Spesielle funksjoner i Start-menyen på Windows 11 og 10

Start-menyen skjuler alternativer som lar deg raskt få tilgang til noen avanserte funksjoner i Windows 11 og Windows 10

Windows Start-menyen er ikke en enkel applikasjonssamler, men den kan også være nyttig for å få tilgang til noen avanserte Windows-innstillinger, uten å måtte søke etter dem i kontrollpanelet eller appen Innstillinger. For å få tilgang til disse oppføringene, trykk ganske enkelt med høyre museknapp over Start-menyen eller trykk snarveien VINN+X og velg ønsket element.

På Windows 11 har spesialfunksjonene til Start-menyen blitt enda viktigere, siden ved å klikke med høyre museknapp på oppgavelinjen vil vi bare få snarveien for å åpne barinnstillingene.

I den følgende guiden vil vi vise deg i detalj hvordan du bruker spesialfunksjonene til startmenyen på Windows 11, for å huske utenat hver gang vi må endre et alternativ på Windows. Disse spesialfunksjonene er også tilgjengelige på Windows 10 Start-menyen.

Apper og funksjoner

Ved å trykke på dette elementet kan vi raskt få tilgang til menyen der alle appene som er installert på systemet er tilstede. Fra denne menyen kan vi avinstallere installerte apper og programmer, velge hvor apper skal installeres, dele appopplevelser mellom ulike enheter, få tilgang til aliasinnstillinger og arkivere apper.

På Windows 10 er menyen veldig lik, men avinstallering av ikke-moderne apper skjer fortsatt fra Kontrollpanelsom vil bli åpnet ved behov.

Mobil PC-senter

Dette elementet åpner Mobile Center, hvor det er raske snarveier for å justere skjermens lysstyrke, volumnivå, se batteristatus, velge strømsparingsprofil, koble til en ny skjerm og justere strøminnstillinger.

Menyen er identisk på Windows 10, så vi kan bruke de samme elementene til å justere innstillingene på en eldre bærbar PC.

Avslutningsalternativer

Dette elementet er en praktisk snarvei for umiddelbar tilgang til Windows avslutningsinnstillinger, slik at du kan bestemme når skjermen slås av og når systemet går i dvale. Alternativene er svært nyttige på en bærbar PC og på Windows 11 viser den også forslag til energisparing, samt viser en tabell over strømforbruk.

På Windows 10 er menyen mye enklere og lar deg justere deaktiveringen av skjermen (i elektrisk og batterimodus) og få tilgang til de ekstra energispareinnstillingene.

Event Viewer

Med denne oppføringen vil vi umiddelbart åpne windows hendelsesvisning, uunnværlig for å identifisere et oppstartsproblem eller en plutselig omstart. For å lese informasjonen i denne menyen, vennligst les veiledningen fikse Windows-feil fra Event Viewer.

Igjen er menyen identisk på Windows 10.

Enhetsadministrasjon

En av de mest kjente spesialmenyene er Enhetsadministrasjon, som viser alt periferutstyret som er koblet til PC-en og gjør det mulig, ved problemer, å avinstallere eller installere driverne på nytt, samt vise feilkoden til enkelte periferiutstyr (i tilfelle en feiltrekant vises). For å lære hvordan du bruker denne menyen kan vi lese artikkelen om Windows Device Manager feilkoder og løsninger.

Menyen er faktisk identisk på Windows 10, bare noen detaljer på et grafisk nivå endres.

Nettverkstilkoblinger

Denne menyen lar deg raskt få tilgang til nettverkstilkoblingsmenyen, veldig nyttig i tilfelle tilkoblingsproblemer eller hvis vi trenger å finne ut hvilket nettverk vi bruker (Ethernet, Wi-Fi eller Hotspot).

På Windows 11 viser den en hel rekke alternativer relatert til nettverkstilkoblinger, inkludert hotspot-menyen, VPN-menyen og flymodusmenyen; på windows er menyen annerledes, viser den aktive forbindelsen med en gang og viser bare de avanserte fanealternativene.

Diskbehandling

En annen veldig brukt spesialmeny er uten tvil Diskbehandling, som åpner systemverktøyet dedikert til å administrere disken og partisjonene på den. Med den kan vi redusere størrelsen på partisjoner, lage nye partisjoner eller initialisere en ny disk koblet til datamaskinen.

Menyen er identisk på Windows 10, så veiledningene designet for Windows 11 kan også brukes på det tidligere operativsystemet produsert av Microsoft.

Databehandling

For systemadministratorer og IT-eksperter kan det være svært nyttig å åpne Computer Management, hvor du kan finne alle administrasjonsverktøyene utviklet av Microsoft for å løse de fleste systemproblemer og for å sjekke hva som fungerer og hva som er galt.

