Er et Wifi-nettverk eller Ethernet-kabler bedre? som er raskere?

Ville det være bedre å koble til internett ved hjelp av Ethernet-kabler, eller er WiFi i dag rask og god nok til å gjøre kabler ubrukelige?

I dag er det nesten opplagt å velge om man skal koble seg til internett med en ethernet-kabel som går fra ruteren til datamaskinen eller om man skal bruke den trådløse Wifi-tilkoblingen.
Wifi er selvfølgelig mer praktisk og praktisk sammenlignet med Ethernet-kabler, som blant annet ikke kan kobles til smarttelefoner og nettbrett.
Men hvis vi snakker om stasjonære eller bærbare PC-er, bruk av Ethernet-kabler har fortsatt noen fordeler og mer presist lar den deg ha en raskere nettverk i dataoverføring, med lavere ventetid og null risiko for forstyrrelser.
Hvis vi ønsket å velge raskere teknologi av de to? I den følgende guiden vil vi vise deg Hva er den raskeste teknologien mellom Wi-Fi og Ethernetanalyserer de siste innovasjonene på det teknologiske feltet og sammenligner også kostnadene som er nødvendige for å utnytte disse teknologiene på moderne PC-er.

LES OGSÅ -> Typer FTTH-fiberoptikk: hvilken er best?

1) Maksimal Wi-Fi-hastighet

Wi-Fi har blitt bedre med standarder år etter år WiFi 5 (Også kjent som 802.11ac) og spesielt med WiFi 6 og Wi-Fi 6E (også kjent som 802.11ax).

I skrivende stund er de maksimale hastighetene som kan oppnås med trådløs teknologi (under ideelle forhold):

 • WiFi 5: 3,6 Gbps
 • Wi-Fi 6/6E: 9,6 Gbps

Disse imponerende verdiene kan bare oppnås ved å koble til i nærheten av modemetdra nytte av 5 GHz-frekvensbåndet eller (på Wi-Fi 6E-tilkoblinger) dra nytte av det nye 6 GHz-frekvensbåndet. Har allerede flyttet noen få meter fra modemet hastigheten vil synke drastisk og ved å bytte rom risikerer vi å miste signalet eller surfe veldig sakte (vi må bytte til det langsommere 2,4 GHz-båndet).

Realistisk er det mulig å oppnå en gjennomsnittshastighet på rundt 2 Gbps i de fleste scenarierbåde med Wi-Fi 5 og Wi-Fi 6.

Som vi vil se nedenfor denne hastigheten er høyere enn den klassiske Gigabit Ethernet-tilkoblingensom lar deg nå maksimal hastighet på 1 Gbps (1000 Mbps).

For mer informasjon kan vi lese vår guide til Wi-Fi-tilkoblingsstandarder.

2) Maksimal Ethernet-kabelhastighet

Ethernet-kabelen er upraktisk å bruke for å koble til en PC eller en fast multimedieenhet (som en Smart TV eller konsoll), men hvis vi er nær nok til modemet er det absolutt det foretrukne valgetgitt stabiliteten som nettverkskabelen er i stand til å tilby (selv på bekostning av å måtte koble hele huset for dette formålet).

I skrivende stund er de maksimale hastighetene som kan oppnås med Ethernet-portene følgende:

 • Rask Ethernet: 100 Mbps
 • Gigabit Ethernet: 1 Gbps (1000 Mbps)
 • 2,5G Ethernet: 2,5 Gbps
 • 10G Ethernet: 10 Gbps

Den tregeste er Fast Ethernet, som nå overgås selv av et ikke spesielt raskt Wi-Fi-nettverk og det må vi unngå; Gigabit Ethernet-tilkoblingen er svært utbredt og lar deg gjøre god bruk av FTTH-fiberoptikk og koble til enheter med høy hastighet, men lavere enn de nyeste Wi-Fi-standardene.

2,5 G Ethernet-tilkoblingen er veldig vanlig på moderne eller spillmodemerslik at du kan dra nytte av den nye generasjonen FTTH-tilkobling og surfe med en imponerende hastighet, spesielt sammenlignet med tidligere teknologier.

Tilkoblingen 10 Gb Ethernet er det raskeste noensinne og det kan bringes til alle rom uten begrensningene sett på Wi-Fi 6E (som når 9,6 Gbps, en nær verdi, men kun oppnåelig under spesielle forhold).

