Bruk Pandoc til å enkelt konvertere tekstfiler til PDF- eller e-bokformat

I siste artikkel, lærte vi hvordan Markdown kan hjelpe deg raskt å produsere ren HTML-kode for bruk på et nettsted eller en blogg. Men hva om du også ønsker å produsere en e-bok med det samme innholdet du har på nettet? Mens Markdown-verktøysettet er rettet mot å lage nettinnhold, er det et annet verktøy som lar deg ta Markdown og konvertere det til OpenOffice/LibreOffice-dokumenter, PDF-er eller til og med e-bøker som passer for en Kindle eller annen e-leser – Pandoc.

Å installere pandoc-pakken på et Ubuntu-system er veldig enkelt med følgende kommando:

sudo apt-get install pandoc

Når den er installert, kan du umiddelbart bruke Pandoc i stedet for Markdown for å lage HTML med følgende kommando:

pandoc -r markdown -w html -o *sunombredearchivo*.html *sunombredearchivo*.md

Syntaksen og flaggene er som følger:

 • "-r" - leseformat

 • "-w" - skriveformat

 • "-o" – utdatafilnavn

Det kommandoen ovenfor gjør er å lese en markdown-fil og sende ut filen i HTML-format med samme filnavn.

Eksemplet ovenfor viser filen i HTML-format, men du kan også bruke Pandoc til å generere andre formater.

Åpne dokumenttekstformat (ODT)

Hvis du trenger å utveksle dokumentet ditt med folk som bruker en mer generisk kontorpakke, for eksempel OpenOffice/LibreOffice eller Microsoft Office, kan du konvertere det til ODT-format ved hjelp av Pandoc. Hvis du tror du kommer til å gjøre dette ofte, er det nyttig å sette opp en mal på forhånd. Først lager du et enkelt dokument (som en overskrift og en eller to linjer med tekst) i Markdown og konverterer det til ODT med følgende kommando:

pandoc -r markdown -w odt -o pandoctemplate.odt *dittfilnavn*.md

Deretter åpner du "pandoctemplate.odt"-filen i Open/LibreOffice for å endre fonter, mellomrom, marger osv... etter din smak. Sørg for å bruke stiler for å sette opp dette – noen detaljer om bruk av stiler er tilgjengelige her. Når dokumentet er konfigurert etter din smak, kan du bruke det som en mal for å lage ODT-filer fra Markdown i fremtiden ved å legge det til kommandoen ovenfor:

pandoc -r markdown -w odt --reference-odt=pandoctemplate.odt -o *su nombre de archivo*.odt *su nombre de archivo*.md

>.

Nå når du konverterer en markdown-fil til ODT, blir den automatisk formatert med stilene du opprettet tidligere. Pandoc støtter også konvertering til det nye Microsoft Word-formatet (versjon 2007 og nyere) med flagget "–reference-docx=templatefile.docx".

Portable Document Format (PDF)

Når jeg trenger å generere PDF-filer fra Markdown, konverterer jeg dem oftest til ODT og bruker LibreOffices Eksporter til PDF-funksjon eller, hvis jeg har å gjøre med en stor gruppe filer, kommandolinjeverktøyet "unoconv". Hvis du er en LaTeX-bruker og har flere pakker installert (denne seksjonen av Pandoc-dokumentasjonen beskriver hva som trengs), kan du generere PDF-er med følgende kommando:

pandoc -r markdown -o *dittfilnavn*.pdf *dittfilnavn*.md

Legg merke til fraværet av "-w"-flagget i dette tilfellet.

ePub e-bøker

For å publisere e-bøker som passer for de fleste e-lesere (ePub er et format som brukes av nesten alle e-lesere), kan det være lurt å ha noen elementer spesifikke for det formatet forberedt på forhånd. Disse inkluderer

 • Et stilark, skrevet i CSS, som beskriver hvordan ePub-en vil se ut

 • Metadata, som skaperen, beskrivelse, rettigheter til verket og språk

 • et forsidebilde

Men hvis du ikke har dem, vil Pandoc bruke noen rimelige standardinnstillinger. Følgende kommando vil konvertere Markdown-dokumentet til en ePub:

pandoc -r markdown -w epub –epub-metadata=*metadatafil*.xml –epub-cover-image=*coverimage*.jpg –epub-stylesheet=*stylesheet*.css -o *dittfilnavn*.epub *dittfilnavn*. md.

Ytterligere prisreduksjonstips

Her er noen flere tips og triks som jeg bruker når jeg bruker Markdown til skriveoppgavene mine:

 • Siden dette er ren tekst, hvis du bruker DropBox til å holde filer synkronisert mellom enheter, kan du bruke det innebygde tekstredigeringsprogrammet til å opprette eller oppdatere Markdown-dokumentene dine på nettet. Det er også redaktører tilgjengelig for Linux (jeg liker veldig godt ReTekst ) og Android (jeg har byttet mellom Forfatter, Epistel og kodeeditoren DroidEdit i det siste).

 • Fordi det er ren tekst, gjør samtidige versjonssystemer (som Subversion) en utmerket jobb med å holde styr på versjoner og vise forskjellene mellom dem.

 • Når du har konvertert et par dokumenter og vet hvilke flagg du trenger for alle formatene du vil ha, kan du lage et enkelt skallskript som vil generere dem alle på en gang.

Jeg har funnet ut at Markdown er en fin måte å skrive innhold på, i et "distraksjonsfritt" miljø (de fleste rene tekstredigerere er), som støtter utdata til flere formater, men som ikke krever en dedikert app.

Bildekreditt: Nærbilde av skrivemaskin, kapittel en konsept av Big arkivfoto.

Index
 1. Åpne dokumenttekstformat (ODT)
 2. Portable Document Format (PDF)
 3. ePub e-bøker
 4. Ytterligere prisreduksjonstips

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up