Forbedre PC-kjøling og luftstrøm

Hvordan PC-vifter og kjøleluftstrøm fungerer, hva du skal gjøre hvis de lager for mye støy og hvis det er varmt, hvordan legge til eller bytte vifter

En av de viktigste komponentene til enhver datamaskin er fansde som tjener til å kjøle ned elektroniske komponenter, inkludert prosessoren og hovedkortet.

Har en Optimal luftstrøm er avgjørende for datamaskinens levetidfordi varme kan påvirke ytelsen til komponenter og skade kretser hvis den ikke spres og fjernes tilstrekkelig.

Hvis PC-viftene ikke fungerer, kan temperaturen på skjermkortet, hovedkortet og fremfor alt CPU-en stige til datamaskinen slår seg av av seg selv.

Spesielt om sommeren og på de varmeste dagene er det passende administrere viftekonfigurasjonen og overvåke temperaturen på datamaskinens interne komponenterfor å fortsette, om nødvendig, til en utskifting av vifter eller integrering eller innvendig rengjøring.

LES OGSÅ: Måter å avkjøle PC-en når den er varm

1) Kan PC-en bli veldig varm?

Datamaskinkomponenter akkumulerer varme under drift og, på grunn av høye temperaturer, lavere ytelse for å unngå skade.

En eller fler vifter fjerner varm luft for å kunne senke denne temperaturen og slippe inn kjøligere luft. Viftene trekker inn luft på den åpne siden og driver alltid ut luft på baksiden av grillen.

Med denne operasjonen er det klart at hvis miljøet rundt datamaskinen er veldig varmt, kan effektiviteten til viftekjølingen reduseres betraktelig. Generelt og spesielt om sommeren er det også viktig hold lufteventilene frie på datamaskinen, ikke plasser PC-en på fanget eller på et teppe, og ikke oppbevar den i lukket stilling, for eksempel inne i et møbel.
Den åpne siden av viften (der luften kommer ut) skal alltid vende utover, med luftstrømmen som går fra forsiden til baksiden av PC-en eller fra bunnen til toppen.

2) Hva er riktig luftstrøm?

Datavesker er alltid designet for å tillate riktig luftstrømhold faste komponenter (som plater) alltid i horisontal posisjon, for ikke å skape hindringer.

I moderne datamaskiner er det en vifte på strømforsyningen, en vifte for varmluftsuttaket og CPU-dissipasjonssystemet, som er den delen av PC-en som varmes opp mest og alltid krever en vifte over (spesielt på faste PC-er); noen skjermkort inkluderer et mer eller mindre stort kjølesystem (med to eller tre vifter).

Det kan mangle på mange PC-er ekstra koffert kjøleviftevanligvis en sidevifte som kan legges til valgfritt og som jeg personlig alltid anbefaler å kjøpe.

3) Hvordan styre viftehastigheten

For å administrere viftehastighet og Sjekk temperaturen på datamaskinens interne komponenterdet er flere programmer, blant dem er det populært og kraftig Speedfangratis.

Med Speedfan kan du kontrollere temperaturer, spenninger og den fungerer også for å styre viftehastigheten på en personlig måte. PC-viftehastigheten måles i omdreininger per minutt eller RPM; selv om raskere vifter flytter mer luft og er høyere, hvis alt fungerer bra, med et kompatibelt hovedkort og variabel viftehastighetsregulering basert på forskjellige temperaturer, bør dette problemet ikke eksistere.

Mulig endringer til automatisk viftekonfigurasjon med Speedfan de kan bare gjøres hvis du er en ekspert, og følger veiledninger som du enkelt kan finne på Google. For eksempel denne veiledningen om forum teknisk, selv om nivået er desidert avansert.

4) Hva skal man gjøre med for høy temperatur på PC

Ved høye temperaturer eller hvis viftene lager for mye støy, er det i hovedsak to mulige løsninger: rengjøre viftene eller bytte dem.

Støv er den første fienden til datamaskinventilasjonssystemet, derfor, nå og da, både på bærbare og stasjonære PC-er, er det nødvendig å utføre en rengjøring også ved å bruke en boks med trykkluft.

Om hvordan rengjør viftene og innsiden av datamaskinen vi har skrevet en mer detaljert veiledning. Når du rengjør innsiden av datamaskinen, når det gjelder stasjonære PC-er, er det også viktig å være forsiktig med at de ulike kablene ikke skaper hindringer for luftstrømmene, og prøver å flytte dem lenger vekk fra viftene.

I tilfelle av en støyende vifte eller en som ikke kjøler nokhvis situasjonen ikke blir bedre selv etter rengjøring eller hvis du ikke klarer å rengjøre den ordentlig, må du fortsette med erstatning eller med tillegg. På stasjonære PC-er har faktisk de fleste tilfeller hus og tilkoblinger for å montere flere vifter.

5) Nye vifter til PC

Som et første råd kan det være en god idé kjøp en ny sidevifte for å legge til de eksisterende, i tilfelle du ønsket å løse problemet med høye temperaturer og hvis du la merke til at eksisterende vifter, selv om de er rene, sliter og må alltid kjøre med maksimal hastighet. Åpenbart må du være forsiktig med å balansere luften for ikke å skape en nøytral effekt av to motsatte vifter.

Om viftemodellene på salg det er mange forskjeller basert på ulike faktorer, og du må ta hensyn til både kontakten på hovedkortet og kompatibiliteten med datamaskindekselet.

Hvis imidlertid problemet er kjølingen og støyen fra viften på CPU-kjøleribben, kan vi på nett velge mellom beste kjølere for Intel og AMD CPUeretter å ha sjekket kompatibiliteten med kontakten på hovedkortet vårt.

De beste kjøleribbene med vifter som vi kan bruke på stasjonære PC-er er:

Hvis vi i stedet ønsket å bytte til væskekjøling, kan vi velge følgende modeller:

For å lære mer kan vi lese vår guide på hvordan bruke en væskekjøler på en PC.

6) Hvordan koble til de nye viftene

For case fans må du være oppmerksom på viftekontakter på hovedkortetgjenkjennelig på skriften chassisvifte eller til og med pwrfan.

Forskjellen er at Chassis-vifter tar strøm fra hovedkortet, pwrfans fra strømforsyningen, men faktisk fungerer 3-pins vifter på samme måte uavhengig av kontakten som brukes.

Hvis PC-en har et hovedkort uten andre ledige kontakter, ikke chassis fa og ikke engang pwr, kan du kjøpe en adapter 3 Pin til Molex eller en enkel viftekontakt socket splitter som dette.

For å kjøle ned den bærbare bærbare datamaskinenmen det er alltid mulig å kjøpe en kjølebase å plassere PC-en på, slik som denne av TekNet.

Konklusjoner

Høye temperaturer kan skade PC-en din i det lange løp, samt umiddelbart generere et fall i ytelse, høyere støy og plutselige driftsstanser i de mest alvorlige tilfellene. Vi sjekker alltid luftstrømmen, bruker kun kvalitetskjølere og vifter, og prøver å bruke PC-en din i luftkondisjonerte miljøer (der det er mulig).

For å lære mer kan vi lese guidene våre på hvordan dempe PC-støy og lyder kom igjen hvordan endre viftehastighet i Windows 10 og 11.

Index
  1. 1) Kan PC-en bli veldig varm?
  2. 2) Hva er riktig luftstrøm?
  3. 3) Hvordan styre viftehastigheten
  4. 4) Hva skal man gjøre med for høy temperatur på PC
  5. 5) Nye vifter til PC
  6. 6) Hvordan koble til de nye viftene
    1. Konklusjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up