For å kunne utnytte hastigheten på Ethernet godt vi må velge et modem som støtter den angitte hastighetenbruk enheter med den kompatible Ethernet-porten og bruk de riktige Ethernet-kablenesom vist i veiledningen til forskjeller mellom Ethernet-, CAT5- og CAT6-kabler og hvilke som skal brukes.

3) Test LAN-nettverkshastigheten

Hastighetsforskjellene mellom de ulike teknologiene er merkbare ved å utføre noen LAN-nettverkshastighetstestkanskje til og med alene overføre en store filer mellom to PC-erved å bruke Wi-Fi-tilkoblingen først og deretter Ethernet-kabelen.

Når vi tester nettverket vårt må vi ta hensyn til Internetthastighetstest: i dette tilfellet vil flaskehalsen være hastigheten til linjen basert på teknologien som brukes for tilkoblingen (ADSL, FTTC eller FTTH), som vi vil se i neste kapittel.

4) Hvilken teknologi du skal bruke for å navigere raskt

Å ha et raskt Wi-Fi- eller Ethernet-nettverk er til ingen nytte hvis vi har en treg Internett-tilkobling eller en som ikke bruker all tilgjengelig båndbredde. Siden du bruker nettverket hovedsakelig til å surfe på Internett og ikke til å utveksle filer over LAN, er det best å umiddelbart ta i bruk den beste teknologien basert på typen nettverkstilkobling som brukes:

 • ADSL: Det kan være tilstrekkelig å bruke et Wi-Fi 4-nettverk eller en Fast Ethernet-port, siden Internett-hastigheten ikke er høy (maksimalt 24 Mbps).
 • FTTC: i dette scenariet anbefaler vi å bruke Wi-Fi 5 og en Gigabit Ethernet-port, også takket være den betydelige økningen i tilgjengelig hastighet (opptil 300 Mbps).
 • FTTH: den rene fiberoptiske tilkoblingen kan utnyttes med Wi-Fi 5 og Gigabit Ethernet, ved å bruke en stor del av den tilgjengelige båndbredden gitt hastigheten som kan oppnås med denne tilkoblingen (opptil 1000 Mbps).
 • FTTH 2.5: den fiberoptiske tilkoblingen opptil 2,5 Gbps kan brukes med Wi-Fi 5 og 2,5G Ethernet, men vil bli avkortet hvis vi bruker en enkel Gigabit Ethernet-port; i dette scenariet er det å foretrekke å bruke Wi-Fi 5 eller 2,5G Ethernet for rask surfing.
 • FTTH 10: den mest avanserte fiberoptiske teknologien tilbyr en maksimal hastighet på 10 Gbps; for å kunne bruke den må vi nødvendigvis bruke Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E eller en port 10 Gb Ethernet. Alle andre teknologier sett ovenfor vil forårsake en uoverkommelig flaskehals.

Om dette emnet foreslår vi at du leser våre guider til forskjeller mellom FTTC og FTTH fiber kom igjen hvordan få Gigabit Fiber eller 2,5 Gbps til å surfe raskt.

Konklusjoner

I utfordringen mellom Wi-Fi og Ethernet er det ingen virkelig vinner: maksimalhastighetene er svært like mellom de to teknologiene, men feilene og fordelene må analyseres nøye. Ethernet-kabelen er stabil, veldig rask og kan ikke hackes, men den fører med seg ulempen med å måtte plassere ledninger overalt.

Wi-Fi er veldig praktisk, det har blitt nesten like raskt som en Ethernet-tilkobling, men det kan hackes av hackere, genererer elektromagnetisk forurensning og kan lide forstyrrelser fra naboers Wi-Fi-nettverk.

Hvis vi ser etter den maksimale tilkoblingshastigheten for å nyte på nettet, kan vi lese guidene våre om hvordan ha en raskere tilkobling og lavere nettverksforsinkelse ved å redusere Ping og hvordan velge beste ruteren for fiber og gaming.

Index
 1. 1) Maksimal Wi-Fi-hastighet
 2. 2) Maksimal Ethernet-kabelhastighet
 3. 3) Test LAN-nettverkshastigheten
 4. 4) Hvilken teknologi du skal bruke for å navigere raskt
  1. Konklusjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up