4MLinux gjennomgang og installasjonsveiledning

4MLinux er en liten Linux-distribusjon som henvender seg til de fire M-ene, som i dette tilfellet er Maintenance (Live CD-redningssystem), Multimedia, Miniserver og Mystery (dvs. spill). Hver av M har sin egen spesielle versjon av 4MLinux, så det er "4MLinux Server Edition", "4MLinux Rescue Edition", og så videre. Eller du kan laste ned alt-i-ett-versjonen som kombinerer alle fire. 4MLinux-anmeldelsen her vil diskutere alt-i-ett-versjonen.

4MLinux krever ikke mange systemressurser. Standard skrivebordsmiljø opptar mindre enn 64 MB RAM og mindre enn 1 GB diskplass når det er fullt installert. For å oppnå et så lite minneavtrykk, bruker 4MLinux JVM (Joe's Window Manager) i stedet for de mer minnekrevende skrivebordsmiljøene som GNOME eller KDE.

Last ned "4MLinux Allinone Edition".iso-filen fra nedlastingssiden til 4MLinux. Brenn den til en plate og start PC-en fra platen. 4MLinux vil starte opp som en Live CD. For å installere 4MLinux på en harddisk, bruk det medfølgende installasjonsprogrammet. Klikk på menyknappen (paret med footprints) og naviger deretter til 4MLinux -> Installer.

Installasjonsprogrammet vil ikke opprette noen partisjoner for deg; den venter bare på at den forteller hvilken partisjon den skal bruke. På testsystemet mitt hadde den primære harddisken ingen eksisterende partisjoner. Før jeg kjørte installasjonsprogrammet, brukte jeg den medfølgende kopien av GNU Parted for å lage en ext4-partisjon og en swap-partisjon. Alternativt kan du bruke "fdisk" fra et terminalvindu. For mer informasjon om bruk av fdisk, se veiledningen Håndtering av harddiskpartisjoner ved hjelp av fdisk.

Du kan faktisk spesifisere hvilken som helst destinasjonspartisjon (selv NTFS eller Linux swap), men vær oppmerksom på at enhver partisjon du velger vil bli formatert til ext4, og alle data på partisjonen vil gå tapt. En ting å merke seg er at selv om installasjonsprogrammet vil omformatere partisjonen, forventer det at partisjonen allerede har et filsystem på seg. Hvis du ikke gjør det, vil installasjonsprogrammet mislykkes med en feilmelding om ikke å kunne montere destinasjonspartisjonen. Hvis du støter på dette problemet, lag et dummy-filsystem på destinasjonspartisjonen slik:

mke2fs /dev/sda1

Hvor "/dev/sda1" er destinasjonspartisjonen.

Når du har valgt destinasjonspartisjonen din, må du bekrefte at du vil formatere partisjonen. Du må da fortelle installasjonsprogrammet om 4MLinux vil være det eneste operativsystemet på din PC. Hvis du prøver å bygge et dual-boot-system, sørg for å svare nei når du blir spurt: "Er 4MLinux det eneste operativsystemet på PC-en din (ja/nei)? «

Før du starter installasjonen, vil installasjonsprogrammet vise en oppsummering av endringene som vil skje (f.eks. vil destinasjonspartisjonen omformateres osv.). Bekreft listen over endringer for å starte installasjonen. Installasjonen er tekstbasert og skal være ganske rask. Lukk installasjonsvinduet og start på nytt (uten platen i den optiske stasjonen).

Første gang du starter opp, vil 4MLinux fortsette å installere noen ekstra filer og be deg angi root-passordet.

Når "4MLinux"-ledeteksten vises, skriv inn "root" og deretter, i neste ledetekst, passordet du nettopp satte. For å bytte til skrivebordsmiljøet, skriv inn:

startx

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> > >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >> >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>> >>>>»»»>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Programvaren som er forhåndsinstallert i 4MLinux er delt inn i en av de forskjellige M-kategoriene (Vedlikehold, Multimedia, Miniserver og Mystery). Noe av programvaren er innebygd, som standard nettleser QupZilla, men noe av programvaren leveres gjennom Wine. Så hvis du vil kjøre Firefox, vil 4MLinux laste ned og installere Windows-versjonen.

Det samme gjelder programmer som PuTTY (den utmerkede SSH-klienten), 7-Zip, Audacity og InfraRecorder. Hvis noen forutsetninger mangler, for eksempel Microsoft. NET runtime, vil installasjonsprogrammet laste dem ned automatisk.

4MLinux tilbyr også en rekke "Extensions", som i utgangspunktet betyr nedlastinger fra 4MLinux-depotet. Det nåværende settet med utvidelser er ganske begrenset med LibreOffice, VirtualBox, utvikling og Java Runtime Environment (JRE). Men siden dette er en mini-distro, er inkluderingen av disse pakkene faktisk mer enn man kan forvente og er en veldig nyttig funksjon.

Generelt er 4MLinux rask og funksjonell. De forskjellige "M"-utgavene vil garantert finne sin nisje, og Alt-i-ett-utgaven er veldig nyttig, spesielt for bruk som en bærbar distro på en USB-flash-stasjon eller for å gjenopplive en aldrende PC.

Hvis du trenger hjelp med 4MLinux, har hovedutvikleren av prosjektet en 4MLinux-relatert blogg. Du kan også stille 4MLinux-relaterte spørsmål i kommentarfeltet nedenfor, så skal vi se om vi kan hjelpe deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up