Genie Timeline: Time Machine-lignende Windows Backup Software

Sikkerhetskopiering er lett det viktigste trinnet i vedlikehold av datamaskiner. Uansett hvor sikker du tror datamaskinen din er, er det viktig å ha en fullstendig sikkerhetskopi av alle dataene dine for å sikre at de viktigste minnene dine er beskyttet.

Min sikkerhetskopiløsning har utviklet seg fra den flerårige kopierings- og limmetoden til inkrementelle sikkerhetskopier ved hjelp av kommandolinjeverktøy som rsync og mer nylig til skyen med slippboks. Siden jeg gikk over til Windows 7 har jeg begynt å bruke gratisversjonen av Genie Timeline 2.0.

Når jeg lette etter en backup-app, trengte jeg noe som kunne sikkerhetskopiere sikkert, raskt, med minimal interferens, og beholde tidligere versjoner av en fil slik at jeg kunne gå tilbake til forrige versjon når jeg ville. Den typen backup-program som tiltrakk meg var Apples Time Machine. Men å ha en Windows-PC, Time Machine var ikke et alternativ, så jeg kom over den svært like Genie Timeline-appen.

Genie Timeline 2.0 kommer i en gratisversjon, en "Hjem"-versjon og en "Pro"-versjon. Gratisversjonen er ganske begrenset, men den er kraftig nok for de som ikke er villige til å betale for de andre versjonene. Så langt har jeg brukt gratisversjonen, men har funnet produktet nyttig og planlegger å oppgradere til hjemmeversjonen snart.

Installasjon og konfigurasjon

Etter den grunnleggende installasjonen vises Genie Timeline-ikonet i varslingslinjen og et vindu åpnes som ber deg om å "Velg backup-stasjon". Det anbefales at du bruker en ekstern harddisk.

Etter å ha valgt stasjonen, har du muligheten til å velge filtypene du vil sikkerhetskopiere.

Dessverre, i gratisversjonen er du begrenset til å velge et bredt spekter av filtyper. Oppdateringen lar deg velge de spesifikke filtypene.

Som den obsessivt ryddige brukeren av datamaskinen, er jeg veldig nøye på de spesifikke mappene jeg vil sikkerhetskopiere. Faktisk vil sikkerhetskopiering etter filtype bety at du utilsiktet kan sikkerhetskopiere noe du ikke trenger eller gå glipp av noe viktig. Så jeg har valgt "Tilpass utvalg". Nå var jeg i stand til å velge bort filtypene jeg ikke ønsket å sikkerhetskopiere. Alternativt kan du velge de spesifikke mappene du ønsker å sikkerhetskopiere ved å navigere til "Min datamaskin"-fanen.

Dette er alt som trengs for å sette opp sikkerhetskopieringsprosessen. Dashbordet vises og viser fremdriften til sikkerhetskopieringen.

Når sikkerhetskopieringen er startet, har du muligheten til å bruke "Smart Mode" eller "Turbo Mode". Smart-modus sikrer at sikkerhetskopieringsprosessen ikke overbelaster datamaskinens ressurser. Men hvis du vil sørge for at alt sikkerhetskopieres raskt, bør du bytte til Turbo-modus.

Avhengig av mengden data du sikkerhetskopierer og hastigheten på sikkerhetskopieringsstasjonen, kan sikkerhetskopieringen ta alt fra noen minutter til timer å fullføre.

Gjenoppretting

Sikkerhetskopieringen er bare det første trinnet. Genie Timeline tilbyr en veldig visuell metode for å gjenopprette filer ved å bruke en "tidslinjevisning".

For å starte gjenopprettingsprogrammet, velg "Timeline Explorer" i favorittlinjen i Windows Utforsker.

Alternativt kan du velge "Gjenopprett fra tidslinje" fra Genie Timeline-kontrollpanelet.

Når Windows Utforsker starter gjenopprettingstidslinjen, vil du se en tidslinje under adresselinjen. På denne måten vil du kunne gå tilbake i tid og se slettede filer og mapper samt tidligere versjoner av filer. Du kan gjenopprette hvilken som helst fil eller mappe ved å bruke kontekstmenyen.

Til slutt kan du også klikke på "Vis versjoner" for å gjenopprette tidligere versjoner av en fil.

avanserte funksjoner

Mens de grunnleggende innstillingene er nok til å sikre at alle data blir sikkerhetskopiert, er det en rekke avanserte innstillinger som lar deg justere sikkerhetskopien akkurat slik du vil.

Klikk på Fil > Innstillinger for å starte innstillingspanelet.

Kategorien Generelt gir deg muligheten til å slå oppdateringer på og av.

Fanen Windows Explorer Enhancement gir deg muligheten til å vise og skjule visse filer og mapper, spesielt muligheten til å vise og skjule skjulte filer og mapper.

Auto-ekskluder-fanen lar deg ekskludere spesifikke filer og mapper, inkludert "skjulte filer". Du bør la dette alternativet være umerket hvis du vil sikkerhetskopiere skjulte filer (for eksempel AppData-mappen). Selvekskluderingslisten er veldig nyttig, men jeg har funnet ut at den ikke fungerer hele tiden, så vær forsiktig når du ekskluderer mapper.

konklusjon

Genie Timeline er en robust applikasjon som gir en rask metode for å sikkerhetskopiere alle dataene dine. Gratisversjonen er tilstrekkelig i de fleste tilfeller, men Home- og Pro-versjonene tilbyr noen fordeler, inkludert muligheten til å kryptere og komprimere data, muligheten til å spesifisere frekvensen av sikkerhetskopier, muligheten til å rense data automatisk når disken fylles opp, muligheten til å lage en Smart Disaster Recovery-disk (nyttig når datamaskinen har krasjet fullstendig), og mange andre funksjoner.

Personlig synes jeg tidslinjevisningen er nyttig når jeg visuelt vil se dataene jeg vil gjenopprette. Det er mye lettere å gå tilbake i tid og se hvilke filer/mapper jeg tidligere har slettet og så bare gjenopprette dem. Dette fremfor alt har gjort Genie Timeline til min standard backup-app.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up