Kritisk feil på Windows: årsaker og mulige løsninger

Slik løser du den kritiske kjernefeilen i Windows 10 eller Windows 11 når den blå skjermen vises og PC-en må startes på nytt

Kritiske feil kan oppstå på Windows 11 og Windows 10, dvs feil så alvorlige at de kompromitterer bruken av systemet eller riktig funksjon av Windows-komponenter (for eksempel Start-menyen, skrivebordet eller oppgavelinjen).

I den følgende guiden vil vi vise deg Slik feilsøker du kritiske feil på Windowsundersøker alle løsningene som er testet gjennom mange års erfaring i feltet for å gjenopprette den riktige funksjonen til enhver PC der de vises.

LES OGSÅ -> Finn ut hva som forårsaker problemer i Windows med Reliability Monitor

1) Årsaker til kritiske feil på Windows

Feilen kan utløses under en rekke omstendigheter; omstarten skjer av sikkerhetsgrunner fordi systemet oppdager en anomali som kan skade de interne maskinvarekomponentene alvorlig og kompromittere enhver mulighet for å kunne gjenbruke den.

Årsakene til dette omstartsproblemet som effektivt forhindrer bruk av datamaskinen på en normal måte (også fordi den med den plutselige omstarten forhindres i å lagre arbeidet som ble utført), kan i de fleste tilfeller spores tilbake til en maskinvareproblemdet vil si en funksjonsfeil i en av delene som utgjør en datamaskin.

Det kan derfor avhenge avinkompatibilitet mellom to maskinvaredeler eller en energimangel, fra overdreven oppvarming av prosessoren, eller fra en feil i RAM-minnet eller strømforsyningen. I andre tilfeller kan det i stedet avhenge av en feil konfigurasjon av Windows-innstillinger, kanskje knyttet til en feil driver eller manglende oppdatering av et program.

Inne i Kritiske feil inkluderer også de som involverer kjernen: når det er en feil som påvirker Windows-kjernen, vises en advarselsskjerm på skjermen med en bekymringsfull melding der en feilkode er indikert og datamaskinen starter på nytt kontinuerlig.

Ut fra årsaken er det mulig i mange tilfeller løser en kritisk feil som tvinger datamaskinen til å starte på nyttogså fordi det kan være nok bare å fjerne et bestemt program eller driver for å gjenopprette riktig funksjon.

Kjernefeilen (ofte referert til somHendelses-ID 41 i hendelsesloggen og generert av Kjernekraft) kan beskrives med følgende meldingskoder som er blant de vanligste:

 • Uventet kjernemodusfelle
 • Kmode unntak ikke håndtert
 • IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
 • PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
 • Feil ved kjernesikkerhetssjekk
 • Critical Process døde
 • SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION
 • NDIS INTERN FEIL
 • AVBRYT STATE I UTFULLT IRP
 • INITIALISERING AV OBJECT1 MISLYKKES
 • KONFIG. INITIALISERING MISLYKKES
 • HAL INITIALISERING MISLYKKES

2) Hvordan fikse kritiske feil på Windows

Det første skrittet vi kan ta er definitivt å prøve start PC-en på nytt i sikker modus: bare på denne måten vil vi kunne gjennomføre de fleste forslagene i de følgende kapitlene.

Hvis ikke engang sikker modus er tilgjengelig, har vi ikke noe annet valg enn å prøve veien til Windows gjenopprettingved å bruke en av metodene beskrevet i det dedikerte kapittelet.

Deaktiver Windows Rask oppstart

Windows Hurtigstart Det er en hybrid hvilemodus som ikke slår av datamaskinen helt og lar deg slå den på ekstremt raskt. Denne typen oppstart må imidlertid støttes av datamaskinen som er i bruk, ellers kan det forårsake den alvorlige feilen.

For å deaktivere rask oppstart, åpne Kontrollpanel fra Start-menyen, og åpne deretter delen Maskinvare og lyder og klikk på Alternativer for energisparingtrykke på Spesifiserer strømknappens virkemåte. Deaktiver hurtigstart herfra. Hvis den allerede er deaktivert og ikke kan endres, er det best å la den være som den er.

Kjør disk- og systemfilskanning

CHKDSK er et Windows-systemverktøy som du kan bruke til sjekk diskfeil som kan føre til at systemet starter på nytt automatisk. For å kjøre det, må du åpne et ledetekstvindu ved å trykke på Start-menyen og søke CMDfor å åpne et vindu av ledeteksten (skal lanseres som administrator).

Når ledeteksten er åpen, starter vi følgende kommando:

chkdsk /r

for å begynne å skanne disken; vi anbefaler deg å vente på slutten av kontrollen og automatisk korrigering av alle feil funnet, selv om det vil ta litt tid.

