Slik løser du feilmeldingen 'Den valgte disken er ikke en fast MBR-disk' på Windows PC

 • Noen eldre operativsystemer bruker en partisjonstabell kalt GPT, mens nyere versjoner bruker MBR.
 • Når du prøver å starte opp i en av de gamle versjonene av Windows, vil ikke systemet gjenkjenne disken som et gyldig installasjonsmedium.
 • Problemet oppstår når du installerer Windows 10 på en harddisk som allerede inneholder en eksisterende installasjon av Windows 7 eller 8.1.

Oppdatert mai 2023Dette verktøyet vil stoppe disse feilene og fikse vanlige problemer: Få det på denne lenken

 1. Last ned og installer programvaren.
 2. Den vil skanne datamaskinen for å finne problemer.
 3. Verktøyet vil da rette opp problemene som ble oppdaget.

Diskpart Den valgte disken er ikke en fast Mbr-disk

Det er en innebygd Windows verktøy som lar deg administrere harddisken og partisjonene dine. Hver gang du prøver å gjøre en partisjon aktiv i Diskpart, vil den vise meldingen "Valgt disk er ikke en fast MBR-disk."

Diskpart Fix Mbr

Hvis du har noen av følgende versjoner av Windows: Windows XP, Vista, 7 eller Windows 8, kan du fikse Master støvel rekord (MBR) med denne veiledningen.

Du kan få denne feilmeldingen av flere årsaker. Feilmeldingen kan indikere at harddisken din ikke fungerer hvis du kjører Windows 10 Home. Hvis du prøver å installere Windows 7 eller 8, er det ingen grunn til panikk. Det betyr bare at den valgte disken ikke er en fast MBR-disk, noe som betyr at den ikke er fikset.

Feilen "Den valgte disken er ikke en fast MBR-disk. ACTIVE-kommandoen kan bare brukes på faste MBR-disker." vises sannsynligvis når du prøver å merke en partisjon som aktiv ved å bruke DiskPart. Generelt er aktiveringspartisjonen satt som den oppstartbare partisjonen som inneholder operativsystemet, og bare én partisjon på hver disk kan merkes som aktiv eller oppstartbar. På en MBR disk, må systempartisjonen konfigureres som aktiv partisjon. I henhold til feilen disk hvor du vil sette partisjonen som aktiv, vil sannsynligvis bli formatert i GPT (GUID-partisjonstabell) i stedet for MBR-disk.

I eldre operativsystemer kalles partisjonstabeller GPT-er, mens nyere versjoner bruker MBR-er, som forårsaker problemet. Windows vil ikke gjenkjenne disken som et gyldig installasjonsmedium når du starter opp i en av de eldre versjonene. Systemet vil vise denne feilen i stedet.

Å endre diskformatet til MBR er den beste måten å løse problemet på. Du finner mer informasjon i vår guide.

Hva kan være årsakene til feilen "Valgt disk er ikke en fast MBR-disk"?

Diskpart Fixmbr

Reparasjon av MBR i Windows XP krever reparasjonskommandoen. De gjenoppretting konsoll- og fixmbr-verktøy er tilgjengelige på den originale Windows XP-installasjons-CDen.

Når du starter opp datamaskinen, spør den deg om du vil start Windows normalt eller reparer PC-en. Dette er fordi Windows trenger å vite hvor de skal lete etter bestemte filer. Hvis du plukke ut reparasjon, ser Windows etter disse filene på harddisken. Men hvis du velger normal oppstart, laster Windows operativsystemet inn i minnet og begynner å lete etter filene der. Når du velger å reparere PC-en, ser Windows etter filene på harddisken, men det gjør det ikke finne dem. I stedet finner den en annen fil kalt bootmgr.efi.

Klikk "Neste" når du er klar til å starte installasjonsprosessen for Windows. Hvis problemet vedvarer neste morgen, gå videre til neste løsning. Den valgte disken er ikke en fast MBR-disk beskjed. Det er mulig å kjøre datamaskinen i noen timer eller over natten, men husk å koble til laderen hvis det er en bærbar datamaskin. Du kan alltid fikse en harddisk som har fungert feil hvis du er sikker.

