Hvordan starte Windows i sikkermodus

Alle måter å starte din Windows-PC i sikker modus og hva den gjør for å løse datamaskinproblemer

Windows-operativsystemet er designet med en kompleks struktur som består av mange prosesser og utallige avhengigheter. Akkurat som maskinvare og programvare kan legges til og fjernes, kan de skje mange forskjellige typer problemer, feil eller konflikter hvorav det i noen tilfeller kan være svært vanskelig å forstå årsaken.

Når du prøver å løse en feil eller prøver å fikse et skadelig programvareproblem, er det første du må gjøre alltid start datamaskinen i sikker modus. Det er flere metoder for å bruke Windows sikkermodus.

LES OGSÅ -> Windows-administrasjonsverktøy du trenger å kjenne til

1) Påloggingsskjerm

Hvis datamaskinen viser påloggingsskjermen ved oppstart, kan vi få tilgang til sikker modus ved å holde nede SHIFT- eller SHIFT-tasten på tastaturet og bruk musen til å trykke nederst til høyre på tasten Avslutning -> Start på nytt; så snart PC-en starter på nytt slipper vi SHIFT- eller SHIFT-tasten.

For å starte på nytt trykker vi på feilsøkingså opp Avanserte alternativer og til slutt opp Oppstartsinnstillinger - Start på nytt; nå er alt du trenger å gjøre å trykke på 4-tasten eller F4-tasten for å gå inn i sikker modus; hvis vi vil bruke sikker modus med nettverk, må vi trykke på 5 eller F5-tasten på tastaturet.

2) Systeminnstillinger

En annen effektiv metode for å gå inn i sikker modus med Windows er fra systeminnstillingene. På Windows 11 kan vi starte sikker modus ved å trykke på WIN+I-tastene på tastaturet, klikke på menyen Systemtar oss inn i menyen Restaurering og til slutt klikke på knappen Start på nytt nå tilstede ved siden av varen Avansert oppstart.

På Windows 10 kan vi starte sikker modus ved å åpne menyen Innstillingerved å trykke opp Oppdatering og sikkerhetved å klikke på menyen Restaurering og så videre Start på nytt nåtilstede under seksjonen Avansert oppstart.

I begge tilfeller åpnes den samme skjermen i det første kapittelet: så la oss ta oss langs stien Feilsøking -> Avanserte alternativer -> Oppstartsinnstillingertrykker vi på Omstart og ved neste omstart bruker vi 4- eller F4-tasten for å starte sikker modus (5 eller F5 hvis vi ønsker å få tilgang til Internett mens vi bruker sikker modus).

3) Systemkonfigurasjon (msconfig)

Blant prosedyrene som er mindre kjent for brukere for å gå inn i midlertidig modus, er det også systemkonfigurasjonsverktøyet, mer kjent for kommandoen som lar deg starte den (dvs. msconfig).

For å bruke denne prosedyren trykker vi VINN+R på tastaturet, la oss skrive msconfigla oss gå inn på fanen Oppstartsalternativerla oss få stemmen ut Sikkerhetsmodustrykker vi på OK og start PC-en på nytt for å gå inn i spesialmodus.

Hvis vi trenger tilgang til nettverket på midlertidig basis, sjekker vi også oppføringen Nett etter å ha aktivert stemmen Sikkerhetsmodus.

4) Ledetekst

Det er også mulig å begynne å gå inn i sikker modus fra ledeteksten, slik at du alltid har et valg i tilfelle problemer eller i tilfelle vi ønsker å bruke en veldig avansert prosedyre.

For å fortsette åpner vi Start-menyen, søk cmd på tastaturet, høyreklikk på Ledetekstenklikk på Kjør som administrator og skriv inn følgende kommando:

bcdedit /set {current} safeboot minimal

hvis vi vil bruke sikker modus med nettverk, starter vi i stedet følgende kommando:

bcdedit /set {current} safeboot network

Etter å ha startet en av de to kommandoene, skriv inn følgende kommando for å starte på nytt:

shutdown /r

Ved neste omstart går vi inn i sikker modus, som vil forbli aktiv selv ved påfølgende systemoppstart. For å gå tilbake til normal modus må vi åpne en administrativ ledetekst igjen og kjøre følgende kommando:

bcdedit /deletevalue {current} safeboot

etterfulgt av kommandoen for å starte systemet på nytt.

5) Sikkermodus på låst PC

Hvis PC-en vår er blokkert eller ikke starter riktig, kan vi få tilgang til gjenopprettingsskjermen tvangsstarte datamaskinen 3 ganger på rad.

