Hvilke komponenter er inne i en datamaskin?

Beskrivelse av hovedkomponentene som finnes i hver datamaskin, liten eller stor

Hvis vi har en stasjonær datamaskin hjemme det kan være nyttig og interessant vet hva som er inni og hva alle disse akronymene laget av engelske termer betyr, ofte svært forkortet.

Å ha en oversikt over hovedkomponentene i en moderne datamaskinla oss se hva som er inne i hver sak, og viser deg også korte notater om historien og de viktige spesifikasjonene du trenger å vite og forstå å være superforberedt når du kjøper en ny PC eller hvis noe går i stykker og må byttes.

LES OGSÅ: Kjenn datamaskinens maskinvare og de enkelte delene av Windows-PCen

1) Prosessor eller CPU

CPU står for Central Processing Unit og er hjernen til en datamaskin. CPU-en er den delen som behandler og gjør beregninger slik at hver kommando som gis, for eksempel ved å trykke på en museknapp, konverteres til binær og sendes til CPU.

En prosessor utfører en rekke enkle matematiske operasjoner tusenvis av ganger per sekund og er i stand til å gi resultater som menneskesinnet bare ville kunne oppnå etter mye innsats og tid.

Den første CPU-produsenten var Intel, som i dag fortsatt er markedsleder for prosessorer. Daggryet til den moderne personlige datamaskinen kan sies å ha startet med utgivelsen, i 1978, av en av de første 16-bits brikkene, Intel 8086-mikroprosessoren, som de første Pentium-prosessorene senere skulle komme fra.

En CPU ser ut som en slags plate der det er milliarder av transistorer, det vil si bittesmå silisiumkretser som er i stand til å bytte eller forsterke et elektrisk signal. Kraften til en CPU avhenger, grovt sett, av antall transistorer i kretsen og hastigheten som dataene kjører med (klokkefrekvens).

Over CPUen er det alltid en kjøleribbe med påmontert vifte, som kjøler den når den er i bruk slik at kretsene ikke brenner ut under beregninger.

Klokkefrekvens, antall kjerner og cache

Klokkefrekvens måler hvor mange operasjoner en CPU kan gjøre per sekund. Når vi snakker om multi-core CPU, mener vi en enkelt prosessor med flere prosessorkjerner inni: faktisk er det som har flere prosessorer inne i en enkelt brikke.

Fordelen med en multi-core CPU er at flere oppgaver kan utføres parallelt, uavhengig av klokkefrekvensen. Som en generell regel jo høyere klokkehastighet, jo raskere CPU og jo flere kjerner det er, jo flere oppgaver kan den gjøre samtidig.

Når to CPUer har lignende klokkehastigheter og samme antall kjerner, er det andre differensierende faktorer som cachestørrelse. Cachen er minnet der CPUen kan lagre instruksjoner og det er åpenbart at jo mer det er, jo bedre.

Problemet med å bedømme ytelsen til en CPU er at det også avhenger av hvordan applikasjonene utvikles og det er ikke sikkert de klarer å utnytte kjernene til å kjøre raskere. For eksempel kan en mellomnivå firekjerners prosessor være raskere enn en dyrere åttekjerne til å utføre visse oppgaver. Så hvis du kjøper en ny datamaskin, er det bedre å velge den basert på hva du vil gjøre med den, uten å tenke på at jo mer du bruker, jo bedre.

PC CPU-produsenter

Store CPU-produsenter i verden er Intel og AMD (Advanced Micro Devices), men Apple produserer også sine prosessorer (kalt Apple M).

Intels prosessorer i iCore-serien er for tiden best og koster mest, selv om dette ikke alltid var tilfelle. For andre enheter som smarttelefoner er CPU normalt integrert med noen av de andre komponentene på en enkelt brikke, og de mest kjente produsentene er Qualcomm, Samsung, Texas Instruments og HUAWEI.

Om samme tema kan vi lese vår guide om hvordan kjøpe datamaskinens prosessor eller CPU.

2) Hovedkort

Hvis du setter sammen en ny datamaskin, er hovedkortet en av de viktigste komponentene å velge, mens hvis du kjøper en ferdig, er hovedkortet neppe nevnt i spesifikasjonsarket.

