Chrome vs Firefox Quantum - Hvilken nettleser er den beste?

Som de fleste ting på Internett, er det mange tråder viet til å svare på et av Internetts mest splittende spørsmål: Hva er bedre, Google Chrome eller Mozilla Firefox? Chrome har hatt tittelen "mest populære nettleser" siden 2016, men med lanseringen av Firefox Quantum begynner folk å lure på om Chrome vil holde seg på toppen.

Google sier at nettleseren fortsatt er den beste på markedet, men Mozilla insisterer på at Firefox kan utkonkurrere sin gamle rival. Lojalister på begge sider vil fortelle deg at nettleseren din er den beste, så den eneste måten å komme til en dom på er å sammenligne tall.

Index
  1. Nettlesermarkedsandel
  2. Ytelse og hastighet
  3. Design
  4. Tilbehør
  5. Karakteristisk
  6. konklusjon

Nettlesermarkedsandel

Hvis du bare ser på bruksstatistikk, kommer Chrome alltid på topp. I følge W3Counter dominerte Chrome nesten 60 % av verdens nettleserbruk i februar i fjor. Til sammenligning var Firefoxs nettlesermarkedsandel 8,5 %, noe som gjør den til den tredje mest populære nettleseren etter Safari. Interessant nok steg nettleserbruken for Firefox til 9,3 % i månedene etter utgivelsen av Quantum, men har siden gått ned.

Ytelse og hastighet

Mozilla hevder at Firefox Quantum er dobbelt så rask som sine forgjengere og laster inn nettsider raskere og bruker 30 % mindre minne enn Chrome. Mozilla ga til og med ut en video som tester hvor raskt hver nettleser laster inn populære nettsteder som Google-påloggingssiden, Wikipedia, Tumblr og BBC. Quantum er definitivt raskere enn tidligere versjoner av Firefox, men selv i Mozillas tester slår det bare Chrome brøkdel av halve tiden.

Benchmarks som JetStream 1.1 viser at Quantum er bedre enn Chrome til å håndtere komplekse arbeidsbelastninger, og noen sammenligninger av databruk viser at selv om Firefox kommer under terskelen på 30 % som Mozilla hevder, bruker den i gjennomsnitt mindre minne enn Google Chrome. Dette kan delvis skyldes at Chrome har en dedikert prosess for hver fane, som kan bruke opptil 20 % mer RAM.

På den annen side viser benchmarks som Speedometer at interaksjoner med nettapper er raskere i Chrome.

Design

Selv om noen kanskje synes Google Chromes "less is more"-designvalg er å foretrekke fremfor Firefox, er Chrome fortsatt mye det samme som det var i 2008. Alternativt ser Firefoxs nye Quantum-nettleser slankere og mer moderne ut. Quantums adresselinje tilbyr nå forslag basert på åpne faner, populære søk, historikk og bokmerker. Det er også et redesignet mørkt tema, et nytt utseende for Ny fane-siden, og du kan slippe og dra knapper for å tilpasse verktøylinjen.

Tilbehør

Når det gjelder å utvide funksjonaliteten til nettleseren, samsvarer Mozilla Firefox og Google Chrome. Begge har omfattende utvidelsesbiblioteker hvor du kan finne forskjellige temaer for å tilpasse nettleseren din, og begge støtter en rekke plugins, inkludert de for populære apper som Grammarly, Microsoft Office og Spotify.

Likevel har Mozilla gjort betydelige forbedringer i måten Firefox håndterer utvidelser på. Da de ga ut Firefox Quantum, introduserte de også en ny API-utvidelse, WebExtensions, som følger en modell som ligner den som brukes av Google Chrome. WebExtensions bidrar til å holde Quantum sikker ved å begrense hvilke utvidelser som kan og ikke kan nås i nettleseren. I tillegg er tillegg utviklet ved hjelp av den nye API-en kompatible på tvers av nettlesere, noe som betyr at utviklere kan kjøre Firefox-utvidelser i Chrome (og Opera) med minimale endringer.

Så du vil sannsynligvis se flere Chrome-tillegg tilgjengelig i Firefox-utvidelsesbiblioteket og omvendt når utviklere drar fordel av den nye portabiliteten.

Karakteristisk

Mange av oppdateringene til Firefox Quantum er ting du allerede har sett i Chrome, som en innebygd QR-kodeleser og muligheten til å synkronisere og sende nettsider til alle enhetene dine. Likevel har den nye Firefox-nettleseren ting du ikke finner i Chrome som å invertere farger med "Nattmodus" eller ta skjermbilder av hele nettsider.

Chrome kommer med sitt eget sett med alternativer for personvern og antisporing som "Do Not Track" og Chromes nye native adblocker, men de er ikke like imponerende som Quantums avanserte sikkerhetsalternativer. Du kan angi at Quantum aktivt blokkerer uønskede annonser, popup-vinduer, analysesporere og til og med skript som kan prøve å samle inn dataene dine.

Mozilla sier også at surfing i privat modus laster nettsider 44 % raskere enn vanlig surfing og reduserer databruken med 39 %, noe Chrome ikke tilbyr.

konklusjon

Til syvende og sist, vinneren av Chrome vs. Firefox Quantum avhenger av hva du leter etter i en nettleser. Hvis du vil ha en mer minimalistisk design og mer respons når du bruker nettapplikasjoner, er Google Chrome sannsynligvis det beste alternativet for deg.

Men hvis du har alvorlige bekymringer om minnebruk, sikkerhet eller kjører komplekse applikasjoner i nettleseren din, kan Firefox være det beste alternativet. Quantum og Chrome har begge utmerkede utvidelsesbiblioteker, og begge lar deg importere bokmerker eller passord fra andre nettlesere, så du vil ikke miste mye hvis du bestemmer deg for å bytte nettleser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up