabel, er de fleste brukere ikke klar over at dette kan være enda raskere.

Med Rask oppstart aktiv vil datamaskinen starte opp på mindre enn fem sekunder. Men selv om denne funksjonen er aktivert som standard, vil Windows på noen systemer fortsatt gå gjennom en normal oppstartsprosess.

Du kan lese mer om Fast Startup her. For å gjøre det kort, kan du tenke på denne analogien. Anta at datamaskinen din ved normal oppstart må legge til 1+2+3+4 for å få resultatet på 10.

Med Rask oppstart lagres resultatet av 10 på disken ved å slå av Windows. Neste gang den starter, vil den ganske enkelt kopiere denne utgangen fra disken til RAM. På denne måten slipper du å måtte regne dette tallet på nytt fra bunnen av.

Hvordan vite om Windows kjører rask oppstart?

Det er ganske enkelt faktisk. Hvis du ser oppstartsanimasjonen, hvor disse prikkene roterer i en sirkel, er det en vanlig oppstart. Hvis du ikke ser den oppstartsanimasjonen, gjør Windows en rask oppstart.

Her er et eksempel på en vanlig støvel.

Og dette er et eksempel på rask oppstart i aksjon.

Selv når alt er i orden, vil ikke operativsystemet alltid utføre en rask oppstart. Her er noen eksempler:

  • Omstart, i stedet for å slå av, vil utføre en normal oppstart neste gang. Med andre ord, en rask oppstart kan bare skje etter at du har slått av datamaskinen.
  • Etter en oppdatering.
  • Etter å ha installert eller fjernet en driver.
  • I noen tilfeller, hvis du starter opp i Windows og deretter slår av raskt, la operativsystemet "kjøle seg ned" og laste inn bakgrunnsdata i minst et minutt eller to før du slår av når du prøver trinnene i denne artikkelen.

Hvordan sikre at rask oppstart brukes på systemet ditt

Forholdene vil variere fra system til system. I noen tilfeller kan du oppleve at selv uten alle disse elementene, vil Windows starte opp raskt. I de fleste tilfeller vil imidlertid følgende krav gjelde.

1. Windows må starte opp via UEFI. Hvis du installerte operativsystemet i BIOS-modus, kan du kanskje konvertere til UEFI ved å følge disse trinnene. Ikke glem å endre UEFI-innstillingene dine for å deaktivere BIOS-oppstart og aktivere UEFI-oppstart etterpå.

2. Du trenger SATA/NVMe-driveren fra hovedkortprodusenten. Generiske Windows-drivere er ikke nok. For eksempel, hvis du ser noe som "Standard SATA AHCI Controller" i Enhetsbehandling, betyr det at du bruker generiske drivere.

Og som en sidenotat, SSD-er gir vanligvis dårligere resultater i dette scenariet. Sekvensielle lesehastigheter nådde for eksempel en topp på 100-200 MB/s med disse kontrollerene på et system og gikk opp til 550 MB/s med dedikerte kontrollere.

3. og skal være aktivert som standard. Men det skader ikke å sjekke eller reaktivere det hvis du tidligere har deaktivert det av en eller annen grunn.

4. En rask lagringsenhet som en SSD- eller NVMe-stasjon kreves. Rask oppstart kan også fungere med harddisker, noe som reduserer oppstartstiden betraktelig, men den starter åpenbart ikke opp på tre sekunder, som annonsert i opplæringstittelen.

Hvis rask oppstart fortsatt er inaktiv

Trinnene ovenfor bør være nok til å få datamaskinen til å starte opp raskere. Hvis du ikke har lyktes, kan du prøve å installere de andre tilgjengelige driverne for hovedkortet, skjermkortet og annen maskinvare du måtte ha. I tilfelle du ikke finner driverne på produsentens nettsted, prøv dette verktøyet.

I listen som dette programmet genererer, vil du se driverne merket med produsentens navn. Hvis du prøver driveren for ditt spesifikke merke og den ikke fungerer, prøv en annen driver fra en annen produsent. Selv om det er et annet merke, bruker de ofte samme brikker og lignende brikkesett, så driverne er de samme.

Hvis du installerte Windows under oppstart via BIOS, deaktiver BIOS-oppstart helt (og WSC hvis tilgjengelig), aktiver bare UEFI-oppstart og installer operativsystemet på nytt.

Hvis disse alternativene heller ikke fungerer, kan det hende du har en defekt UEFI-implementering eller maskinvare som Windows ikke kan bruke Fast Boot med. Dessverre, hvis du faller inn i denne kategorien, er det ingenting du kan gjøre annet enn å endre hovedkortet eller maskinvaren du har problemer med.

Forhåpentligvis er du en av de heldige!

Index
  1. Hva er hurtigstart?
  2. Hvordan vite om Windows kjører rask oppstart?
  3. Hvordan sikre at rask oppstart brukes på systemet ditt
  4. Hvis rask oppstart fortsatt er inaktiv

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up