En annen nyttig kommando å bruke er SFCet internt Windows-verktøy for å fikse feil relatert til systemfiler er korrupte eller ikke funnet.

Som et alternativ til SFC kan vi starte, igjen fra ledeteksten startet med administratorrettigheter, kommandoen:

Dism.exe /online/Cleanup-image/ Restorehealth

Denne kommandoen lar deg skanne alle filer og funksjoner (inkludert SFC og CHKDSK) og gjenoppretter alle skadede filer på farten ved hjelp av Microsofts gjenopprettingsservere.

For mer informasjon kan vi lese vår guide påDISM-grensesnitt for å rense og reparere Windows.

Aktiver den eldre startmenyen

Hvis PC-en svikter ved oppstart har vi sett i en annen artikkel hva du skal gjøre hvis PC-en slår seg av plutseligspesielt er det mulig å aktivere den eldre oppstartsmenyen og deaktivere UEFI.

For å gjøre dette, start datamaskinen på nytt og skriv inn Windows gjenopprettingsmodus. Hvis dette ikke er mulig, må du starte PC-en fra en USB-pinne med Windows og bruk alternativene Reparer datamaskiner.

På gjenopprettingskonsollen-skjermen kan du gå til avanserte alternativer for å finne ledeteksten.

I ledeteksten skriver vi C: og trykker Enter, og utfør deretter denne kommandoen:

BCDEDIT /SET {DEFAULT} BOOTMENUPOLICY LEGACY

Skriv deretter Exit og trykk Enter for å starte PC-en på nytt normalt.

Fjern eller flytt maskinvarekomponenter

La oss prøve det før du gjør noen tester fjern alle eksterne enheter (USB og annet) som er koblet til baksiden av datamaskinenslik at bare tilkoblingen til skjermen er igjen: Hvis PC-en fungerer uten problemer, kan problemet bli funnet i en av de fjernede enhetene, som må kobles til en om gangen.

Når det gjelder en fast stasjonær PC problemet kan skyldes interne komponenter som er dårlig sikret eller plassert på skadede spor eller porter. DE komponentene som mest sannsynlig blir feilplassert er et av RAM-minnekortene, SATA-harddiskene eller (sjelden) skjermkortet.

Ved å åpne dekselet er det ganske enkelt å se om de er løse og ikke perfekt festet; i tilfelle av RAM-spor kan vi også endre plasseringen av modulene (hvis ledige moduler er tilgjengelige) eller endre SATA-porten til diskene som bruker denne porten.

3) Reparer Windows med kritisk feil

Hvis problemet gjelder en driver, en viktig systemfil eller et Windows-program, kan det være umulig å starte opp i sikker modus og derfor prøve løsningene som ble tilbudt i forrige kapittel. Det kan vi heldigvis fortsatt bruke Windows-gjenopprettingsverktøy for å prøve å få den kritiske feilen til å forsvinne.

Den raskeste og mest praktiske metoden er uten skygge av tvil Systemgjenoppretting, som vil tillate oss å gå tilbake til en dato der maskinvare- eller programvareproblemet ikke dukket opp; for å følge denne veien anbefaler vi å lese vår guide på hvordan du bruker systemgjenoppretting i Windows 10 og 11.

For å oppdage andre effektive gjenopprettingsmetoder kan vi lese guidene våre om hvordan gjenopprette Windows med ny installasjon uten å miste personlige data og hvordan reparer Windows 10 eller 11 og lag gjenopprettingsdisk.

Hvis vi ønsker å lagre personlige filer lagret på disken, kan vi bruke vår dybdeanalyse på hvordan som referanse gjenopprette viktige filer fra frosne eller ødelagte Windows.

Konklusjoner

De kritiske Windows-feil de gjør det umulig å jobbe, spille eller studere på datamaskinen din, uavhengig av årsaken (mislykket kjerne, drivere, programmer eller oppdateringer). En kombinasjon av disse rettelsene kan være nødvendig for å unngå at den kritiske feilskjermen vises, og i alvorlige tilfeller må vi gjenopprette Windows til de opprinnelige innstillingene for å få full kontroll over PC-en.

For mer informasjon kan vi lese guidene våre Løsninger hvis PC-en starter på nytt eller krasjer av og til og hva du skal gjøre hvis PC-en ikke beveger seg og ikke reagerer.

Index
 1. 1) Årsaker til kritiske feil på Windows
 2. 2) Hvordan fikse kritiske feil på Windows
  1. Deaktiver Windows Rask oppstart
  2. Kjør disk- og systemfilskanning
  3. Aktiver den eldre startmenyen
  4. Fjern eller flytt maskinvarekomponenter
 3. 3) Reparer Windows med kritisk feil
  1. Konklusjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up