Hvordan partisjonere en disk på PC, opprette eller slå sammen partisjoner

Grunnleggende veiledning for partisjonering av datadisker, hvordan lage, slå sammen, utvide partisjoner og hva det betyr

Harddisker, harddisker eller SSD-er, USB-stasjoner, SD-kort og alt med lagring må partisjoneres for å fungere ordentlig. Selv om ikke-partisjonert disk ikke kan brukes med mindre den inneholder en partisjon, kan en disk fortsatt inneholde flere partisjoner.

Partisjonering av en disk er ikke noe du gjør hver dag, og normalt trenger du ikke å gjøre noe på en vanlig PC, men det er viktig å vite hva betyr det å administrere partisjoner og hva vi bør gjøre opprette, utvide eller slå sammen partisjonerså det er ingen overraskelser når du installerer et operativsystem, bytter disker eller oppretter en ny stasjon.

LES OGSÅ -> MBR eller GPT disk? Hvilken diskpartisjonsstil som skal brukes og konvertering

1) Hva er en partisjon

Mange harddisker leveres med en enkelt partisjon allerede satt opp, men de starter som en enhet med ledig, ikke-allokert plass.

For å lagre filer på stasjonen trenger den en partisjon. Partisjonen kan inneholde all harddiskplass som nesten alltid er tilfelle eller bare en del.

Partisjoner er nødvendig for å lage minst én beholder med et filsystem; på disker kan vi også finne flere partisjoner, hvis grenser er satt av type partisjoneringssett:

 • MBR: maksimalt 4 hovedpartisjoner, totalt 67 partisjoner på disken (64 logiske og 3 primære).
 • GPT: ubegrenset antall partisjoner, noen systemer begrenser opptil 128 primære partisjoner.

Vi minner deg om det GPT det er et av kravene å gjøre kjøre Windows 11 riktigselv om vi kan tvinge den til å kjøre på MBR-partisjoner også, som vist i veiledningen ovenfor hvordan du installerer samme Windows 11 på inkompatible PC-er.

På stilen til partisjoner kan vi lese guiden vår om forskjeller mellom partisjon, volum og logisk stasjon.

2) Hva betyr filsystem

Etter å ha opprettet en partisjon, formateres den med et filsystem, dvs. med en datastruktur som er vert for filene og mappene; på Windows er det NTFSpå flyttbare stasjoner (USB-pinner) er FAT32 eller exFATpå Mac er det det HFS og på Linux ext4.

Hvis vi har en Windows-PC vil vi derfor ha NTFS som hovedfilsystem; hvis vi ofte kobler USB-pinner til Windows-PCer er det alltid verdt å bruke NTFS som filsystem, siden det er kompatibelt med større filer; hvis vi i stedet bruker en flash-stasjon mellom forskjellige systemer, kan det være veldig nyttig å bruke FAT32 eller exFAT som et filsystem som er kompatibelt med alle systemer.

For å lære mer kan vi lese vår guide om hvordan formater en USB-pinne: forskjellen mellom NTFS, FAT32 og exFAT.

3) Hva betyr det å ha flere partisjoner

Dette er mulig på alle PC-operativsystemer lage flere partisjoner på en disk; på denne måten vil operativsystemet se partisjonene som om de var to forskjellige separate disker. Dette kan være spesielt nyttig for å skille operativsystemet fra andre filer og unngå å "skitne" filsystemet der det kjører, for eksempel Windows.

Hvis du installerer Windows på nytt, kan du rense og formatere systemstasjonen mens du lar dine personlige filer ligge på den andre stasjonen, og dermed unngå tap av personlige data.

4) Hva betyr gjenopprettingspartisjon

I mange forhåndskonfigurerte datamaskiner finner vi også en gjenopprettingspartisjonsom skal brukes til å starte PC-en på nytt og gjenopprette fabrikkinnstillinger når det er feil eller systemet ikke lenger fungerer som det skal.