Hovedkortet er det trykte kretskortet (PCB) som kobler alle komponentene sammen. Faktisk er det et sett med porter og kontakter (eller stikkontakter) som USB, HDMI, SATA etc.

Hovedkort bestemmer hvilken type komponenter som kan kobles til PC-en og bestemmer derfor indirekte egenskapene til en datamaskin. Størrelsen på hovedkort kan variere mye, og enkelt sagt, jo større det er, jo flere porter og kontakter er det.

Hvis du ønsket å lage en ekstremt kraftig datamaskin, trenger du flere porter og spor for å koble til forskjellige skjermkort, forskjellige disker og RAM-minner. En grunnleggende PC kan i stedet ha et mye mindre hovedkort, med færre tilleggskomponenter.

De fleste hovedkort har en rekke standardporter: CPU-sockets, RAM-spor, diskkabeltilkoblingsporter, viftekontakter, USB-porter, lyd- og videokontakter og PCIe-spor for eksternt periferiutstyr, nettverket.

PCIe-spor har forskjellige størrelser avhengig av om de er x1, x4, x8 eller x16; for eksempel trenger kraftige skjermkort et PCIe x16-spor, mens et trådløst kort trenger en x4 eller til og med x1.

Komponentkompatibilitet

Hovedkort kan støtte enkelte typer og hastigheter med RAM, noen typer disker (det kan for eksempel være dedikerte spor for NVMe M.2) eller forskjellige CPUer (alltid kompatibel med stikkontakt tilstede).

Når det gjelder størrelse og utvidbarhet, må du se på dine behov, så hvis du for eksempel vil bruke to skjermkort parallelt, trenger du minst to PCIe x16-spor. Store hovedkortprodusenter Det er ASUS og Gigabyte-teknologi som lager dem i ulike formater for Intel- og AMD-prosessorer med forskjellige portkombinasjoner.

Om dette emnet inviterer vi deg til å lese våre guider om hvordan sjekke CPU, RAM og hovedkort kompatibilitet kom igjen hvordan et hovedkort er laget.

3) RAM (Random Access Memory)

RAM er minnet der CPUen lagrer korttidsdataog har derfor overlegen hastighet: den bruker en privilegert forbindelse med CPU-en for raskt å kunne lagre data.

RAM er raskt minne, hvor data kan leses og skrives raskt; grensen er gitt av arten som dataene lagres med: de forblir i RAM-minnet bare så lenge datamaskinen er slått på (og mottar strøm), og tømmes deretter automatisk når den slås av eller forblir uten strøm.

For CPU-en kan det være 100 000 ganger raskere å få tilgang til data i RAM enn data som er lagret på harddisken. Informasjonen som trengs for å holde et program i gang (for eksempel mens du skriver på et Word-dokument) blir derfor kopiert til RAM, selv om det for ikke å miste denne informasjonen da er nødvendig å lagre det på harddisken.

Dette er grunnen til at du mister filer i bruk når datamaskinen krasjer eller hvis strømmen går.
Hvis RAM går tom for plass, bremses datamaskinen dramatisk og CPU-en må ta informasjon fra disker som er mye tregere. Utilstrekkelig RAM er en av hovedårsakene til trege datamaskiner.

Kjøp RAM

Når du kjøper RAMkortene beskriver forskjellig kjennetegn. Først av alt kapasiteten som måles i gigabyte. Jo flere gigabyte det er, jo bedre selv om du må holde deg innenfor operativsystemets grenser.

Siden alle operativsystemer nå er 64 bit, er det alltid verdt å starte med 8 GB RAM, nå ansett som minimum som er nødvendig for å kunne starte de mest kjente programmene.

De siste årene har det vært fire generasjoner av RAM: DDR, DDR2 og DDR3, DDR4 og DDR5; hver generasjon har doblet dataoverføringshastigheten sammenlignet med den forrige, i tillegg til å støtte høyere kapasitet på et enkelt spor.

RAM-kompatibilitet og hastighet

Overføringshastigheten måles i MHz og er begrenset av hovedkortet og prosessoren vi har valgt: det er derfor ikke tilstrekkelig å kjøpe noe RAM for å få fart på PC-en, gitt at minnet vi har valgt må være kompatibelt med hovedkortet, med brikkesettet og med prosessoren vi har valgt.

