Hvordan datamaskiner snakker med hverandre over et nettverk ved hjelp av TCP/IP

Forenklet guide med videoer om hva TCP/IP betyr, hvordan internett fungerer og hvordan datamaskiner kommuniserer på nettverket

Å forstå hvordan datamaskiner snakker og kommuniserer med hverandre betyr å forstå hele funksjonen til internett og nettverk. Uten å late som om vi gir en datamaskinleksjon, la oss si det ganske enkelt en datamaskin kommuniserer over et nettverk med andre datamaskiner ved hjelp av et program som heter TCP/IP.

I den følgende veiledningen vi vil vise deg hva TCP/IP erfordi det er viktig å få datamaskiner og telefoner koblet til nettverket til å fungere f.eks hvordan vi kan bruke det i hverdagen for å optimere nettverkstrafikken, få en statisk IP eller endre DNS knyttet til tilkoblingen vår.

LES OGSÅ -> Frigi og forny IP-adresse på PC, Mac og mobiltelefoner

1) Hva betyr TCP/IP

TCP/IP er en sett med kommunikasjonsprotokoller som lar datamaskiner overføre data mellom alle enheter på Internett. Navnet stammer fra settet med de to viktigste protokollene til programmet:

 • Overføringskontrollprotokoll (TCP) som administrerer sendingen av data eller filer ved å dele dem opp i små pakker og sette dem sammen igjen.
 • Internett protokoll (IP) som administrerer destinasjonen til hver pakke slik at den sendes i riktig retning.

I et nettverk er derfor TCP protokollen som lar applikasjoner kommunisere med hverandre, dele informasjonen inn i små pakker av samme størrelse og komprimere dem på nytt når de ankommer destinasjonen; IP, derimot, er kommunikasjonen som foregår mellom datamaskiner og sørger for at disse pakkene når riktig destinasjon.

TCP/IP er standarden som lar lokale og geografiske nettverk kommunisere og utveksle informasjon i form av datapakker.

2) TCP/IP-protokollnivåer

På den aktuelle protokollen finner vi syv nivåer og hver har sitt eget sett med protokoller. Data passerer over nettverket gjennom disse lagene, i rekkefølge:

 • Fysiker: de er maskinvaredelen av tilkoblingene, derfor Ethernet-kablene eller Wi-Fi.
 • Data lenke: Transformerer pakker mottatt fra nettverkslaget til rammer for nettverket.
 • Nettverk (IP): Deler dataene på avsenderens enhet og sender dem til mottakerens enhet.
 • Transport (TCP og UDP): Dette laget kontrollerer dataoverføring fra vert til vert, noe som gjør overføringer raskere og mer effektive.
 • Økt: Dette laget sporer filoverføringer og identifiserer brukeren på den eksterne serveren, og overfører kun den forespurte mengden data.
 • Presentasjon: er ansvarlig for å kode og dekode informasjon slik at den kan vises i ren tekst. Den omhandler også komprimering og dekomprimering av den overførte informasjonen.
 • applikasjon: er settet med protokoller som er direkte synlige for brukeren i applikasjonen (HTTP, HTTPS eller SMTP).

For å forstå hva nivåene er kan du lese om ISO/OSI-modell.

3) Endre TCP/IP på PC

All denne informasjonen kan brukes på datamaskiner til å endre datamaskinens IP-adresse (for å unngå IP-konflikter eller for å tildele en statisk IP-adresse) eller til å tildele presise DNS-adresser for tilkoblingen som er i bruk.

På Windows 11 kan vi endre TCP/IP ved å høyreklikke på nettverksikonet nederst til høyre, trykke på Nettverks- og Internett-innstillingerved å klikke på Avanserte nettverksinnstillingerutvide nettverksadapteren som brukes, ved å trykke på Se flere eiendommer og klikker på knappen Redigere ved siden av oppføringen IP-tildeling eller DNS-oppdragfor å endre både IP-adressen og DNS knyttet til tilkoblingen vår.

På Windows 10 kan vi endre TCP/IP ved å høyreklikke på nettverksikonet nederst til høyre, trykke på Åpne innstillinger for nettverk og Internettved å klikke på knappen Eiendom (under den aktive forbindelsen) og trykk på knappen Redigere under seksjonen IP-innstillinger.

For å lære mer kan vi lese vår guide på hvordan sette en fast og statisk IP på Windows PC.

4) Endre TCP/IP på telefonen og nettbrettet

Selv på våre smarttelefoner og nettbrett kan vi endre TCP/IP for å endre IP-adressen tildelt av nettverket og for å endre DNS.

La oss gå til appen på Android Innstillingertrykker vi på Wifivelg Wi-Fi-nettverket som vi er koblet til, bla til elementet IP-innstillinger og still inn stemmen Statiskslik at du kan endre DNS og adressen som er tildelt enheten.

På iPhone og iPad er prosedyren lik: vi åpner appen Innstillingerla oss komme inn i menyen Wifivi trykker på nettverket vi er koblet til, vi blar til vi finner oppføringen Konfigurer IPvelger vi varen Håndbok og endre IP-adressen knyttet til Apple-enheten.

For å få mer informasjon om disse prosedyrene kan vi lese artiklene våre om hvordan endre IP-adresse på iPhone kom igjen hvordan sette ip-adresse på Android.

Konklusjoner

TCP/IP-protokollen gjør at Internett-tilkoblingen og tilkoblingen til hjemmenettverket fungerer korrekt: den fungerer så effektivt at vi aldri trenger å gripe inn i den for å kunne bruke enhetene våre riktig.

Hvis vi trenger å endre IP-adressen eller modifisere DNS knyttet til enheten, kan det være lurt å ha denne veiledningen i bakhodet, slik at vi kan bruke den når behovet oppstår for å optimere nettverket vi er koblet til eller tilgang til nettsteder som er blokkert på DNS-nivå.

For å lære mer kan vi lese vår guide på hvordan skjule IP-adresse på PC, Android og iPhone.

Index
 1. 1) Hva betyr TCP/IP
 2. 2) TCP/IP-protokollnivåer
 3. 3) Endre TCP/IP på PC
 4. 4) Endre TCP/IP på telefonen og nettbrettet
  1. Konklusjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up