Hva er en lysstyrke pa skjermen og hvor mange trenger du

Innhold grunnleggende regel for skjermer

Index
 1. Innhold grunnleggende regel for skjermer
 2. Hvilken skjerm er best for deg?
 3. Spesifikasjoner litt mer i detalj
 4. Piksler, Cleartype og døde piksler
 5. Hvor mange piksler trenger du?
 6. Modus og funksjoner for tilpasning av skjermen
  1. Modus for tilpasning til lysforholdene i rommet
  2. "True Tone" funksjonen
  3. "Night Shift" funksjonen
  4. Autolys funksjonen
  5. "Skjerm alltid på" funksjonen
 7. Problemløsing og tips for å spare batteri
 8. Oppsummering

Skjermer har blitt en integrert del av vårt daglige liv. Det er ikke noe vi kan unngå å bruke, enten det er på jobb eller hjemme. Det er derfor viktig å vite hva som er viktig når du kjøper en skjerm. Grunnleggende kunnskapen om skjermer kan hjelpe deg å ta det beste valget for dine behov.

Hvilken skjerm er best for deg?

Når du kjøper en skjerm, er det flere faktorer du bør vurdere for å finne den beste skjermen for deg. Antall piksler, oppløsning, kontrast, fargegjengivelse og innsynsvinkel er alle viktige faktorer å vurdere.

Spesifikasjoner litt mer i detalj

De fleste skjermer i dag er LCD-skjermer (Liquid Crystal Display). En LCD-skjerm består av en bakgrunnsbelysning som lyser gjennom en flytende krystallskjerm. Lysgjennomgangen til krystallene styres av transistorer på et kort som kalles TFT (Thin Film Transistor). TFT-kortet er nøkkelen til gode skjermer, og det er her forskjellige produsenter kan skille seg fra hverandre når det gjelder kvalitet.

I tillegg til TFT-kortet er antall piksler og nativ oppløsning viktig. Piksler er små punkter som utgjør bildet på skjermen. Jo flere piksler, jo høyere oppløsning. Oppløsningen er antall piksler som er tilgjengelig på skjermen, og den angis som horisontal x vertikal. Jo høyere oppløsning, jo bedre bildekvalitet.

Piksler, Cleartype og døde piksler

En annen viktig faktor er fargegjengivelse og fargedybde. En skjerm med god fargegjengivelse vil gjengi fargene på en måte som er nøyaktig og realistisk. Fargedybde refererer til antall farger som kan vises på skjermen. Jo høyere fargedybde, jo flere farger kan vises.

Cleartype er en teknologi som gjør teksten på skjermen mer lesbar. Døde piksler er piksler som ikke fungerer og som kan vises som små svarte eller hvite prikker på skjermen. Døde piksler er et problem som kan oppstå på skjermer av alle typer, men det er mer vanlig på LCD-skjermer.

Hvor mange piksler trenger du?

Som nevnt tidligere, jo flere piksler, jo høyere oppløsning. Men hvor mye oppløsning trenger du egentlig? Det avhenger av hva du skal bruke skjermen til.

For kontorarbeid og generell surfing på nettet, er en oppløsning på 1920x1080 tilstrekkelig. For spilling og film, kan en høyere oppløsning være nødvendig for å oppleve skikkelig bildekvalitet. Hvis du jobber med foto og grafikk, vil du trenge en skjerm med høy oppløsning og god fargegjengivelse.

Modus og funksjoner for tilpasning av skjermen

I tillegg til de grunnleggende spesifikasjonene, har mange skjermer også en rekke funksjoner for tilpasning av skjermen. Her er noen av de vanligste funksjonene du kan finne på en skjerm:

Modus for tilpasning til lysforholdene i rommet

Noen skjermer har en funksjon som kalles "Modus for tilpasning til lysforholdene i rommet." Denne funksjonen justerer lysstyrken og fargetemperaturen på skjermen basert på det omkringliggende lyset. Dette kan bidra til å redusere øyestrain og gjøre det lettere å arbeide på skjermen i forskjellige lysforhold.

"True Tone" funksjonen

"True Tone" er en funksjon som finnes på noen Apple-enheter. Den justerer automatisk fargetemperaturen på skjermen basert på omgivelsene. Dette kan bidra til å redusere øyestrain og gjøre det lettere å se på skjermen over lengre tid.

"Night Shift" funksjonen

"Night Shift" er en annen funksjon som finnes på Apple-enheter. Denne funksjonen justerer automatisk fargetemperaturen på skjermen basert på tidspunktet på dagen. På kvelden vil skjermen få en varmere fargetemperatur, noe som kan bidra til å redusere øyestrain og gjøre det lettere å sovne etter bruk av enheten.

Autolys funksjonen

Autolys funksjonen justerer lysstyrken på skjermen automatisk basert på omgivelsene. Hvis du beveger deg fra et lyst rom til et mørkt rom, vil skjermen automatisk justere lysstyrken for å redusere øyestrain og gjøre det lettere å se på skjermen.

"Skjerm alltid på" funksjonen

"Skjerm alltid på" funksjonen er en funksjon som finnes på noen iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max-modeller. Denne funksjonen holder skjermen alltid på, selv når enheten er låst. Dette kan være nyttig hvis du vil se på klokken eller andre viktige varsler uten å måtte låse opp enheten.

Problemløsing og tips for å spare batteri

Hvis du opplever problemer med skjermen din, kan du finne hjelp på nettet. Det er mange ressurser tilgjengelig som kan hjelpe deg å løse problemer med skjermen din.

Hvis du vil spare strøm på enheten din, kan du også følge noen enkle tips. Slå av funksjoner du ikke trenger, som Bluetooth og WiFi, når du ikke bruker dem. Reduser lysstyrken på skjermen, og bruk funksjoner som "Night Shift" for å redusere belastningen på øynene dine.

Oppsummering

Når du skal kjøpe en skjerm, er det viktig å ha grunnleggende kunnskap om spesifikasjonene og funksjonene som er tilgjengelige. Tenk på hva du skal bruke skjermen til, og velg en skjerm som passer dine behov. Juster skjermen for å tilpasse den til lysforholdene i rommet, og slå av funksjoner du ikke trenger for å spare strøm. Med disse tipsene kan du få mest mulig ut av skjermen din.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up