Hva du skal gjøre før og etter at du har installert Windows

Når PC-en din ikke oppfører seg som den skal, er å installere Windows på nytt noen ganger den eneste veien å gå. Bare sett inn installasjonsmediet og følg veiviserens instruksjoner. Når det er sagt, starter problemet etter installasjon av Windows. For eksempel kan du ikke koble til Internett på grunn av driverproblemer, eller du glemmer å installere noen apper, mister innstillinger for apper osv. Hvis du har en plan på forhånd, vil reinstallasjonsprosedyren være mye enklere.

Index
 1. Før du installerer Windows på nytt
  1. 1. Sikkerhetskopier filer, programinnstillinger og konfigurasjoner
  2. 2. Sørg for at du har alle produktnøklene
  3. 3. Last ned drivere
  4. 4. Lag en liste over alle installerte programmer
  5. 5. Sørg for at du har oppdatert installasjonsmediet
 2. Etter å ha installert Windows på nytt
  1. 1. Installer enhetsdrivere
  2. 2. Oppdater vinduer
  3. 3. Last ned og installer all programvaren
  4. 4. Konfigurer Windows og applikasjonsparametere
  5. 5. Lag et sikkerhetskopibilde for fremtidig bruk

Før du installerer Windows på nytt

Her er noen enkle ting å gjøre før du installerer Windows på nytt.

1. Sikkerhetskopier filer, programinnstillinger og konfigurasjoner

Dette er det første du bør gjøre når du vurderer å installere på nytt. Naviger gjennom C:-stasjonen og sikkerhetskopier eventuelle personlige filer som bilder, videoer og dokumenter. Se spesielt i generelle mapper som skrivebord, dokumenter, bilder, nedlastinger, etc.

Etter det må du sikkerhetskopiere innstillinger og andre data for favorittappene dine. Hvis du for eksempel bruker Thunderbird-e-postklienten, kan du sikkerhetskopiere profilmappen din. Dette hjelper deg med å gjenopprette Thunderbird-appen uten å måtte legge til alle e-postkontoer manuelt. Hver app har sin egen måte å eksportere innstillinger på, så ta deg god tid og sikkerhetskopier disse innstillingene. Siden du enkelt kan importere disse innstillingene og konfigurasjonene med bare noen få klikk, hjelper det deg å spare massevis av tid etter å ha installert Windows på nytt.

2. Sørg for at du har alle produktnøklene

For å aktivere noen premium-programvare som Windows, Office, etc., må du ha produktnøkler. Det er en god idé å ha disse produktnøklene på forhånd. Dette lar deg aktivere programvaren så snart du installerer den. Du kan bruke gratis programvareverktøy som ProduKey enten Belarc-rådgiver for raskt å finne og kopiere produktnøklene til forskjellige programmer. En ting å huske på er at du kanskje ikke får produktnøkler for all premiumprogramvaren din. Hvis du oppdager at du mangler en produktnøkkel for premium-programvare, kan du prøve å hente den fra e-postinnboksen din eller bare kontakte utvikleren.

3. Last ned drivere

Enhetsdrivere er et stort problem for Windows-systemer. Selv om Windows 10 prøver å installere generiske drivere automatisk, er det greit å ha alle nødvendige drivere på forhånd, spesielt video- og nettverksdrivere. Gå til nettsiden til produsenten av den bærbare datamaskinen eller hovedkortet og last ned de nyeste driverne. Driverne på CD/DVD-en du får når du kjøper den bærbare datamaskinen eller hovedkortet er ofte utdaterte og kan noen ganger forårsake unødvendige problemer.

4. Lag en liste over alle installerte programmer

Dette er en av de mest oversette delene, men det hjelper alltid å lage en liste over all programvaren som er installert på systemet ditt. I tillegg til installert programvare, legg også merke til eventuell bærbar programvare du bruker.

5. Sørg for at du har oppdatert installasjonsmediet

I motsetning til Windows 7 oppdaterer Microsoft Windows 10 to ganger i året. Så før du fortsetter med reinstalleringen, sørg for at du har oppdatert installasjonsmediet. Hvis du ikke er sikker, kan du laste ned den nyeste ISO fra Microsofts offisielle nettsted og opprette en oppstartbar USB-stasjon.

Etter å ha installert Windows på nytt

1. Installer enhetsdrivere

Det første du må gjøre etter at du har installert Windows, er å installere alle driverne du lastet ned tidligere. Dette vil sikre at alle maskinvareenheter fungerer som de skal, og at du kan koble til Internett.

2. Oppdater vinduer

Etter å ha installert maskinvaredrivere, må du installere Windows-oppdateringer. Mesteparten av tiden inneholder disse oppdateringene feilrettinger, sikkerhetsoppdateringer og funksjonsoppdateringer. For å oppdatere en Windows 10-maskin, åpne Innstillinger-appen ved å trykke på hurtigtasten "Win+I", gå til "Oppdater og sikkerhet -> Windows Update" og klikk på "Se etter oppdateringer"-knappen.

3. Last ned og installer all programvaren

Deretter laster du ned og installer all nødvendig programvare. Bruk listen du opprettet tidligere for å være sikker på at du installerer alle favorittappene dine. For generell programvare som nettlesere, mediespillere, bildevisere, etc., bruk Nitten. Denne gratis programvaren automatiserer alt og installerer vanlig programvare med et enkelt klikk.

4. Konfigurer Windows og applikasjonsparametere

Etter å ha installert all nødvendig programvare, er det på tide å konfigurere Windows-parametrene. Når jeg sier Windows-innstillinger, snakker jeg om vanlige innstillinger som å vise filutvidelser, deaktivere uønskede oppstartselementer, installere Windows Hello, endre standardapper, etc.

Gjenopprett alle innstillingene til den sikkerhetskopierte appen én etter én. Hver app har sin egen måte å importere innstillinger og konfigurasjoner på. For å gjenopprette Thunderbird for eksempel, er alt du trenger å gjøre å kopiere profilmappen til "AppData"-mappen, og du er i gang.

5. Lag et sikkerhetskopibilde for fremtidig bruk

Dette trinnet er valgfritt. Å lage et sikkerhetskopibilde etter installasjon og konfigurering av systemet er imidlertid alltid den beste tingen å gjøre. Dette sikkerhetskopieringsbildet lar deg raskt gjenopprette Windows hvis noe dårlig skjer i fremtiden. Selvfølgelig må du fortsatt oppdatere Windows og annen programvare etter at du har gjenopprettet Windows, men det er mye bedre enn å installere på nytt og gå gjennom hele prosessen.

Kommenter nedenfor for å dele dine tanker og erfaringer om å installere Windows på nytt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up