Som med mange andre menyer sett så langt også Databehandling det er identisk på Windows 10, og presenterer de samme alternativene.

Windows-terminal

Som en spesialmeny kan du velge både Windows-terminal vær den Windows-terminal (admin), sistnevnte har administrative tillatelser. Begge oppføringene åpner ikke ledeteksten, men åpner Windows PowerShell eller et av de andre skallene som støttes av systemet, slik at du kan starte forskjellige typer kommandoer i samme vindu.

På Windows 10 finner vi ikke Windows Terminal men ordlyden Windows PowerShellsom umiddelbart åpner den forbedrede versjonen av ledeteksten.

Aktivitetsledelse

Denne menyen er den klassiske Windows Oppgavebehandling, der det er åpne apper, prosesser, oppstartsapplikasjoner, aktive tjenester, brukere og operativsystem- og datamaskinytelsesfaner. På Windows 11 er det den raskeste måten å få tilgang til Oppgavebehandling, siden høyre museknapp ikke lenger fungerer på oppgavelinjen.

På Windows 10 åpner menyen også Oppgavebehandling, men det er en mindre brukt snarvei da høyreklikk på oppgavelinjen fungerer veldig bra.

Innstillinger

Ved å trykke på dette elementet vil vi umiddelbart åpne menyen til windows-innstillingeruten å måtte søke etter det i Start-menyen. Vi vil advare deg om at dette elementet åpner den nye menyen og ikke kontrollpanelet.

Menyen er identisk på Windows 10.

Filutforsker

Med denne oppføringen vil vi ha tilgang til Windows-administrasjonssystemet, slik at vi kan åpne systemmapper, personlige mapper, skyplass, tilkoblede nøkler og disker og eventuelle nettverksressurser som er konfigurert.

Det samme elementet åpner åpenbart administrasjonssystemet på Windows 10, som vi husker er litt forskjellig fra det som er synlig på Windows 11.

Nær

Med denne menyen åpner vi Start søk-menyen, nyttig for å søke etter personlige filer, applikasjoner, innstillingsalternativer, nettsteder og mye mer. Faktisk erstatter den den gamle søkelinjen på Windows 10 fra begynnelsen.

På Windows 10 utvider dette elementet faktisk Søk-menyen ved siden av Start-knappen, for å kunne starte et søk selv om vi har skjult linjen.

Løpe

Denne menyen er en alternativ snarvei til VINN+R og lar deg derfor åpne det berømte vinduet Løpe. Fra det aktuelle vinduet kan vi starte mange kommandoer (som f.eks regedit) og få tilgang til de skjulte funksjonene til Windows.

Denne menyen er også identisk på Windows 10.

Lukk eller logg av

Menyen det gjelder tilbyr alle systemavslutning, omstart og dvalemodus uten å måtte trykke på den aktuelle knappen i den tradisjonelle Start-menyen. Det kan være et godt alternativ til å slå av eller starte systemet på nytt.

På Windows 10 er det de samme avslutningsoppføringene, som presenterer seg som et godt alternativ til knappen på Start.

Stasjonære datamaskiner

Ved å trykke på denne menyen vil du minimere alle vinduene i forgrunnen og vise skrivebordet. Kommandoen er nyttig hvis vi allerede er med musen i nærheten av Start-menyen og vi vil unngå å måtte trykke i nedre høyre hjørne.

Selv på Windows 10 tilbyr menyen en god snarvei for få tilgang til skrivebordet uten å måtte lukke aktive vinduer.

Konklusjoner

Som vi har sett, skjuler den spesielle Start-menyen mange skjulte alternativer, nyttige for å åpne noen Windows-alternativer, for å løse problemer av alle slag og for å søke etter filer og mapper uten å gå gjennom selve Start-menyen. Denne spesialmenyen er også en god snarvei til Task Manager og Shutdown-menyen på Windows 11.

For å tilpasse Start-menyen anbefaler vi deg å lese våre guider om hvordan tilpasse Windows-oppgavelinjen og hvordan endre Windows 11-oppgavelinjen med programmer og triks.

Index
 1. Apper og funksjoner
 2. Mobil PC-senter
 3. Avslutningsalternativer
 4. Event Viewer
 5. Enhetsadministrasjon
 6. Nettverkstilkoblinger
 7. Diskbehandling
 8. Databehandling
 9. Windows-terminal
 10. Aktivitetsledelse
 11. Innstillinger
 12. Filutforsker
 13. Nær
 14. Løpe
 15. Lukk eller logg av
 16. Stasjonære datamaskiner
  1. Konklusjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up