Når du gjenoppretter Windows, kopieres filer fra denne partisjonen til hovedpartisjonen, i en prosess som kalles speil, som gjør hovedpartisjonen identisk med den som er lagret på gjenopprettingspartisjonen; på sistnevnte finner vi et gjenopprettingsbilde kalt ghosting, alltid klar til bruk ved behov.

Gjenopprettingspartisjonen er normalt skjultslik at den ikke kan nås ved et uhell og ødelegges, og isolerer den også fra virus.

Om dette emnet kan vi lese vår guide om Hvordan lage en Windows PC-gjenopprettingspartisjon kom igjen hvordan å tilbakestille fabrikken på en bærbar datamaskin.

5) Hva betyr dual boot

To eller flere partisjoner brukes selv i dual boot-konfigurasjoner: ved å gjøre dette kan vi installere Linux på vår Windows-datamaskin og ha to uavhengige systemer å velge mellom når vi slår på datamaskinen.

Partisjonerte stasjoner kan se ut til å være separate fysiske enheter, men de er ikke og er fortsatt den samme disken, så det vil ikke være noen fordel med tanke på hastighet og ytelse, og hvis du skulle krasje disken, vil du miste alle partisjonene som er på den.

For å lage en dual boot kan vi lese artikkelen vår om hvordan du installerer to operativsystemer å velge mellom ved oppstart.

6) Hvordan partisjonere disker

Når du installerer et operativsystem, enten det er Windows eller Linux, operativsystemet vil spørre om du vil opprette, slette, formatere eller endre størrelse på partisjoner (Vær oppmerksom på at sletting eller formatering av en partisjon vil slette alle data.)

For å lage partisjoner på Windows kan du bruke programmer eksternt eller fra diskbehandlingsalternativene til de administrative verktøyene.

Hvis vi ønsker å bruke det integrerte verktøyet, kan vi fortsette å lese i artikkelen om hvordan opprette partisjoner i Diskbehandling.

Hvis vi i stedet ønsker å bruke et program kan vi bruke programmer som Easus Partition Master eller Aomei partisjonsassistentsom det også er mulig med slå sammen to partisjoner eksisterer allerede uten å miste data, så lenge de er sammenhengende (dvs. diskene er indikert med sekvensielle bokstaver).

Om dette emnet kan vi lese artikkelen vår ai beste programmene for å formatere og partisjonere disker.

7) Hvordan slette partisjoner

Med programmene som er sett akkurat nå kan vi også effektivt slette en partisjon, noe som gjør det til uallokert plass; etter avbestilling kan vi utvide den gjenværende partisjonen for å tildele all ledig plass til Windows eller til partisjonen som må forbli på PC-en.

Fra Diskbehandling i Windows alt vi trenger å gjøre er å høyreklikke på partisjonen for å slette og velge det relevante alternativet og deretter høyreklikke på partisjonen for å utvide, uten problemer og risiko.

For å lære mer kan vi lese vår guide på Slik sletter du en diskpartisjon på Windows.

Konklusjoner

Vi minner deg om at når vi utfører alle disse operasjonene på disken, er det ikke mulig å endre en partisjon mens den er i bruk: det er derfor ikke mulig å slette en Windows-systempartisjon fra selve Windows, men vi må starte PC-en fra en CD (som for eksempel Gparted) eller bruk en installasjonsplate for operativsystemet, som vist i veiledningen ovenfor hvordan lage en gjenopprettings-USB-pinne i Windows 10 og 11.

Om samme tema kan vi lese våre guider om hvordan tilordne og endre bokstaver til diskstasjoner, eksterne stasjoner, USB-pinner kom igjen hvordan installere Windows på ekstern USB-disk.

Index
 1. 1) Hva er en partisjon
 2. 2) Hva betyr filsystem
 3. 3) Hva betyr det å ha flere partisjoner
 4. 4) Hva betyr gjenopprettingspartisjon
 5. 5) Hva betyr dual boot
 6. 6) Hvordan partisjonere disker
 7. 7) Hvordan slette partisjoner
  1. Konklusjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up