Velge det beste Linux-filsystemet for din PC

Index
  1. Ext2
  2. Ext3
  3. Ext4
  4. ReiserFS (Reiser3)
  5. Reiser4
  6. XFS
  7. btrfs

Hvis du er en Linux-bruker, har du sannsynligvis blitt spurt på et tidspunkt om du vil ha Ext3, Ext4, XFS, ReiserFS, Btrfs eller et annet filsystemakronym. Dette valget forvirrer både nye og gamle brukere, og som all programvare endres alternativene etter hvert som teknologien forbedres. Mange bryr seg nok ikke om hvilket filsystem de bruker, så lenge det er stabilt og rimelig raskt, men hvordan vet du hva det er? Denne veiledningen vil prøve å dekke de grunnleggende forskjellene mellom de vanligste alternativene, og gi fordeler og ulemper ved hvert alternativ.

Ext2

Ext2 er det "gamle standby-filsystemet" til Linux. Det var standard for de fleste store Linux-distribusjoner. Selv om den i stor grad har blitt erstattet av versjon 3 og 4, er ext2 fortsatt populær på USB og andre solid state-enheter. Dette er fordi den ikke har en funksjon journalføring så den leser vanligvis færre fra og skriver til stasjonen, noe som forlenger levetiden til enheten.

Anbefalt bruk: USB/Solid State-stasjoner, eller andre årsaker der du trenger høy stabilitet med minimal lesing/skriving.

Ext3

Den mest bemerkelsesverdige forskjellen mellom ext2 og ext3 var introduksjonen av journalføring. Kort sagt, journalføringsfilsystemer er designet for å gjenopprette mer elegant i tilfelle systemfeil. Når du er i tvil om hvilket filsystem du skal bruke for Linux, er ext3 nesten alltid en god innsats. Den er ekstremt moden, ekstremt godt støttet, og inneholder alle funksjonene du sannsynligvis trenger for et stasjonært operativsystem.

Anbefalt bruk: Hvis du ikke har en spesifikk grunn for et annet filsystem, er ext3 en utmerket standard.

Ext4

Det siste i rekken av ext-filsystemer, ext4 inkluderer mange viktige forbedringer i forhold til ext3, for eksempel støtte for større filsystemer, raskere sjekking, nanosekunders tidsstempler og journalverifisering via sjekksummer. Den er kompatibel med versjon 2 og 3, så du kan montere et ext2- eller ext3-filsystem som ext4, og omvendt. Du kan imidlertid miste noen av fordelene med de nyere versjonene ved å montere dem som de eldre. Mange av de moderne Linux-distribusjonene tilbyr nå ext4 under installasjonen, og noen bruker det som standard.

Anbefalt bruk: Ext4 skal være stabil nok for skrivebords- og serverbehov. Hvis distribusjonen din tilbyr det som et installasjonsalternativ, bør det være et godt valg for nesten alle bruksbehov.

ReiserFS (Reiser3)

Før ext3 var ReiserFS det eneste journalførte filsystemet for Linux. Det er også kjent for å tillate levende endring av størrelse på filsystemet. I noen tilfeller hvor mange små filer er involvert, kan Reiserfs utkonkurrere ext3 med en betydelig margin. Reiser3 har imidlertid problemer når det kommer til å håndtere ting som flerkjerne-PCer, siden designet bare tillater at enkelte operasjoner utføres én om gangen.

Anbefalt bruk: Samhandle med små filer i ett enkelt sentralt system.

Reiser4

Reiser4 er ment å løse noen av problemene med Reiser3-implementeringen. Ytelsen har forbedret seg, spesielt med små filer, og inkluderer støtte for plugins for å håndtere ting som komprimering og kryptering. Reiser4 har en noe usikker fremtid. Den har ennå ikke blitt akseptert i hoved Linux-kjernen, hoveddesigneren er i fengsel, og selskapet som utvikler den er ikke i virksomhet. Reiser4, hvis ferdig og fullstendig polert, kan være et raskt og nyttig filsystem, men før det får fotfeste i hovedlinjekjernen er det kanskje ikke et godt valg for langvarig bruk.

Anbefalt bruk: Testing og utvikling av filsystemer

XFS

XFS er fullpakket med flotte funksjoner som I/O med garantert hastighet, innebygd endring av størrelse, innebygd kvotehåndhevelse, og kan teoretisk støtte filsystemer på opptil 8 exabyte i størrelse. Den har blitt brukt på Linux siden ca. 2001, og er tilgjengelig som installasjonsalternativ på mange populære Linux-distribusjoner. Med variable blokkstørrelser kan du justere systemet som en glidende skala for å justere plasseffektivitet eller leseytelse.

Anbefalt bruk: Hvis du virkelig liker å stille inn systemet for å møte dine behov, er XFS en god vei å gå.

btrfs

Btrfs er fortsatt under utvikling, og er kanskje ikke klar for produksjonsserverbruk ennå. Når det er sagt, har den til en viss grad blitt inkludert i Linux-kjernen og er tilgjengelig som installasjonsalternativ på enkelte distribusjoner. Noen av de kule funksjonene inkluderer gjennomsiktig komprimering, øyeblikksbilder, kloning og konvertering på plass (med tilbakerulling) fra ext3 og 4. Ifølge hovedutvikleren har Btrfs som mål å » la Linux skalere for lagringen som vil være tilgjengelig. » Btrfs, når de er ferdige og modne, vil sannsynligvis være en sterk konkurrent i verden av Linux-filsystemer på både skrivebord og servere.

Anbefalt bruk: Etter hvert skal Btrfs være et flott filsystem for servere og andre lagringsenheter med høy båndbredde.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up