Fordi du trenger å vite hva en IP-adresse er

Hva er IP-adresser, hva er de for, hvordan tildeles de og hvilken informasjon kan vi trekke ut

Selv mindre erfarne brukere kan snuble over IP-adressen, forespurt når vi konfigurerer tilgang til Wi-Fi-nettverket til en ny enhet eller når vi ber omtelefonoperatørhjelp.

Grunnen til at det er viktig å vite hva en IP-adresse er, er ikke bare kulturell, men også veldig praktisk, for å løse problemer med nettverket og Internett og fremfor alt å forstå om personvernet vårt er i fare eller om noen kan vite hvem vi er og hvor vi er i verden ved å bruke IP-adressen.

I den følgende guiden vil vi vise deg sammendragene hva er en IP-adressehva det er for og fremfor alt, hvor viktig det er for personvern på nett vet hvordan du skjuler denne verdifulle informasjonen (som faktisk tilsvarer å oppgi hjemmeadressen din.

LES OGSÅ -> Finn IP-adressen til en datamaskin eller smarttelefon

1) Hva er en IP-adresse?

IP-adressen er en adresse som datamaskinen sender og mottar data fra; For å si det enkelt kan vi forestille oss IP-adresser som om de var adresser der PC-er eller enheter på nettverket «lever».

Siden Internett ikke er noe mer enn et stort nettverk av tilkoblede enheter, IP-adresser er hjemmeadressen til alle nettsteder, datamaskiner, telefoner, hjemmeautomatiseringsenheter eller servere i verden. Hver enhet, når den er koblet til Internett, får en IP-adresse, tilfeldig eller fast, avhengig av kontraktstype eller tilbudet til Internett-leverandøren.

Det fungerer veldig likt å sende et postkort til noen, som du skriver hjemmeadressen din på slik at postmannen kan levere det riktig. For å unngå for mye forvirring

2) Offentlige IP-adresser og private IP-adresser

Offentlige IP-adresser er adresser som er tilgjengelige via Internett: ved å skrive inn adressen i hvilken som helst nettleser vil vi kunne få tilgang til alle nettgrensesnitt som finnes, fjerntilgang til modemet vårt (hvis det støtter denne funksjonen) eller ganske enkelt få tilgang til nettstedet som (takket være DNS-server) kan vi nå ved å skrive www.nomesito.com i stedet for en IP-adresse i numerisk form.

Private IP-adresser er de som er tildelt av modemet eller ruteren til enhetene dine koblet til det lokale nettverket: disse adressene er normalt ikke tilgjengelige fra Internett (fordi modemer beskytter dem med NAT og brannmurer), men ved å åpne bestemte porter kan vi videresende trafikken til en protokoll til en bestemt enhet, som også vist i veiledningen på hvordan åpne ruterporter.

3) Typer IP-adresser

IP-adresser (både offentlige og private) kan være av to typer:

 • IPv4-adresser: versjonen brukt i uminnelige tider og fortsatt svært utbredt; denne formen for IP består av 4 serier med tall som strekker seg fra eller til 255, for eksempel: 192.168.1.1.
 • IPv6-adresser: den nyeste, men fortsatt ikke veldig utbredte versjonen, som består av 8 grupper med 4 heksadesimale sifre (reglene er mye mer komplekse).

Offentlige IPv4-adresser tildeles av de første nettverkene som ble opprettet og ved fødselen til Internett: nummeret deres er fast og er lik 4.294.967.296 IP-adresser. Som det er lett å forestille seg, er dette tallet utilstrekkelig for alle nettstedene, for alle nettverkene og undernettverkene som nå utgjør Internett: faktisk har vi nådd metning av IPv4-adresser.

Løsningen er å bruke IPv6-adressersom er mye flere (milliarder av milliarder) og vil være nok i mange år fremover.

I private nettverk oppstår ikke problemet engang, siden vi kun vil bruke en del av IPv4-adressene som kan administreres av ruteren eller modemet (som i alle fall vanligvis ikke kan administrere mer enn 254 enheter). For metningen av IP-er endres ingenting for den gjennomsnittlige brukeren: enten det er IPv4 eller IPv6, vil han fortsatt surfe på Internett uten problemer; ting endres hvis vi må videresende modemportene eller vi må konfigurere en hjemmeserver, siden vi må huske en numerisk streng mye vanskeligere å huske med IPv6.

