Hvordan vet du om du har blitt hacket? Metoder for å finne ut

Er vi redde for at en hacker har tatt kontroll over datamaskinen vår? La oss se hvordan du finner det ut.

Hvor mange ganger har dette skjedd oss? den ubehagelige følelsen av å ha blitt hacket, selv om datamaskinen ser ut til å fungere bra og ikke ser ut til å vise noen tegn på infeksjon eller forestående problemer. Dette er mulig fordi, sammenlignet med hva vi tror om hackere (som alltid er veldig eksplisitte og "høylytte" på TV og i filmer), de de etterlater ingen spor etter sin ferd og hvis de bestemmer seg for å spionere på deg i lang tid og kontrollere PC-en vår, vil de ha all interesse i å ikke bli "oppdaget".

Hvis vi også har denne følelsen eller bare ønsker å sjekke datamaskinen vi bruker hver dag, vil vi i denne guiden vise deg alle metodene for å gjenkjenne en hacket PCslik at vi kan iverksette passende tiltak og beskytte personopplysninger, kontodata og kredittkortnumre lagret i nettlesere.

1) Merkelige meldinger på våre kontoer eller chatter

En god metode for å finne ut om vi har blitt hacket kan være vanskelig å tolke, siden den også involverer kolleger, venner eller slektninger. Faktisk kan det skje at vi mottar en advarsel (på WhatsApp eller andre kanaler) fra en bekjent av oss, som informerer oss om en merkelig melding fra oss på Facebook, på Instagram eller på et annet sosialt verktøy: faktisk advarer de oss om at noen utgir seg for å være oss og skriver ting som ikke gjenspeiler personligheten vår eller som tydelig er falske eller kompromitterende.

Identitetstyveri eller kompromittering av sosiale kontoer de er en av de mest effektive metodene for å oppdage at du har blitt hacket, gitt at noen umiddelbart vil la oss oppdage mysteriet og advare oss.

Ved tvil om vi mottar disse varselmeldinger og vi frykter at det i seg selv er en trusselvi bytter plattform fullstendig (hvis vi bruker PC-en bytter vi til smarttelefonen eller nettbrettet og omvendt) og sjekker våre sosiale kontoer: noen hackere er så smarte at de kan starte RAT-trojaneren nettopp ved å utnytte denne typen mental svakhet, etter å ha hacket kontoene til våre venner eller slektninger.

Etter å ha skremt oss, spionerer de på oss akkurat i det vi skriver inn et brukernavn eller passord, kanskje ved hjelp av en keylogger (som stjeler de digitale ordene på tastaturet).

2) Kan ikke bruke sikkerhetsverktøy eller antivirus

Et annet åpenbart tegn på en hacket PC er manglende evne til å få tilgang til noen menyer eller systemverktøy. For å unngå å bli "sparket ut" vil hackeren ta skritt for å deaktiver antiviruset og å gjøre begge utilgjengelige Aktivitetsledelse (Task Manager) og andre menyer som kan kompromittere hackingarbeidet ditt (for eksempel Windows-oppdatering).

Hvis en av disse menyene ikke lenger er tilgjengelig selv etter en omstart av systemet, må vi anta at vi har blitt hacket.

3) Kan ikke få tilgang til personlige kontoer eller enheter

Et annet symptom på at hacking finner sted er manglende evne til å få tilgang til personlige kontoer eller enheter som brukes hver dag, inkludert PC-er, nettbrett og telefoner.

Manglende tilgang til kontoene dine til tross for riktig passord er et stort problem, gitt at passordet mest sannsynlig allerede er kompromittert; i dette tilfellet er alt vi kan gjøre å rapportere problemet til servicelederen eller prøve å gjenopprette passordet.

4) Musepekeren beveger seg av seg selv

Det første som kan få deg til å mistenke et hackerangrep gjelder musepekeren: å passere ved en tilfeldighet foran PC-en når vi ikke hadde sittet på en stund, har vi kanskje lagt merke til en helt automatisk musebevegelseuten at vi en gang tar på pekeenheten.

Selv om dette skiltet ikke automatisk betyr "vi er under hackerangrep", kan det være en pekepinn som ikke må overses: hvis det ikke er problemer med driverne eller med selve enheten, bør musen aldri bevege seg av seg selv! De beste hackerne kan spionere på det vi gjør via en RAT Trojansom er et farlig virus som lar hackere se alt vi gjør på PC-en og kontrollere den eksternt, slik at de kan kopiere passordene våre eller påloggingsinformasjonen.

Kanskje musen beveget seg av seg selv nettopp fordi datamaskinen vår er infisert med en RAT-trojaner og derfor, ved å utnytte vårt øyeblikk av pause, bestemte hackeren seg for å prøve å ta kontroll ved å fjernbevege musen.

