De 10 mest brukte Linux-distroene i verden

Liste og sammenligning av de 10 mest kjente, mest brukte og mest populære Linux-distribusjonene i verden

Når vi snakker om Linux tror mange at vi sikter til et enkelt operativsystem, mens det i realiteten er forskjellige Linux-systemer som ofte bare deler kjernen.

Disse systemene kalles Linux-distribusjoner eller "Distros"som inkluderer Linux-kjernen (den samme for alle) og diverse annen programvare for grensesnittet, for å installere og starte programmer, for kompatibilitet med forskjellige maskinvareelementer og for å surfe på Internett (disse elementene endres i hver distro).

I denne veiledningen, også for å ha gyldige alternativer til å erstatte Windows 10 og Windows 7 (hvis du ikke vil ha Windows 11), vil vi vise deg hva 10 mest brukte Linux Distros i verdenviser deg også de ulike styrker og svakheter ved hver, slik at du kan velge den som overbeviser deg mest (også for stabilitet og funksjonalitet).

Rangeringen er ikke basert på det totale antallet installasjoner på datamaskiner rundt om i verden, men snarere på det nåværende nivået av popularitet, brukervurdering og utførte søk. Hvis vi snakket om bruk i verden, ville vi måtte nevne, også se på rangeringen av Linux-ødeleggelser av

LES OGSÅ: Beste Linux-distribusjoner for alle datamaskiner og behov

1) Pop!_OS

Blant de mest lovende Linux-systemene vi finner Pop!_OS, et system designet av skaperne av PC-er med Linux System_76, men fritt nedlastbart på hvilken som helst datamaskin. Systemet er basert på Ubuntu med et tilpasset GNOME-skrivebord og er designet for de som liker å ha et ryddig skrivebord uten distraksjoner, slik at brukeren kan konsentrere seg om arbeidet.

Som man kan gjette, er det offisielle grafiske miljøet GNOME, utstyrt med de nødvendige tilpasningene for å gjøre brukervennligheten til PC-en enda enklere, med en stil som ligner godt på macOS.

For å lære mer kan vi lese guiden vår Pop!_OS: Linux-distribusjonen du kan velge for din PC.

2) Windowsfx 11.1

Som navnet tilsier Windowsfx 11.1 det er en Linux-distribusjon med grensesnittet identisk med det som er synlig på Windows 11. På avstand er det veldig vanskelig å legge merke til forskjellene, gitt at de brukte den samme grunnleggende bakgrunnen og sporet Start-menyen til perfeksjon.

De som ønsker å bruke Linux, men med et kjent grensesnitt, kan prøve dette operativsystemet basert på Ubuntu LTS og en tilpasset versjon av KDE Plasma-skrivebordet.

3) elementært OS

Den vakreste distribusjonen å se på er uten tvil elementært OSsom kombinerer elementer av MacOS med typiske elementer av Ubuntu og Debian (som den stammer fra), for å tilby en rask distro som er enkel å bruke og tilpasse.

Det offisielle grafiske miljøet er Pantheon, skreddersydd for denne distroen sammen med andre dedikerte programmer. Vi snakket om dette systemet i artikkelen vår Elementært OS: Det enkleste og raskeste operativsystemet å bruke.

4) Zorin OS

Hvis vi ser etter en Linux-distro som er veldig lik Windows, kan vi prøve Zorin OS, som kan skryte av stor grafisk oppmerksomhet på hver detalj, veldig god stabilitet og et forenklet pakkehåndteringssystem (avledet fra Ubuntu og Debian). Som grafiske miljøer kan vi bruke både GNOME og Xfce.

Zorin OS er et av de anbefalte systemene for å erstatte Windows 7sammen med Manjaro.

5) MX Linux

Blant de mest brukte distribusjonene skiller den seg ut MXLinuxen distro basert på den stabile grenen til Debian født fra samarbeidet mellom antiX-teamet og MEPIS Linux-teamet, som jobbet sammen for å lage et system som er raskt, responsivt, stabilt i enhver situasjon og enkelt nok å bruke for de som allerede kjenner litt til Linux.

Foreløpig er det eneste offisielt støttede grafiske miljøet Xfce i en tilpasset versjon.

6) Manjaro Linux

Blant de mest brukte distroene vi finner Manjaro Linuxet raskt system basert på ArchLinux som det krever alle de enkleste funksjonene for å gjøre systemet brukbart av alle typer brukere (både nybegynnere og eksperter).

