Ulike USB-kabeltyper for hver funksjon

Hvilke typer USB-kabler og -porter finnes, til salgs og tilgjengelig på PC-er og mobiltelefoner og til hvilke funksjoner kan de brukes

På alle stasjonære og bærbare datamaskiner finner vi en USB-tilkobling, den mest utbredte kabeltilkoblingsstandarden av alle.

For de som alltid har lurt på, står USB for Universal Serial Bus og er en industristandard utviklet på midten av 1990-tallet for å standardisere tilkoblingen av periferiutstyr til datamaskiner. USB-kabelen var vellykket og ble valgt som standard fordi den i tillegg til å være i stand til å sende data og overføre dem fra en enhet til en annen eller fra en datamaskin til en annen, er den også i stand til å levere strøm.

I den følgende veiledningen vi viser deg de ulike typene USB-kabler på markedethastighetene som kan nås og hvilke USB-kabler du skal kjøpe for alltid å oppnå maksimal kompatibilitet med enhver enhet.

LES OGSÅ -> Kan du bruke samme lader til alle mobiltelefoner, smarttelefoner og nettbrett?

1) USB Type-A

Kontakten USB Type A det er representert av den store, flate og brede kontakten som er karakteristisk for USB-kabler. De fleste vanlige USB-kabler har Type-A-kontakten i den ene enden og brukes også av de fleste PC-tilbehør (som tastatur og mus).

Personlige datamaskiner har vanligvis flere type A-porter, det samme gjør moderne TV-er og batteriladere, inkludert biler. Denne typen USB-kabel, som er den vi kjenner godt med bred åpning, kan brukes til dataoverføring og/eller lading.

Den har bare én innsettingsretningså vi må alltid være forsiktige når vi setter den inn i en USB Type A-port for å unngå å skade kontaktpinnen inni.

2) USB Type-B

De USB type B-kontakt den finnes på skrivere og skannere og har en trapesformet form.

Når en enhet ikke drives av USB, men har sin egen separate strømforsyning som kobles til strømuttaket, har den nesten helt sikkert en USB Type B-port.

Denne kabelen har også bare én innføringsretning men gitt formen er det umulig å gjøre en feil og skade kontakten.

3) Mini USB

Dette var den typen Standard kontakt for å koble gamle mobiltelefoner til PC-enfør ankomsten av den mer moderne mikro-USB.

Mini-USB-porten er mindre enn den vanlige USB-porten og brukes fortsatt av noen kameraer eller kameraer som har ikke-standard kontakter og noen eksterne harddisker.

Denne kabelen har kun én innføringsretning og det er enkelt å sette inn og fjerne.

3) USB Mini-B

Denne typen USB-tilkobling er finnes på mange bærbare harddisker med en flyttbar USB-kabel.

Det ser ut som en flat kontakt og lar deg både administrere dataoverføring og strømforsyning til den bærbare disken (alltid forbundet med en USB 3.0-kabel). Den har bare én innsettingsretning, men gitt dens spesielle form kan vi ikke gå galt.

5) Mikro-USB

Der Mikro-USB-kontakt den har vært referansestandarden for hver smarttelefon i mange år, brukt både til å koble til laderen og til å kobles til en PC for å overføre data mellom datamaskin og smarttelefon.

Praktisk talt alle mobiltelefon- og smarttelefonprodusenter brukte denne kontakten frem til ankomsten av USB Type-C, som effektivt erstattet alle tidligere formater.

6) USB Type-C

Denne varianten av USB-kabelen er den mest moderne også kalt USB Type-C eller rett og slett USB-C. Denne moderne kabelen gir raskere overføringshastigheter og mer kraft enn tidligere typer USB-kabler.

Den brukes som standard av nye bærbare datamaskiner og også av enkelte mobiltelefoner og nettbrett. USB-C er de facto den definitive kabelen siden den lar deg motta og levere mye mer energi enn tidligere versjoner av USB.

USB-C-kabelen kan settes inn i alle retningernoe som gjør det enkelt å koble til enheter og få tilgang til hurtiglading eller rask dataoverføring (avhengig av protokollen som brukes).

7) Lyn

Dette er ikke en USB-standard, men det er det Apples proprietære kontakt brukes kun på iPhone og eldre iPad-modeller (på moderne iPads har vi gått over til å bruke USB-C-kabelen).

Det er et format som ligner på mikro-USB, Kompatibel med alle Apple-enheter som selges etter september 2012. Tidligere brukte Apple en annen type proprietær kobling.

Kabelen kan settes inn i alle retningermed kontaktene vendt utover, noe som letter innsetting på enhver iPhone med overlegen bekvemmelighet sammenlignet med de gamle USB-standardene (faktisk bare USB-C har lignende bekvemmelighet).

USB-protokoller

USB 4.0 det er den nyeste standarden som tillater den høyeste overføringshastigheten og er også bakoverkompatibel med tidligere protokoller; med denne nye protokollen kan vi nå hastigheter på 40 Gbpsdvs. 5 GB/s.

Alternativt vi kan finne en av USB 3.0-protokollene på kabler, enheter og PC-ermed forskjellige hastigheter tilgjengelig basert på protokollen som brukes:

 • USB 3.2 Gen 1: 5 Gbps (625 MB/s).
 • USB 3.2 Gen 2: 10 Gbps (1250 MB/s).
 • USB 3.2 Gen 1x2: 10 Gbps toveis (1250 MB/s).
 • USB 3.2 Gen 2x2: 20 Gbps (2500 MB/s).

Den gamle USB 2.0-protokollen i dag er desidert treg og har gått ut av bruk, gitt at den støtter en overføringshastighet på 480 Mbps (dvs. 60 MB/s). Disse protokollene kan leveres av forskjellige typer kabel, men den raskeste (USB 3.2 Gen 1x2, USB 3.2 Gen 2x2 Og USB 4.0) er kun tilgjengelig med USB Type-C-kabelen.

På den annen side kan vi også finne USB-C-kabler som kun støtter USB 2.0: dette er vanligvis kablene som følger med siste generasjons smarttelefoner, som er orientert mot hurtiglading i stedet for dataoverføring.

Konklusjoner

USB-kabler kan ha forskjellige former og hastigheter, men for å være på den sikre siden og bare ha de beste kablene, la oss prøve å få USB-C-kabler som støtter de nyeste USB-protokollene og at de er kompatible med telefonene og PC-ene i vår besittelse.

Hvis vi bruker flere USB-enheter, er det verdt å ha en dedikert skuff med alle de nyttige USB-kablene for dette formålet, kanskje ved å bruke en av pakke med USB-kabler tilgjengelig på Amazon.

For mer informasjon kan vi lese guidene våre forskjeller mellom USB 2.0 eller USB 3.0 3.1 og 3.2 penn-stasjoner og hvilken du skal kjøpe kom igjen hvordan måle ytelsen og hastigheten til USB-pinnen.

Fortsatt om temaet kabler, inviterer vi deg til å lese artiklene på forskjeller mellom typer datakabler, porter, stikkontakter og kontakter og på filoverføringshastighet: Forskjeller mellom USB, Ethernet, WiFi, Bluetooth og andre kabler.

Index
 1. 1) USB Type-A
 2. 2) USB Type-B
 3. 3) Mini USB
 4. 3) USB Mini-B
 5. 5) Mikro-USB
 6. 6) USB Type-C
 7. 7) Lyn
 8. USB-protokoller
  1. Konklusjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up