Hvordan rydde opp og gjøre plass på Windows 'C-stasjonen

"C"-stasjonen er for de fleste kjernen i PC-en din, hvor operativsystemet ditt er installert, og hvor alle viktige systemfiler oppbevares. Uunngåelig er dette også den enkleste stasjonen å fylle på på grunn av endeløse Windows-oppdateringer, glemte nedlastede filer og det faktum at alt som standard er lagret på "C" -stasjonen.

Her viser vi deg hvordan du rydder opp i stasjonen, tar tilbake litt plass og deretter får den opp og går igjen raskt og enkelt.

I slekt Slik frigjør du diskplass i Windows 10 med Storage Sense

Skann etter store filer på harddisken

Med Windows Utforsker kan du skanne hele harddisken for filer basert på størrelsen. Antall ganger jeg har funnet store overflødige filer som har sittet rundt i årevis som dette er utrolig.

For å utføre dette søket, åpne et Windows Utforsker-vindu, velg "C"-stasjonen og klikk på søkeboksen "Søk (C:)" øverst til høyre i vinduet.

Når du er her, skriv "størrelse:" og du får en haug med autofyll-alternativer som viser forskjellige filstørrelser å filtrere på. Du kan bruke en av disse forhåndsinnstillingene, eller hvis du vil ha mer informasjon om størrelsen på filen du leter etter, kan du skrive 'size:>1gb' for å finne filer som er større enn 1 GB, og så videre.

Du kan slette filer direkte fra resultatene, eller høyreklikke og velge «Sorter etter -> Størrelse» for å sortere dem etter størrelse og raskt se hvilke som må slettes. Bare for å teste dette, har jeg oppdaget en gammel Android 7.1 VM som jeg egentlig ikke trenger lenger. Ikke slett noe som virker viktig (for eksempel ting i "C:\Windows"-mappen, eller spillfiler som har en tendens til å være ganske store).

Avinstaller Shovelware fra Windows og applikasjoner som krever mye plass

I «Apps & Features»-vinduet (du finner det ved å høyreklikke på Start-knappen), kan du sortere listen etter «Størrelse» for å se hvilke apper som trenger harddisken mest. Du kan bli overrasket over resultatene og vil kanskje fjerne appene deretter. Tenk på om du virkelig trenger alle appene som trenger plass og slett dem om nødvendig.

En annen ting som kan overraske deg er at du er den stolte eieren av spill som Bubble Witch 3 Saga og Minecraft, som du aldri ønsket deg i utgangspunktet! Det er imidlertid ikke nok å avinstallere dem fra «Apps & Features»-listen, men det er nødvendig å fjerne dem med Powershell. For å gjøre dette, les guiden vår om hvordan du avinstallerer forhåndsinstallerte Windows-apper.

Bruk Diskoppryddingsverktøyet

Du kjenner sikkert til Windows' innebygde Diskopprydding-verktøy, men du har ikke brukt det. Dette er det første stedet å se for å frigjøre plass. For å begynne å bruke den, start Windows Utforsker, høyreklikk på stasjon C og velg "Egenskaper" fra listen.

Når vinduet Egenskaper er åpent, klikker du på "Diskopprydding" for å åpne verktøyet. Her, i boksen "Filer som skal slettes", velg alle avmerkingsboksene som systemminnekrasjdumpfiler, papirkurv, konfigurer loggfiler, etc.

Når du har valgt alle avmerkingsboksene du ønsker, klikker du "OK" for å frigjøre diskplassen som er okkupert av filene ovenfor. Hvor mye plass som frigjøres avhenger av hvor mye plass "C"-stasjonen har blitt forsømt. Som du kan se nedenfor, har jeg ikke tatt godt vare på C-drive i det hele tatt. Jeg skammer meg…

deaktiver dvalemodus

Dvalemodus er en veldig nyttig funksjon som du kan bruke til å enkelt slå av datamaskinen mens du lagrer gjeldende tilstand, slik at du kan fortsette arbeidet når du slår den på. Når det er sagt, kan det ta opp mye diskplass, siden det reserverer plass på harddisken din lik mengden innhold som er lagret i RAM-en din. (Så potensielt, jo mer RAM du har, jo mer diskplass bruker du.)

For å deaktivere dvalemodus, åpne Windows Kontrollpanel ved å trykke Win + X og velge "Kontrollpanel" fra listen. Når kontrollpanelet er åpent, velg "Strømalternativer".

2. Når du er der, klikker du på koblingen "velg hva strømknappene gjør" i venstre panel. Denne handlingen tar deg til systemkonfigurasjonsvinduet.

3. Her klikker du på "Endre innstillinger som for øyeblikket ikke er tilgjengelige". Denne handlingen vil aktivere alle deaktiverte alternativene.

4. Rull ned og fjern merket for "Dvalemodus" for å deaktivere dvalemodus i Windows 10.

Tøm nettleserbufferen og informasjonskapsler

Midlertidige Internett-filer som nettleserbuffer og informasjonskapsler tar opp litt av C-stasjonen din, så hvis du sletter dem, vil du ha litt ledig plass.

I Chrome går du til "Innstillinger -> Avansert -> Personvern og sikkerhet," og deretter "Slett nettleserdata."

I Firefox går du til "Alternativer – Personvern og sikkerhet", og velg deretter "Tøm den siste loggen din under "Historikk".

I Microsoft Edge går du til "Innstillinger -> Slett nettleserdata -> Velg hva som skal slettes" og pass på å velge alternativene "Bufret data" og "informasjonskapsler".

Slett gamle Windows Update-filer, tidligere installasjoner

Windows har en tendens til å beholde gamle (og for det meste overflødige) systemfiler. I de fleste tilfeller kan du slette disse filene, spesielt hvis du installerte den gjeldende versjonen av Windows over en tidligere versjon. Å gjøre dette:

1. Åpne Windows Utforsker, høyreklikk på stasjon C og velg "Egenskaper".

2. Klikk "Diskopprydding", og klikk deretter "Opprydningssystemfiler" i det nye vinduet for å åpne vinduet for avansert diskopprydding.

4. Merk av for «Windows-oppdateringsloggfiler» og, hvis du har noe der, avmerkingsboksen «Forrige Windows-installasjon(er)». Uten at jeg vet det, har min brukte bærbare datamaskin fortsatt den forrige brukerens "Windows.old"-mappe, og bruker hele 31,5 GB med harddiskplass.

Det er andre avmerkingsbokser her, men for det meste tar de ikke opp massevis av plass og kan stå i fred. Når du er klar, klikk "OK" for å rydde opp i harddisken.

konklusjon

Det er greit å gjøre denne rutinen fra tid til annen, men det er lurt å passe på at du ikke blir mett i utgangspunktet.

Et av mine favoritttriks i denne forbindelse er å endre standarddestinasjonen til mappene "Bilder", "Dokumenter", "Musikk" og "Video" til en sekundær harddisk. (Bare høyreklikk, gå til Egenskaper og deretter fanen Plassering.)

Denne artikkelen ble først publisert i juli 2014 og ble oppdatert i november 2018.

Bilde: Cleaner vasker et vindu på en bakgrunn av skyer og himmel av Natali_ Mis / ShutterStock

Index
  1. Skann etter store filer på harddisken
  2. Avinstaller Shovelware fra Windows og applikasjoner som krever mye plass
  3. Bruk Diskoppryddingsverktøyet
  4. deaktiver dvalemodus
  5. Tøm nettleserbufferen og informasjonskapsler
  6. Slett gamle Windows Update-filer, tidligere installasjoner
  7. konklusjon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up