For å utføre denne operasjonen starter vi PC-en, venter på at Windows-oppstartslogoen vises, og hold deretter nede strømknappen i 10 sekunder (eller bruk omstart-knappen); etter omstart gjentar vi trinnene to ganger slik til vi samler de tre tvungne omstartene.

Hvis PC-en starter på nytt av seg selv, viser en blåskjerm-feil eller går i bootloop, trenger vi ikke trykke på noe, men bare vente til etter 3 omstarter starter systemet direkte i gjenopprettingsmodus.

Så snart Windows gjenopprettingsmodus vi trykker på elementet feilsøkingtrykker vi på Avanserte alternativer og vi bruker alltid menyen Oppstartsinnstillinger for å åpne alternativskjermen som også er sett i de forrige kapitlene.

Etter omstart trykker vi på 4 eller F4 for å starte enkel sikker modus eller bruker 5 eller F5 tastene for å starte sikker modus med nettverk.

Hvis PC-en ikke engang starter opp i gjenopprettingsmodus, kan vi prøve å starte PC-en ved å bruke enUSB-gjenopprettingsstasjonsom også kan opprettes fra en annen datamaskin og gjenbrukes på den låste datamaskinen for å prøve å gå inn i sikkermodus.

6) Når skal jeg bruke sikkermodus?

I sikker modus kan vi finne ut om problemene er forårsaket av installert programvareinkompatible programmer, fra maskinvarekomponenter med feil drivere eller om en systemfil har skylden for feilene.

Defekte drivere og programmer

Hvis problemene du har oppstått tidligere forsvinner så snart du bruker datamaskinen i sikker modus, kan du anta det årsaken til feilene er et program eller en driver installert på PC-en. Selv om det kan være hva som helst, er vi i det minste på denne måten sikre på at datamaskinen i utgangspunktet ikke er skadet og definitivt kan repareres uten å ringe teknikere eller uten å formatere Windows på nytt.

Effektiv fjerning av virus

Vi må heller ikke undervurdere sikkerhetsproblemet: De fleste Windows-virus kan effektivt fjernes i sikker modus. Dette er fordi virus har en tendens til å forbli aktive i minnet som tjenester eller prosesser og kan gjemme seg bak falske navn, automatisk og programmert til å hindre ethvert fjerningsforsøk.

I sikker modus er viruset ikke lastet, og med en veldig effektiv skanner som Malwarebytes eller ESET Online Scannerkan vi slette det fra systemet uten for mye problemer.

Hvis problemet derfor er forårsaket av et virus, kan vi alltid fjern den fra datamaskinen med dedikerte verktøyhvorav mange fungerer bedre i mellomtiden.

Tjenester starter automatisk

Hvis det oppstår problemer under oppstart av Windows, er det kanskje det en tjeneste som synes det er vanskelig å starte.

Vi kan alltid laste ned midlertidig Autokjører og bruke den til deaktiver mistenkte filer eller tjenester for å forårsake feilen (prøv og prøv hvis du ikke vet hvor du skal begynne).

Konklusjoner

Windows sikkermodus er det første du må prøve når PC-en din ikke fungerer som den skal og ikke starter opp normalt.

Når du bruker sikker modus unngår du maskinvare- eller programvarekonflikter fordi de fleste komponentene ikke lastes inn og du unngår effekten av programmer som slutter å kjøre automatisk og effekten av virus eller skadelig programvare.

Som et alternativ til sikker modus kan vi rette opp problemene ved å bruke selektiv oppstart fra MSConfigfor å fortsette med prøving og feiling.

Hvis de oppstår krasjer med alvorlige feil og blå skjermoppstår sannsynligvis problemene etter installasjon av en driver for en ny maskinvarekomponent.

Til slutt, før vi erklærer PC-en som uopprettelig, la oss prøve å gjøre det gjenopprett Windows mens du beholder alle dine personlige filerfor å ha en ny og ren kopi av Windows som du kan starte på nytt uten å krasjer.

Index
 1. 1) Påloggingsskjerm
 2. 2) Systeminnstillinger
 3. 3) Systemkonfigurasjon (msconfig)
 4. 4) Ledetekst
 5. 5) Sikkermodus på låst PC
 6. 6) Når skal jeg bruke sikkermodus?
  1. Defekte drivere og programmer
  2. Effektiv fjerning av virus
  3. Tjenester starter automatisk
  4. Konklusjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up