4) Rask oppsummering av IP-adresser

Hvis vi ikke har forstått noe om IP-adresser så langt, kan vi gi noen gode eksempler for å forstå hvordan IP-adresser fungerer på et hjemmenettverk.

Modemet vårt (dvs. enheten som får tilgang til Internett) er bygningens dørvakt, hvor bygget er hele hjemmenettverket. Portvakten kan motta post og pakker fra alle sameier, motta korrespondanse på den fysiske adressen til bygningen (offentlig IP-adresse); det vil være hans ansvar å levere pakker og post til hvert enkelt hjem (dvs. til den private IP-adressen til hver enhet koblet til nettverket).

Dersom noen ønsker å sende en pakke til en bestemt sameier trenger de kun å bruke den offentlige IP-adressenmen for sikkerhets skyld må han aldri vite den private IP-adressen: portvakten er svært krevende og kommuniserer ikke mottakerens plan eller portnummer til kureren eller postbudet (NAT og brannmur).

Sog en av sameierne ønsker å sende en pakke (besøk en nettside) han må nødvendigvis gå gjennom conciergen og be om at han sender den på egen hånd: det er skrevet på pakken den generelle adressen som skal sendes til (www.nomesito.com). Dørvakten kan ckontakt et postkontor (DNS-server) for å be om den fullstendige adressen til bygningen som pakken skal sendes til (oversettelse av nettstedsnavn til IP-adresse og omvendt): pakken vil bli sendt til riktig bygning (webserver), og som svar vil en melding genereres returbrev til avsender (den forespurte nettsiden).

For mer informasjon kan vi også lese vår guide til hvordan vi kobler til internett og hvorfor med samme offentlige IP.

5) Hvilke farer kjører du med IP-adresser

Fra en IP-adresse er det absolutt mulig å spore dens geografiske opprinnelseselv om det ikke er nøyaktig: det er imidlertid to problemer i dette sporingsforsøket:

 • IP-adressen som vi kan få offentlig vil nesten alltid være den til modemet som er koblet til Internett, mens datamaskinen vi leter etter kan ha en av de interne IP-adressene (beskyttet under NAT eller andre sikkerhetssystemer); til dette legger vi også til at ofte kan en enkelt offentlig IP være enkel exit nodedvs. tildelt på en delt måte til andre mennesker spredt over hele landet.
 • I motsetning til telefonnumre som har en landskode, tildeles IP-adresser til selskaper i stedet for land, så det er ingen indikasjon på opprinnelse i numrene. Ved å bruke verktøy som er i stand til å trekke ut informasjon fra en IP-adresse, er det kun mulig å ha et estimat på hvor brukeren befinner seg og vite hvilket telefonselskap han bruker for å koble seg til internett

Til og med å eie noens offentlige IP-adresse vi vil ikke enkelt kunne gå inn på en datamaskinmed mindre vi er eksperthackere og sporer hele forbindelsen tilbake til den enkelte enheten (dette er ikke en enkel ting å gjøre og krever fortsatt litt forberedelse).

6) Sjekk hva nettsidene du besøker vet om oss

Å oppdage hvilken informasjon kan finnes om oss basert på IP-adressen vi bruker for å surfe på internettfinnes det noen verktøy på nettet.

Vi snakket om disse verktøyene i veiledningen finne IP-adressen til en annen datamaskinhvor vi rapporterte nettstedet Whatsmyipaddress.comi stand til å fortelle oss opprinnelsen og internettleverandøren til en IP-adresse.

Ved å koble til siden vil vi umiddelbart se vår IPv4 og IPv6, og den forteller oss hvilken by vi er i og hvilket selskap vi abonnerer på. Husk at med dynamiske IP-adresser, som vi nevnte ovenfor, hver gang ruteren tilbakestilles eller startes på nytt får den en ny IP-adresse fra internettleverandøren (med mindre en statisk IP ble forespurt), derfor vil IP-adressen endres på datamaskinen din. Videre kan samme IP deles og brukes i flere hjem, enten det er en VPN-tilkobling eller et bedriftsnettverk.