For å unngå denne feilen bør du ikke prøve å installere Windows 10 på en datamaskin som allerede inneholder Windows 7 eller 8.1. Det er mulig å få denne feilmeldingen når du kjører Windows Update eller prøver å installere Microsoft Sikkerhet Essensielle. Du vil ikke få tilgang til gjenopprettingsalternativene hvis du sletter filen bootmgr.efr når du prøver å bruke de innebygde gjenopprettingsverktøyene.

Slå av UEFI i BIOS

Disken du spesifiserte er ikke Mbr-formatert

Du valgte en GPT-disk som du ikke kan merke som en aktiv partisjon, så dette betyr at den valgte disken ikke er en fast MBR-disk.

I de fleste moderne PC-er, UEFI står for Unified Extensible Firmware Interface, og det er standarden for å bytte fra Windows 10 til Linux uten å måtte installere alt på nytt. Men det gjør det også vanskeligere å installere tredjepartsprogramvare. Hvis du prøver dette, vil du se advarselsmeldingen: "Denne datamaskinen støtter ikke sikker oppstart. Trykk F12 for å fortsette."

Det er imidlertid vanlig at den samme feilen oppstår når du bruker INACTIVE-kommandoen på en UEFI/GPT-enhet, da UEFI ikke gjenkjenner den aktive partisjonen. Derfor kan den aktive kommandoen bare fungere med en MBR-systemdisk, da UEFI ikke gjenkjenner den aktive partisjonen.

Det er mulig å deaktiver UEFI og bytt til Legacy oppstartsmodus hvis du bruker Ubuntu eller en annen Linux-distribusjon. Det er ikke mulig å deaktivere UEFI helt på Windows og bytte til Legacy. Du må deaktivere Secure Boot i BIOS i stedet. Her er noen instruksjoner hvis du ikke er sikker på hvordan du gjør dette:

 1. BIOS-skjermen kan nås ved å trykke på Delete-tasten.
 2. Klikk på Avansert.
 3. Du kan endre innstillingene dine ved å klikke på Innstillinger.
 4. Hvis Rask oppstart er aktivert, sørg for at den er deaktivert under Oppstart/avslutning.
 5. Du kan deaktivere denne funksjonen ved å sette den til Deaktiver i delen Sikkerhet.
 6. Når du er ferdig med å gjøre endringer, klikker du OK for å lagre dem.
 7. Datamaskinen må startes på nytt.
 8. Den skal ikke lenger vise en feilmelding som sier at den valgte disken har en ufikset MBR etter omstart av datamaskinen.Oppdatert: mai 2023

Vi anbefaler på det sterkeste at du bruker dette verktøyet for feilen din. Videre oppdager og fjerner dette verktøyet vanlige datamaskinfeil, beskytter deg mot tap av filer, skadelig programvare og maskinvarefeil, og optimerer enheten din for maksimal ytelse. Denne programvaren vil hjelpe deg med å fikse PC-problemene dine og forhindre at andre skjer igjen:

 • Trinn 1 : Installer PC Repair & Optimizer Tool (Windows 10, 8, 7, XP, Vista).
 • Trinn 2: Klikk Start søk for å finne ut hvilke problemer som forårsaker PC-problemer.
 • Trinn 3: Klikk på Reparer alle for å rette opp alle problemer.

Reparer Boot Manager

Windows 7/8/10-gjenopprettingsverktøyet "bootrec /fixmbr" kan brukes til å gjenopprette Windows 7/8/10 til en ren tilstand, men det fungerer ikke med Windows 10 fordi Windows 8.1 ikke støttes. Å bruke et verktøy kalt "winpe" er den eneste måten å gjøre dette på hvis du kjører Windows 10 Home. Vi forklarer hvordan du bruker begge verktøyene for å løse problemet i denne opplæringen.

 1. Start med å laste ned winpe. Følg disse trinnene for å installere den:
 2. Sørg for at du er logget på som administrator når du åpner ledeteksten.
 3. Bare skriv "wmic os get name" på kommandolinjen.
 4. Versjonsnummeret skal kopieres og limes inn på slutten av dette trinnet.
 5. Du kan sjekke versjonen av WinPE ved å skrive kommandoen "winpe -version".
 6. Skriv wmic product get name, og du bør se "Windows PE" i utdataene.
 7. Etter produktnavn kopierer du verdien.
 8. Du vil se en liste over kommandoer i utdataene etter å ha skrevet "bootrec /fixboot".
 9. Trykk Enter etter at du har skrevet "bootrec /fixbcd".
 10. Feilmeldingen skal forsvinne etter omstart av datamaskinen.

