Reduserer varme på smarttelefoner og PC-er ytelsen?

Hva skjer når CPU-temperaturen er for høy, og hvordan forhindrer du at støv forårsaker varme

Varmen som genereres av prosessoren til en datamaskin eller en smarttelefon kan ha en avgjørende innvirkning på ytelsen til enheten, jo høyere temperatur vi får området der prosessoren er tilstede å nå.

For mye varme på CPU ikke bare fører det til at datamaskinen plutselig slår seg av (gjort for sikkerhets skyld, for ikke å skade prosessoren), men det påvirker derfor også ytelsen. I den følgende guiden vil vi vise deg hva som fører til ytelsestap og hva vi kan gjøre for å redusere risikoen for overoppheting og ytelsestap.

LES OGSÅ: Ny CPU-kjøleribbe og vifter for å senke PC-temperaturen

1) Varme og ytelse på PC-CPUer

Når datamaskin-CPU-er overopphetes, virker systemet for å redusere ytterligere skade og redusere varmen som genereres: i de fleste tilfeller resulterer dette i en lavere klokkefrekvensnoe som uunngåelig fører til et fall i ytelsen når vi lanserer de tyngste programmene.

Et eksempel på denne teknologien er en kalt Turbo Boost av Intel (eller Turbo Core for AMD). På siden dedikert til Intel Turbo Boost Technology 2.0 Fem faktorer er indikert som påvirker økningen i frekvensen til en Intel CPU:

 • Type arbeid
 • Antall aktive kjerner
 • Beregnet strømforbruk
 • Beregnet energiforbruk
 • Prosessortemperatur

Når vi bare snakker om temperaturen på prosessoren, oppdager vi det Intel CPUernår de når en viss termisk grensebegynner de å redusere frekvensen for å forhindre skade.

Denne termiske grensen for Intel-prosessorer er 100°Csom betyr stor varmebestandighet for moderne prosessorer og minimal eller nesten ingen innvirkning av varme på datamaskinens ytelse (ta i betraktning at i eldre prosessorer, de fra to eller tre år siden, hvis du overskrider 92 eller 95 grader, slår PC-en seg plutselig av) .

Dessverre må det understrekes at enhver prosessor, hvis den utsettes for så høye temperaturer over lang tid, ender opp med å ødelegge seg selv og redusere levetiden, og også forårsake feil som blå skjerm. Gjennomsnittlig, CPU-en bør ikke nå en temperatur høyere enn rundt 80-85°C når den er fullastet over lengre tid.

Kul PC CPU

Hvis temperaturen er for høy må vi følge noen enkle råd for å holde den så lav som mulig:

 • Rengjør PC-en for støv: vi fjerner alt støvet inne i PC-en, fra viftene til kabinettet og opp til støvet som har samlet seg på kjøleribben og viften.
 • Bruk ny kjøleribbe: Bytt grunnluftkjøleren til a oppgradert kjøleribbe kan gjøre en forskjell ved å holde datamaskinens temperatur under kontroll.
 • Bruk en væskekjøler: hvis vi bruker mange spill på PC eller tunge programmer kan det være lurt å umiddelbart bytte til ett flytende kjøleribbefor å alltid holde temperaturen lav.
 • Bytt CPU-terminalpasta: skifter ofte lim inn endene av prosessoren (en gang hvert 2. år) vil vi redusere risikoen for overoppheting, siden varmen vil passere lettere fra CPU til kjøleribben.

For å lære mer kan vi lese hvordan rense en datamaskin fra støv.

2) Varme og ytelse på mobile CPUer

Selv om de involverte frekvensene ikke er sammenlignbare, selv på smarttelefoner og nettbrett er det mulig å snuble over en reduksjon i enhetens ytelse på grunn av varme.

Når telefonen eller nettbrettet er for varmt, reduserer den mobile CPU-en frekvensen til et minimum og deaktiverer også noen av kjernene som finnes inne: ved å gjøre dette når ikke temperaturen topper som er for farlige for telefonens integritet, men vi vil uunngåelig komme over en nedgang i ytelsespesielt når vi åpner en tung app eller mobilspill.

Denne varmen kan også genereres av ytre årsaker: å la telefonen ligge i bilen under solen eller la den lade mens vi spiller, vil føre til at temperaturen stiger dramatisk, til den blir veldig varm telefon.

Kul mobil CPU

For å avkjøle en mobil prosessor, følg bare noen enkle bruksregler og unngå enhver situasjon der den interne temperaturen kan stige:

 • La oss unngå deksler som er for smale eller tykke: Varme kan ha vanskeligere for å slippe ut fra baksiden av telefonen, akkumulere og redusere ytelsen.
 • La oss redusere bruken av trådløs lading: Trådløs lading er praktisk, men genererer ekstra varme, noe som reduserer prosessoren betydelig.
 • Vi bruker smartbånd eller smartklokke: disse bærbare enhetene kan konfigureres til å varsle oss når vi drar uten telefonen vår, og mottar et frakoblingsvarsel (og dermed unngår å la telefonen ligge i bilen).
 • La oss slå av telefonen: hvis telefonen blir for varm, slå den av helt i 10 minutter, vent til den er avkjølt og slå den deretter på igjen for å sjekke ytelsen.

Om dette emnet kan vi lese våre guider om hvordan måle telefonens temperatur på Android og iPhone kom igjen hvordan avkjøle smarttelefonen (Android og iPhone).

Konklusjoner

Varme er den evige fienden til enhver elektronisk komponent og kan gjøre PC-en eller telefonen veldig treg og underytende: det er derfor viktig å holde enheten kjølig, godt avkjølt og unna situasjoner der den kan overopphetes, for å forlenge levetiden og opprettholde utmerket ytelse.

I andre artikler programmer for å se temperaturer og varme på PC-maskinvarekomponenter kom igjen hva du skal gjøre hvis telefonen overopphetes mens den lades.

Index
 1. 1) Varme og ytelse på PC-CPUer
  1. Kul PC CPU
 2. 2) Varme og ytelse på mobile CPUer
  1. Kul mobil CPU
  2. Konklusjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up