7) Hvordan sporer politiet en person etter IP-adresse

Hvis en person begår en forbrytelse på nettet (som å komme med drapstrusler til noen via tekst, svindel eller utpressing), dette kan spores av postpolitiet eller andre land som bruker forskjellige metoder:

 • ved å hente IP-adressen som brukes av denne personen fra Internett-tilkoblingsleverandøren, som kjenner tilknytningen til hver IP-adresse på nettverket deres.
 • hvis forbrytelsen er av en viss alvorlighetsgrad, er internettleverandøren tvunget ved lov til å gi denne informasjonen, også spionere på trafikken generert av brukeren (dataavlytting).

Hvis vi er under etterforskning, er det høyst sannsynlig at vi blir sporet opp, komplett med navn og etternavn til eieren av den fornærmende Internett-linjen. For å oppnå større beskyttelse (men sannsynligvis ikke nok mot politiet), bare les følgende kapittel.

8) Hvordan skjule offentlig IP-adresse

Hvis vi ønsker å skjule den offentlige IP-adressen til forbindelsen vår, er den enkleste måten å gjøre det bruke en VPNDet skjuler IP-adressen kommunisere adressen til et annet land til nettstedene og serverne, og dra nytte av serverne som gjøres tilgjengelige av VPN-tjenesten.

Gjennom VPN-en krypteres datamaskinens datatrafikk, den sender den videre til VPN-en som sender forespørselen til nettsiden; ingen, ikke engang telefonselskapet, vil kunne vite hvilket nettsted som besøkes av nettverket vårt. Hvis noen prøver å spore opprinnelsen til IP-en, vil de se VPN-adressen og ikke den til nettverket som brukes.

Bruke en gratis tjeneste som ProtoVPN eller Atlas VPN vi kan skjule nettverkstrafikken vår og gjøre cyberavlytting mye vanskeligereselv om vi ikke bør hvile for mye på laurbærene (politiet kan alltid bruke rettsanmodninger og arrestordrer for å beslaglegge VPN-servere).

For å finne ut mer, henviser vi til våre guider om hvordan surf anonymt på internett med proxyer, VPN-er og falske IP-adresser kom igjen hvordan skjule IP-adresse på PC, Android og iPhone.

9) Oppdag en IP-adresse

For å finne ut IP-adressen til enheter koblet til det samme lokale nettverket vi kan stole på et bærbart og gratis program som Wireless Network Watchersom gir adressen til alle tilkoblede enheter, men også adressene til enhetene tilkoblet via Ethernet-kabel og IP-adressen til modemet/ruteren.

Hvis vi ser etter noe lignende for smarttelefoner, kan vi stole på gratisappen Fingtilgjengelig for Android og for iPhone/iPad.

Men hvis vi ønsker å finne ut IP-adressen til en annen person, i en annen artikkel viste vi deg et fungerende triks spor IP fra Whatsapp, Facebook eller e-post.

Konklusjoner

Selv om det virker så enkelt for oss å koble til Internett, uten IP-adresser ville denne tilkoblingen ikke vært mulig eller ville vært mye mer rotete enn den nåværende. I kapitlene ovenfor lærte vi det grunnleggende om IT bak IP-adressen og hva vi kan gjøre for å oppdage denne informasjonen (på det lokale nettverket og andre steder) og hva vi kan gjøre for å skjule denne svært personlige informasjonen.

For å lære mer anbefaler vi at du også leser vår Flott guide på datanettverk, internett og wifi.

Hvis vi imidlertid frykter at nettverket vårt blir spionert på eller vi har blitt utsatt for et inntrenging, kan vi også lese vår guide Beskytt nettverket ditt mot inntrenging, avlytting og spionasje.

Index
 1. 1) Hva er en IP-adresse?
 2. 2) Offentlige IP-adresser og private IP-adresser
 3. 3) Typer IP-adresser
 4. 4) Rask oppsummering av IP-adresser
 5. 5) Hvilke farer kjører du med IP-adresser
 6. 6) Sjekk hva nettsidene du besøker vet om oss
 7. 7) Hvordan sporer politiet en person etter IP-adresse
 8. 8) Hvordan skjule offentlig IP-adresse
 9. 9) Oppdag en IP-adresse
  1. Konklusjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up