5) Merkelige bank- eller kortbevegelser

Dette er uten tvil den farligste metoden å oppdage: når som helst våre brukskontoer og våre betalingskontoer (PayPal) eller e-handelskontoer (Amazon) de er tømt for alle pengeneetterlater oss helt blakk eller til og med i gjeld til banken (hvis kontoen tillater forpliktelser).

I disse tilfellene er alt vi trenger å gjøre umiddelbart å endre passordene til de kompromitterte kontoene og kontakte den kompromitterte banken eller nettstedet, slik at vi kan starte systemsjekker og (der det er mulig) blokkere transaksjonene før det er for sent.

6) Nye, ukjente programmer dukker opp

Et annet tydelig tegn på at en PC er kompromittert involverer utseendet til nye programmer blant de som er tilstede i Start-menyen eller mappen Programmer av systemdisken.

Selv om denne tingen kan lett forveksles med bloatware som følger med noen bærbare datamaskiner med Windows 10 eller Windows 11, kan utseendet til nye programmer aldri sett før og aldri startet være et tydelig tegn på en hacker gjemt i PC-en vår og klar til å stjele våre personlige data eller våre bankkontoer.

Hvis vi frykter at ukjente programmer faktisk er bloatware som alltid har vært tilstede på PC-en, inviterer vi deg til å lese vår guide Slett forhåndsinstallerte programmer, prøveversjoner og prøveversjoner.

7) Mulige løsninger på hackerangrep

Etter å ha blitt utsatt for et hackerangrep, kan vi fortsatt ta forholdsregler for å sikre at det ikke skjer i fremtiden, noe som gjør livet vanskeligere for enhver angriper som ønsker å ta kontroll over systemene og kontoene våre.

 • Vi endrer alle passord: vi endrer umiddelbart passordet til både kontoene som er kompromittert av hackingen og de sensitive kontoene, for å forhindre påfølgende uautorisert tilgang.
 • Vi aktiverer tofaktorautentisering: med to-faktor autentisering vi øker sikkerhetsnivået betraktelig ved bruk av nettkontoer, gitt at det er nødvendig å angi en ekstra sikkerhetskode for å logge på (sendt via e-post, via SMS eller via autentiseringsapp som Microsoft Authenticator, tilgjengelig for Android og for iPhone/iPad).
 • Vi holder alltid appen og operativsystemet oppdatert: med et alltid oppdatert operativsystem og app-flåte er det vanskelig å gi marginer for en hacker, som derfor må jobbe hardt for å overvinne det oppdaterte forsvaret til systemet eller til de mest sårbare appene (som nettlesere for eksempel).
 • Vi bruker et premium antivirus: Premium-antivirus gir større beskyttelse og effektivitet når det gjelder å rense systemet mot trojanere og andre hackingverktøy. Vi kan velge det nye antiviruset i vår guide på hvordan prøve premium antivirus.
 • Vi unngår spam og phishing: Vi svarer ikke på noen mistenkelige e-poster eller meldinger, vi klikker ikke på noen lenker og vi laster ikke ned noen programmer eller apper som er inkludert som vedlegg.
 • Vi bruker en VPN på offentlige steder: hvis vi ofte bruker et offentlig Wi-Fi-hotspot, er det alltid bedre å kombinere det med en god VPN-tjeneste, for å kryptere forbindelsen og gjøre det umulig for en hacker som er skjult i samme nettverk å avskjære; for å lære mer kan vi lese guiden vår til det beste abonnementet for den raskeste, mest pålitelige og ubegrensede VPN.

Ved å bruke disse tipsene vil vi absolutt være mindre utsatt for cybertrusler og hackerangrep.

Konklusjoner

Hvis angriperen er en virkelig god og erfaren hacker vi vil sannsynligvis aldri kunne kaste den ut av datamaskinen eller Internett-nettverket vårt: i dette tilfellet er det bedre å si opp selv eller koble fra Internett-tilkoblingen en stund, kanskje bruke en i mellomtiden LTE såpe det er en ny datamaskin med Linux for å kunne jobbe eller navigere uten problemer.

Anbefalingene vi kan gi deg for å holde hackere unna er alltid de samme: vi holder alltid datamaskinen vår oppdatert, installerer et godt antivirus og unngår å åpne mistenkelige eller tvilsomme lenker mottatt via e-post eller chat.

Hvis PC-en eller telefonen din nå er kompromittert, kan det være en god idé å formatere alt, les veiledningene våre om hvordan formater og installer Windows fra bunnen avhvordan formatere Android og hvordan fabrikktilbakestill iPhone og iPad.

Index
 1. 1) Merkelige meldinger på våre kontoer eller chatter
 2. 2) Kan ikke bruke sikkerhetsverktøy eller antivirus
 3. 3) Kan ikke få tilgang til personlige kontoer eller enheter
 4. 4) Musepekeren beveger seg av seg selv
 5. 5) Merkelige bank- eller kortbevegelser
 6. 6) Nye, ukjente programmer dukker opp
 7. 7) Mulige løsninger på hackerangrep
  1. Konklusjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up