Forskjellene mellom virus, ormer, trojanere, spionprogrammer og skadelig programvare

Du har sikkert hørt om datavirus, skadelig programvare, trojanske hester og mange andre navn som du vet kan forårsake stor skade på datamaskinen din. Imidlertid vet du kanskje ikke egentlig forskjellene mellom hver og en av dem. Med så mange forskjellige typer sikkerhetstrusler kan det være forvirrende for lekmannen at den enkleste måten er å klassifisere alt som et "virus". I denne artikkelen vil vi diskutere og forklare de forskjellige typene sikkerhetstrusler som finnes på nettet, hvordan du unngår disse typene trusler og hvordan du fjerner dem hvis de kommer på datamaskinen din.

skadevare

Malware er en forkortelse for skadelig programvare. Dette betyr at enhver type programvare som kan skade datamaskinen din, inkludert de som er beskrevet nedenfor, anses som skadelig programvare.

Virus

Virus er et program som replikerer seg selv og infiserer alle datamaskiner det kobles til. Virus må vanligvis kjøres via autorun, systemoppstart eller manuelt av brukeren. De vanligste kildene til virusinfeksjoner er USB-stasjoner, Internett og vedlegg i e-postene dine. Du må bruke et godt antivirus hele tiden på systemet ditt for å redde deg selv fra virus.

For å forhindre at viruset sprer seg fra USB-stasjonen din, må du gjør det trygt før du bruker den på din egen datamaskin.

spyware

Som navnet antyder, stjeler spionprogrammer informasjon fra datamaskinen din og returnerer den til den som har opprettet den. Noe av informasjonen som fanges opp av spyware inkluderer kredittkortdetaljer, besøkte nettsteder og påloggingsinformasjon, e-postkontoer osv.

Spionprogrammer vil ikke skade systemet ditt. Mesteparten av tiden vil du ikke engang legge merke til dens eksistens. Den gode nyheten er at de fleste moderne antivirusprogrammer også inkluderer antispyware, så det er ikke nødvendig å installere flere antispionprogrammer for å beskytte datamaskinen. Alternativt kan du også bruke dedikert antispionprogramvare som Spybot søk og ødelegge, annonsebevisst, super anti spyware etc.

Trojanere/bakdører

Trojanere >> Trojanere

Hvis datamaskinen din blir infisert med en trojaner, bør du koble den fra Internett og ikke koble til igjen før trojaneren er fullstendig fjernet.

De fleste utgående brannmurer vil kunne oppdage mistenkelig aktivitet fra en trojaner. Windows-brannmur er en veldig grunnleggende brannmur, du bør bruke en avansert brannmur som SoneAlarm Y liten vegg.

Bare husk at trojanere ikke kan installeres automatisk som virus. De må installeres av brukeren. Du må være veldig forsiktig når du installerer eller kjører et program. Led kun de du stoler på.

Hvis du blir infisert med en trojaner, kan du bruke Malwarebytes anti-malware verktøy for å finne og fjerne trusselen.

Adware

Annonsevaren vil legge ut annonser på datamaskinen som kan eller ikke kan lukkes/deaktiveres av brukeren. Adware er ikke skadelig, men det vil fortsatt vise annonser på datamaskinen din, noe som kan være ganske irriterende.

Adware er ofte buntet med legitime applikasjoner. Den beste måten å forhindre at de kommer inn på datamaskinen din, er å følge nøye med på elementene som er flagget for hver applikasjonsinstallasjon. I dag er de fleste adware installert som verktøylinjer i nettleserne dine. Avinstallering av verktøylinjene vil fjerne adware. Du kan også bruke fjerning av flere verktøylinjer for å fjerne flere verktøylinjer samtidig.

Scareware/Ransomware/Rogue Apps

scareware>

De fleste gratis og legitime antivirusprogrammer krever ikke at du kjøper fullversjonen for å fjerne virus. Hvis et stykke programvare ber om slike betalte oppdateringer, er det mest sannsynlig en scareware-applikasjon. Noen eksempler på scareware er Microsoft Security Essentials Pro 2013, Windows Virtual Firewall, Internet Security 2012, etc.

ormer

Ormer er de mest skadelige typene datatrusler, spesielt for datamaskiner koblet til et nettverk. De utnytter vanligvis sikkerhetshull i et nettverk for å snike seg inn på alle datamaskiner på nettverket uten brukerintervensjon. De kan (potensielt) ødelegge alle datamaskiner på nettverket på noen få minutter.

Hovedforskjellen mellom et virus og en orm er at ormen replikerer seg selv fra nettverket og er et frittstående program i seg selv, mens virus kan spre seg på andre måter som flyttbare medier og kan kobles til andre medier, programmer og kjørbare filer. for å skjule og kjøre automatisk når programmet kjøres. Noen kjente eksempler på ormer er de berømte "Iloveyou"- og "conficker"-ormene.

Hvis nettverket ditt er infisert av ormer, bør du koble alle datamaskiner fra nettverket og skanne hver og en av dem med god antivirusprogramvare. Koble dem bare til nettverket igjen når du er sikker på at alle spor av ormer er fjernet; ellers vil ormen replikere seg selv igjen og hele syklusen vil starte på nytt.

Utnyttelse/sårbarhet/feil/sikkerhetshull/feil

En sårbarhet er en svakhet som har blitt etterlatt uvitende av programvareutvikleren, og en utnyttelse er et hack som angriper sårbarheten. Uansett hvor godt et stykke programvare er kodet, har det garantert feil og sikkerhetshull. Den eneste måten å unngå angrep på er å holde systemet og programvaren oppdatert, eller bytte til annen programvare som ikke følger med sårbarheten.

Hold deg trygg fra alle trusler

De samme gamle reglene gjelder:

 • Hold alltid systemet oppdatert og sørg for at du har de nyeste versjonene av all programvare installert.

 • Ha alltid et godt sanntids antivirus for å beskytte systemet ditt

 • Ha alltid en god brannmur som kan fungere med både utgående og innkommende trafikk. Overvåk trafikkflyten til og fra datamaskinen din gjennom brannmuren.

 • Vær forsiktig når du åpner mistenkelige nettsteder, lenker og vedlegg i e-post.

 • Unngå å bruke piratkopiert programvare.

Og til slutt, sikkerhetskopier alltid datamaskinen regelmessig.

Jeg mistet noe? Kommentarer nedenfor.

Bildekreditt: virus, BKAV oppdages som skadelig programvare, skadevare, Virus Datasikkerhetsfokus som bakgrunn

Index
 1. skadevare
 2. Virus
 3. spyware
 4. Trojanere/bakdører
 5. Adware
 6. Scareware/Ransomware/Rogue Apps
 7. ormer
 8. Utnyttelse/sårbarhet/feil/sikkerhetshull/feil
 9. Hold deg trygg fra alle trusler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up