Den nåværende versjonen er basert på det grafiske Xfce-miljøet, men vi kan installere og bruke alle andre typer miljø (KDE, GNOME og MATE).

7) Linux Mint

Den enkleste distribusjonen å bruke for nybegynnere er definitivt Linux Mint, basert på Ubuntu, men med bemerkelsesverdige forbedringer når det gjelder grafikk og kompatibilitet som gjør det veldig enkelt å konfigurere og bruke. Referanseskrivebordsmiljøet er Cinnamon, men vi kan også bruke Xfce og MATE.

På dette systemet kan vi lese guiden vår Linux Mint det enkle og elegante operativsystemet, som kan brukes også live og på USB.

8) Debian

Moren til mange Linux-distroer er Debian, hvorfra de alle bruker pakkedistribusjonssystemet og systemlogikken. Dette viser hvor enkelt det er å tilpasse Debian selv fra bunnen av, slik at alle kan lage sitt eget system og velge hvert enkelt element. Dette betyr også at det er litt vanskeligere å bruke: vi anbefaler Debian kun til erfarne og erfarne Linux-brukere, gitt at nesten alle problemer må løses fra terminalen.

Debian støtter alle grafiske miljøer som for øyeblikket er tilgjengelige for Linux, uten noen reelle preferanser.

9) Ubuntu

Den mest kjente og kjente distribusjonen er uten tvil Ubuntu, for mange den første reelle distribusjonen innen rekkevidde for alle brukere. Ved å fokusere på denne distribusjonen vil vi ha god støtte under installasjonen (med en av de største dokumentasjonene og wikiene for alle typer problemer), et system som er lett å tilpasse og responsivt under alle omstendigheter.

Referanseskrivebordsmiljøet er GNOME, men vi kan også installere Unity, et proprietært 3D-grafikkmiljø og alle andre kjente miljøer (også tilgjengelig som separate versjoner av operativsystemet).

I denne forbindelse kan vi lese guiden vår Linux Ubuntu å installere gratis på alle datamaskiner.

10) Solus

En veldig spesiell Linux-distribusjon er Solus, bygget fra bunnen av (den er ikke avledet fra noen annen distro) og skreddersydd for den vanlige hverdagsbruker. Det offisielle Budgie grafiske miljøet ligner mye på Windows, hvor det henter inspirasjon til de fleste systemfunksjonene; i tillegg til Budgie er det også mulig å installere GNOME og MATE.

11) Fedora

En annen veldig kjent distribusjon støttet av et av de mest kjente selskapene på dette feltet (Red Hat Linux) er Fedora, som kan skryte av et nøye utviklet, uavhengig operativsystem som er raskt og responsivt på enhver datamaskin. Det grafiske referansemiljøet er GNOME, men akkurat som Debian kan vi installere et hvilket som helst annet grafisk miljø (KDE, MATE, Xfce osv.).

12) dyptgående

En annen veldig spesiell distribusjon som vi kan prøve er dypt innibasert på Debian (derfor raskt og stabilt) og med et dedikert grafisk miljø kalt Deepin Desktop Environment, som husker mange elementer fra MacOS og Windows 10.

Konklusjoner

I denne guiden har vi sett dem på nært hold mest brukte distribusjoner i verden. De enklere eller lettere systemene finner ofte større aksept enn de "vanskelige" distribusjonene, selv om det, når du først har lært rudimentene til Linux, er naturlig å prøve alle distribusjonene for å lære nye ting på et system som er dypt forskjellig fra Windows og Mac.

I en annen guide fortalte vi deg om Linux-versjoner som er enklere å lære og enklere å bruke. Hvis vi derimot ser etter en distribusjon som passer for en gammel PC med 2 GB RAM eller mindre, inviterer vi deg til å lese artikkelen vår om beste Linux-distroer for gamle PC-er og netbooks.

Ønsker vi å bruke et anonymt og sikkert operativsystem? For å unngå å sette spor anbefaler vi deg å lese vår dybdeanalyse på Sikre, anonyme Linux-systemer for å bruke datamaskinen uten spor.

Index
 1. 1) Pop!_OS
 2. 2) Windowsfx 11.1
 3. 3) elementært OS
 4. 4) Zorin OS
 5. 5) MX Linux
 6. 6) Manjaro Linux
 7. 7) Linux Mint
 8. 8) Debian
 9. 9) Ubuntu
 10. 10) Solus
 11. 11) Fedora
 12. 12) dyptgående
  1. Konklusjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up