Konvertering av disken til MBR

Du vil miste alle filer, mapper og partisjoner på harddisken når du konverterer fra GPT til MBR diskformat. Det er også viktig å sikkerhetskopiere dataene dine først hvis du planlegger å konvertere fra en GPT-formatert disk til en MBR-formatert disk. Dette skyldes det faktum at partisjonstabellen er helt annerledes. Du kan deretter bestemme hvordan du best bevarer dataene dine.

Av denne grunn må du først fikse MBR for å kunne starte opp datamaskinen. En profesjonell partisjonsbehandler kan brukes til dette. For å aktivere oppstartbare medier før du gjenoppbygger MBR, bruk en hvilken som helst profesjonell partisjonsbehandler.

Behold alt: Hvis du ikke bryr deg om å miste data, velg Konverter til MBR med alle disker (anbefalt).

Merk: Hvis du har flere stasjoner koblet til datamaskinen, kan du bli spurt om du vil slette de andre stasjonene før du konverterer. Velg Ja for å bekrefte.

Dataene dine vil være tilgjengelige igjen etter at konverteringen er fullført.

Det er en konflikt mellom MBR- og GPT-partisjonene på datamaskinen din, noe som resulterer i denne feilen "Den valgte disken er ikke en fast MBR-disk". Den beste måten å løse dette på type Problemet er å bruke EaseUS Partition Master, som kan brukes til å klone, formatere og slå sammen partisjoner uten å miste data. Når du forstår forskjellen mellom MBR og GPT, vil du vite hvordan du løser denne typen problemer.

Navnet Nam Sun-Hi betyr "En som er glad." Jeg er en koreansk student og forfatter av FindDiffer. Jeg bruker all tid på å studere eller skrive. Min kjærlighet til læring gjenspeiles i min kjærlighet til å skrive – det er en måte for meg å oppdage nye ting på.

Det er to måter å omgå begrensningen beskrevet i kommandolinjedelene. Den første måten er å ikke ha data på disken eller å bli kryptert av BitLocker med BitLocker aktiv.

Behold noen data: Hvis du bare vil beholde visse typer data, for eksempel dokumenter, bilder, videoer osv., velg Konverter til MBM uten formatering (anbefalt).

Dataene dine forblir tilgjengelige etter konverteringen, men Windows 10 vil ikke lenger være oppstartbar.

Formater stasjonen: Dette alternativet vil fjerne alle data fra stasjonen. Det anbefales på det sterkeste med mindre du vet nøyaktig hva du gjør.

ANBEFALING: Klikk her for hjelp med Windows-feil.

ofte stilte spørsmål

MBR står for Master Boot Record. Det er en liten fil som inneholder informasjon om harddisken din og hvordan du starter den opp. Denne filen er plassert på begynnelsen av harddisken, vanligvis på sektor 0 eller 1. De første 512 bytene er reservert for systemets BIOS (Basic Input/Output System). Den gjenværende plassen kan brukes av et hvilket som helst operativsystem installert på harddisken.

Problemet oppstår når du installerer Windows 10 på en datamaskin uten en fysisk harddisk installert. I slike tilfeller blir det umulig å velge riktig partisjonstabelltype under installasjonen fordi det ikke er noen fysisk disk å velge mellom. Selv om du kan bruke en USB-flash-stasjon, vil den heller ikke fungere siden systemet ikke gjenkjenner den som en lagringsenhet. Du må gjøre noe manuell konfigurasjon for å sikre at alt fungerer som det skal.

 1. Åpne Start-menyen og skriv "msconfig" uten anførselstegn.
 2. Velg fanen Oppstart.
 3. Klikk på avmerkingsboksen ved siden av "Deaktiver UEFI".
 4. Start datamaskinen på nytt.

Visninger av innlegg: 75

Index
 1. Diskpart Den valgte disken er ikke en fast Mbr-disk
 2. Diskpart Fix Mbr
 3. Hva kan være årsakene til feilen "Valgt disk er ikke en fast MBR-disk"?
 4. Diskpart Fixmbr
  1. Slå av UEFI i BIOS
 5. Disken du spesifiserte er ikke Mbr-formatert
 6. Oppdatert: mai 2023
  1. Reparer Boot Manager
  2. Konvertering av disken til MBR
 7. ofte stilte spørsmål

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up