Slik oppdaterer du BIOS

Index
 1. 1) Hva er BIOS/UEFI
 2. 2) BIOS/UEFI-type
 3. 3) Se etter BIOS/UEFI-oppdateringer
 4. 4) Hvordan oppdatere BIOS/UEFI
  1. Enkel BIOS-oppdatering
  2. Oppdater via kjørbar fil
  3. UEFI-oppdatering av bærbare datamaskiner
  4. Konklusjoner

Når du trenger å oppdatere PC-ens BIOS eller UEFI og veiledning for å verifisere, installere eller "flash" en ny versjon

Blant de mest undervurderte komponentene når det kommer til oppdateringer finner vi BIOS eller UEFI, som sjelden oppdateres i løpet av en datamaskins levetid.

Oppdateringen deres anbefales når vi installerer en ny maskinvarekomponent (for eksempel en ny CPU eller nye RAM-banker), for å kunne få mest mulig ut av de nye komponentene uten plutselige fryser eller nedganger; i alle andre tilfeller det er best å oppdatere BIOS eller UEFI bare hvis vi oppdager problemer når du starter PC-en eller med noen gamle eksterne enheter.

Heldigvis nesten hver PC-produsent letter denne typen prosedyre ved å gjøre den automatisk og utgir bare oppdateringer når det faktisk er et kjent problem som må løsesfor eksempel for å løse et hovedkort, overoppheting eller ytelsesproblem.

I denne guiden vil vi vise deg i detalj Slik oppdaterer du PCens BIOS/UEFI, for å unngå problemer under denne prosedyren. UEFI BIOS-oppdateringsoperasjonen er ganske delikat, men heldigvis tar det oss bare noen få minutter (ofte er noen få sekunder nok).

LES OGSÅ: Reduser oppstartstiden for BIOS og PC

1) Hva er BIOS/UEFI

BIOS eller UEFI (den nyeste versjonen) er grunnleggende komponenter i en datamaskin for å kunne starte oppstartsprosedyrene for operativsystemet. Faktisk lar det hovedkortet starte opp, utføre foreløpige kontroller av alle komponentene som er på det og starte CPU, RAM og systemdisk på riktig måte, for å kunne gå videre til neste oppstartsfase (bootloaderen) , som vil starte det faktiske operativsystemet).

Den kan tilpasses ved å få tilgang til en hemmelig meny så snart du starter datamaskinen, hvorfra du kan endre noen innstillinger på maskinvarekomponentene (overklokke, underklokke, reservert systemminne, temperaturer, viftehastigheter etc.).

For sin spesielle og delikate funksjon, ja å berøre BIOS eller UEFI anbefales ikke for mindre erfarne brukere, enn si oppdater den til en ny versjon. Vi snakket om det i dybden i vår guide til å forstå a hva er datamaskinens BIOS for og hvilke funksjoner har den.

2) BIOS/UEFI-type

Hvis vi trenger å oppdatere BIOS eller UEFI på datamaskinen vår, må vi først og fremst gjenopprette modellen til hovedkortet som er i bruk, slik at vi kan se etter oppdateringer på produsentens nettside.

For å få denne informasjonen fra hvilken som helst datamaskin, installer ganske enkelt gratisprogrammet Speccy. Når den er installert på PC-en din, bare start den og sjekk delen Hovedkorthvorfra vi vil kunne hente produsenten, hovedkortmodellen og typen BIOS/UEFI som finnes (under BIOS -> Merke), for å søke etter riktig oppdateringsfil.

Alternativt kan vi bruke gratisprogrammet CPU-Z, i stand til å vise samme type informasjon. I denne forbindelse kan vi lese vår guide om hvordan Bli kjent med maskinvaren din og de enkelte delene av din Windows-PC.

3) Se etter BIOS/UEFI-oppdateringer

Når vi har den riktige informasjonen om hovedkortet, kan vi se etter en BIOS/UEFI-oppdatering fra produsentens offisielle nettsted, ved å bruke en av koblingene nedenfor:

Hvis skjermkortet vårt er en av disse produsentene, besøk det dedikerte nettstedet, start et søk etter drivere og finn BIOS-oppdateringsfilen (vi kan gjenkjenne den som en ny BIOS/UEFI ettersom den er indikert med en senere dato enn vår Kjøp).
Hvis vi har en bærbar PC, må vi sjekke direkte på den bærbare produsentens nettsted, slik at vi kan finne eventuelle oppdateringer for BIOS eller UEFI.

I Denne siden De er alle koblingene for enkelt å finne og laste ned BIOS-oppdateringer fra de viktigste datamaskin- og hovedkortprodusentene: Acer, ASRock, ASUS, Dell, Fujitsu, Gigabyte, HP, Huawei, Intel, Lenovo, LG, Panasonic, Microsoft, MSI, Toshiba og Vaio.

4) Hvordan oppdatere BIOS/UEFI

I motsetning til operativsystemet, BIOS/UEFI er lavnivåprogramvare lagret på brikken på datamaskinens hovedkort; å få en feil BIOS/UEFI-oppdatering kan gjøre PC-en ubrukelig og også vanskelig å reparere uten innblanding fra en spesialisert tekniker.