De største RAM-produsentene er Samsung (som imidlertid selger det til andre produsenter i stedet for til forbrukere), Corsair, Kingston og Crucial.

For mer informasjon kan vi lese vår guide til Datamaskin RAM-typer: DDR, form og hastighet.

4) Lagringsminne

Lagringsminne eller internminne er hvor data og filer lagres permanent, og forhindrer at de går tapt når strømmen slås av eller det er tap av elektrisitet.

For tiden brukes SSD-er og M.2-er som interne minner for PC-er, mens det inntil for noen år siden også ble brukt mekaniske disker eller harddisker (HDD), som raskt gikk ut av bruk på grunn av lavere lese- og skrivehastighet.

Selv nå kan vi ha begge deler på datamaskinen: en SSD for operativsystemet og en stor harddisk for lagring av personlige filer.

Kapasiteter og produsenter

For lagringsminner er den viktigste spesifikasjonen åpenbart evnen, målt i Megabyte (mindre minner) eller Terabyte (større minner). Kapasiteten endrer også den endelige prisen på komponenten, samt andre detaljer som ikke bør undervurderes (lese- og skrivehastighet for eksempel).

De fleste av diskene på markedet er produsert av Seagate, Western Digital, Toshiba, SanDisk, Crucial, Corsair og Samsung.

Om samme tema kan vi lese våre guider om hvilken type SSD er best og på beste SSD-stasjoner for PC for raskere lasting.

5) Grafikkort

Graphics Processing Unit (GPU) er komponenten spesialisert på å generere PC-ens videosignal. GPUer kommer i to hovedtyper: integrert skjermkort og dedikert (også kalt diskret) skjermkort.

Det integrerte grafikkortet, som Intel HD Graphics, er nå integrert i CPU-en og er utmerket for grunnleggende prosessering og for å gi akselerasjon til programmer; det dedikerte skjermkortet er mye større, har sitt eget dedikerte kjølesystem, dedikert videominne og er montert på et PCIe-spor på hovedkortet.

Før datamaskiner hadde et grafisk grensesnitt (som Windows eller Mac), der ingenting dukket opp på skjermen annet enn bokstaver og en blinkende markør på svart bakgrunn, var CPU mer enn nok til å gjøre alt arbeidet. Med utviklingen av operativsystemer har det blitt viktig å behandle bilder, spesielt i 3D, på en spesialisert prosessor.

I moderne datamaskiner gir GPU, i tillegg til å behandle grafikken til programmer og spill, også akselerasjon for CPU, og øker dermed datamaskinens generelle ytelse. De viktigste GPU-produsentene er NVIDIA og AMD (som absorberte ATI), mens Intel er hovedprodusenten av integrerte GPUer.

NVIDIA og AMD selger også grafikkbrikkene sine til andre produsenter som ASUS eller Gigabyte som deretter monterer dem på grafikkortene sine. Generelt, med mindre du bruker PC-en til spill, er en GPU på mellomnivå mer enn tilstrekkelig for alle behov.
Om dette emnet kan vi lese artikkelen vår om hvordan velge skjermkort for PC-grafikken.

Konklusjoner

I tillegg til disse komponentene finner vi også andre veldig nyttige ting inne i PC-en; faktisk, la oss ikke glemme strømforsyningen og viftene, men også USB-portene, Wi-Fi-modulen, Bluetooth-modulen, lydutgangene, lydinngangen og Ethernet-porten.

For å lære mer kan vi lese vår veiledning for montering av PC og montering av datadeler.

Index
 1. 1) Prosessor eller CPU
  1. Klokkefrekvens, antall kjerner og cache
  2. PC CPU-produsenter
 2. 2) Hovedkort
  1. Komponentkompatibilitet
 3. 3) RAM (Random Access Memory)
  1. Kjøp RAM
  2. RAM-kompatibilitet og hastighet
 4. 4) Lagringsminne
  1. Kapasiteter og produsenter
 5. 5) Grafikkort
  1. Konklusjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up