En rask guide til Linux-partisjonsskjemaer

Hvilken partisjonskonfigurasjon bør jeg bruke ved dobbel oppstart av Windows og Linux? Hvis du har en egen partisjon for /home? Hvorfor setter noen folk /boot på sin egen partisjon? Dette er spørsmålene som har plaget menneskeheten siden tidenes morgen (eller deromkring). Denne veiledningen tar sikte på å svare på noen av disse spørsmålene og demonstrere noen partisjonsordninger som kan spare deg for plass, bryderi eller tap av data i fremtiden.

Jeg bør påpeke at vi ikke vil dekke "hvordan" ved partisjonering, men snarere "hvorfor". Det er flere årsaker til dette. For det første, detaljene om hvordan det vil variere mye fra system til system, og det er ingen måte du kan vite hva som fungerer best for ditt spesielle oppsett. Også, ærlig talt, jeg ønsker ikke å være ansvarlig hvis partisjonen går galt og du mister den alternative sluttvideofilen Quantum Leap.

For en detaljert veiledning om "hvordan"-aspektet, sjekk ut Damiens artikkel Hvordan endre størrelse og opprette partisjoner med Gnome Partition Editor.

Merk: For enkelhets skyld vil all grafikk i denne veiledningen være basert på en 100 GB-stasjon og vil ikke vise swap-partisjonen. Hvis du følger noen av skjemaene vist her, vil du sannsynligvis legge til en liten byttepartisjon et sted. Jeg pleier å sette min ved enden av stien.

Windows Dual Boot

Med riktig partisjonsoppsett er dobbel oppstart av Windows en lek. Med et dårlig oppsett kan det være en irriterende smerte. Det viktigste å huske på når du planlegger et dual boot-oppsett er at mange versjoner av Windows forventer å være det eneste operativsystemet på systemet. Windows liker ofte ikke å være på noe annet enn den første partisjonen på den første stasjonen, og vil ikke nøle med å slette noe i veien. Du vil spare deg selv for MYE problemer hvis du vet dette på forhånd og lar Windows okkupere det sporet før du installerer Linux.

I dette eksemplet har vi laget en 50 GB Windows-partisjon som den første partisjonen på stasjonen. Installer Windows først, og når alt er gjort, fortsett og installer Linux du ønsker på den gjenværende plassen. Nesten enhver moderne Linux vil se Windows-installasjonen og automatisk legge den til i oppstartsmenyen.

/Hus

En av de vanligste konfigurasjonene for Linux er å skille partisjonen /home. Det er flere fordeler med dette. Den første er at den lar deg begrense hvor mye plass brukerfiler kan ta opp (dette vil være et vanlig tema blant oppsettene som diskuteres her). Enda viktigere, å holde disse filene adskilt betyr at det som måtte skje med systemfilene dine (i "/") vil huset ditt stå i fred. Dette betyr at du kan installere hele operativsystemet på nytt, men la skrivebordet og applikasjonsinnstillingene være akkurat som de var.

La oss for eksempel si at du kjører Ubuntu 9.04 med /home som sin egen partisjon. Du har mange filer lagret i hjemmet ditt sammen med alle skrivebordsinnstillingene, firefox-favoritter, conky-innstillinger osv. Hvis du bestemmer deg for å installere på nytt eller oppgradere, kan du rense hele systemet mens du lar hjemmet være intakt. Når reinstalleringen/oppdateringen er fullført, vil du ha alle filene og innstillingene dine akkurat slik du forlot dem.

Selvfølgelig kan du justere størrelsen på partisjonene for å passe dine behov. Hvis du ikke planlegger å installere mange programmer på rotpartisjonen, kan du redusere den til 10 eller 20 GB og la resten være til brukerfiler, eller omvendt.

/start opp

Mange setter opp en liten oppstartspartisjon atskilt fra root. Etter min erfaring er dette veldig nyttig hvis du kjører flere distribusjoner på samme maskin. Siden /boot-partisjonen er der Linux lagrer kjernen og GRUB-menyen, lar dette deg dele oppstartsinformasjon på tvers av begge distribusjonene. Hvis du liker å bygge egendefinerte kjerner (mer morsomt og enkelt enn det høres ut), kan du legge din egendefinerte kjerne på oppstartspartisjonen og la begge distribusjonene kjøre fra en enkelt tilpasset kjerne.

/boot-partisjonen trenger ikke å være stor. Med mindre du planlegger å laste inn tonnevis av kjerner, bør 100 MB sannsynligvis gjøre susen helt fint.

/usr

En annen vanlig teknikk er å gi /usr sin egen partisjon. Mange ting lever i /usr, som de fleste av binærfilene du har lagt til etter den første installasjonen. Hvis du vil begrense hvor mye plass brukerinstallerte programmer kan ta opp, er dette en måte å gjøre det på.

Siden så mange ting bor i /usr, vil du gi den en god del plass.

/var

En vanlig praksis på servere er å sette /var på sin egen partisjon. Dette gjøres vanligvis for å holde oversikt over hvor mye plass ting som loggfiler kan ta opp.

Den nøyaktige størrelsen på /var-partisjonen kan variere mye avhengig av hvordan du bruker systemet. De fleste desktop Linux-brukere burde sannsynligvis ikke behøve å bekymre seg for en /var-partisjon.

Hva IKKE skal partisjoneres

Det er noen deler av filsystemet du vil beholde i root. Elementer i /bin, /lib og /etc er ofte nødvendig umiddelbart ved oppstart, og hvis de er på separate partisjoner, kan det hende at de ikke monteres før de er nødvendige. For eksempel inneholder /lib vanligvis noen kjernemoduler som sannsynligvis er nødvendige umiddelbart etter oppstart av kjernen. Hvis partisjonen ikke er lastet inn ennå, kan ting bli stygt.

Noen sier at /usr kan falle inn i denne samme kategorien. Personlig har jeg aldri hatt problemer med en /usr-partisjon, men det kan være noe du bør vurdere før du begynner å kutte stasjonen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up