Etter å ha gjort disse nødvendige avklaringene, fortsetter vi med å laste ned oppdateringsfilen, som lar deg oppdatere BIOS eller UEFI med forskjellige metoder:

 • Bruke en fil til å flashe fra BIOS/UEFI: i dette tilfellet vil det være nok å legge oppdateringsfilen på en pinne, få tilgang til BIOS/UEFIåpne oppdateringsskjermen og last opp filen som er lastet ned fra den offisielle nettsiden.
 • Bruke en DOS Live USB-pinne: bruker programmet Rufus) kan vi starte datamaskinen fra USB og utføre prosedyren beskrevet i instruksjonsfilen vedlagt oppdateringen.
 • Kjørbar fil: vi vil bli utstyrt med en .exe-fil som skal kjøres og installeres direkte fra Windows; dette er den mest praktiske og raskeste metoden, men krever noen sikkerhetstrinn for å unngå feil.
 • Dedikert vedlikeholdsprogram: på moderne bærbare datamaskiner finner vi et program fra produsenten som kan advare deg om tilstedeværelsen av BIOS-oppdateringer, og gir også alt du trenger for å utføre oppdateringen trygt (bare start på nytt på riktig tidspunkt).

I det tredje og fjerde tilfellet kan du fortsette uten for mye angst og alt skal gå bra; i de to første tilfellene må du imidlertid være litt ekspert og vite hva du skal gjøre.

Enkel BIOS-oppdatering

De som ønsker å oppdatere BIOS/UEFI direkte med den enkleste og mest umiddelbare prosedyren trenger bare å plassere oppdateringsfilen i en USB-pinne, starte BIOS/UEFI, gå til de avanserte innstillingene og deretter åpne delen reservert for oppdateringer (EZ Flash eller lignende navn) skriv inn USB-pinnen og velg den nedlastede filen, slik at du kan starte oppdateringen.

Ved neste omstart vil vi ha PC-en med oppdatert BIOS, for å støtte nye periferiutstyr eller lukke eventuelle sikkerhetshull.

Oppdater via kjørbar fil

Mange BIOS-er kan oppdateres med en enkel kjørbar fil hentet fra den offisielle siden til hovedkortet, den forhåndsbygde PC-en eller den bærbare siden.

For å implementere denne prosedyren i full sikkerhet vi anbefaler deg å deaktivere alle typer antivirus (til og med Windows Defender inkludert i Windows 11 og Windows 10), stopp eventuelle bakgrunnsprogrammer før du fortsetter.

Alle sikkerhetseksperter anbefaler oppdater BIOS bare fra sikker modus, for å være sikker på at ingen ytterligere prosesser, programmer eller tjenester kan forstyrre denne delikate prosedyren. For å gå inn foreløpig kan du lese våre guider på hvordan gå inn i sikker modus på Windows kom igjen hvordan starte Windows i sikker modus for å fikse problemer.

UEFI-oppdatering av bærbare datamaskiner

Mange moderne bærbare datamaskiner med UEFI har en integrert vedlikeholdsprogramvare kan også håndtere UEFI-oppdateringeruten å måtte laste ned kjørbare filer eller klargjøre USB-pinner.

For eksempel på Lenovo bærbare datamaskiner vi kan bruke Lenovo Vantageet program som du kan la på autostart for å bli varslet om UEFI-oppdateringer.

Så snart vi får varselet om UEFI-oppdateringer vi lukker alle aktive programmer og trykker OK for å starte PC-en på nytt; den åpnes neste gang du starter på nytt oppdateringsmodusen integrert i den bærbare datamaskinensom vil administrere hele prosedyren automatisk uten brukerintervensjon.

På slutten av prosessen vil PC-en startes på nytt, og vi vil være klare til å gjenoppta arbeidet der vi slapp.

Konklusjoner

Oppdatering av BIOS eller UEFI er en ganske enkel prosedyre å bruke på moderne datamaskiner, men som vi anbefaler deg å gjøre bare i tilfelle det er virkelig nødvendig (en oppdatering for en kjent sårbarhet eller en ny maskinvarekomponent), gitt at i tilfelle feil vil vi aldri kunne gå tilbake, noe som effektivt gjør PC-en ubrukelig.

For denne delikate prosedyren anbefaler vi at du Vær helt på vakt mot verktøy som ikke er sertifisert av produsentensom lover å oppdatere BIOS automatisk: i mange tilfeller er de svindel og garanterer ingen suksess med prosedyren.

For å gjøre prosedyren smertefri bruker vi kun de offisielle metodene anbefalt av produsenten av hovedkortet, forhåndsmontert PC eller bærbar PC; vi anbefaler deg bruk alltid den bærbare batteriet eller en UPS for den stasjonære PC-enslik at vi kan fullfør prosedyren selv i tilfelle en plutselig elektrisk strømbrudd (et av de verste tilfellene når vi oppdaterer BIOS eller UEFI).

I denne forbindelse anbefaler vi at du leser artikkelen vår om hvordan Bruk UPS-en som batteri for datamaskinen når strømmen går.

Fortsatt på BIOS-temaet kan vi lese guiden vår om hvordan Bytt fra BIOS til UEFI og konverter disk til GPT (Windows 10).
For å starte datamaskinen direkte fra USB (omgå bootloader eller låst Windows), anbefaler vi å lese artikkelen vår om Hvordan starte datamaskinen fra USB.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up