Velge RAM for din PC, hva det er for og hvor viktig det er

Hva er den beste RAM-en vi kan sette i datamaskinen vår? La oss finne ut alle parameterne du bør ta i betraktning før du kjøper

RAM er en av de viktigste delene av PC-en; velger vi en god RAM med en gang vil vi få en stor ytelsesøkning, i tillegg til å kunne åpne mange programmer samtidig (multitasking), slik at vi slipper å bytte ut datamaskinen hvert 3. eller 4. år.

I den følgende guiden vil vi vise deg hvordan velge RAM for din PC basert på noen vanlige parametere, brukt av alle IT-teknikere før de oppgraderer sine PC-er. I de fleste tilfeller Disse tipsene gjelder stasjonære PC-ermen ingenting hindrer oss i å bruke dem også på bærbare datamaskiner (forutsatt at de har spor for å utvide minnet).

RAM er flyktig minne

RAM er et minne som slettes når det ikke lenger mottar strøm og derfor er flyktig. Minnet fylles med nye data når enheten slås på, slik at RAM-en kan motta energi).

Siden dataene som lastes inn i RAM er forskjellig for hver arbeidsøkt, er det ubrukelig å lagre dem permanent i minnet bare for å slette dem ved neste oppstart. RAM har også en mye høyere hastighet enn en harddisk, noe som gjør den ideell for lagring av midlertidige filer slik at CPU-en kan behandle dem uten å måtte vente på at de skal skrives til disk; systemet vil være i stand til å laste alle midlertidige filer på RAM uten å bremse hele lasteprosessen.

På Windows støttes RAM av virtuell RAM, til stede som en enkelt spesialfil i Windows-mappen (Paging File). Denne filen legges til som RAM-minne kun når det fysiske minnet fylles opp, dvs. når vi åpner mange programmer sammen; bruk av denne virtuelle RAM-en vil bremse PC-ensiden harddisken ikke er like rask som RAM ved utveksling av data.

For å unngå å bruke dette virtuelle RAM-minnet, unngår vi forsiktig å åpne for mange programmer og sjekker med jevne mellomrom den okkuperte RAM-en ved å høyreklikke på den nederste linjen, åpne Aktivitetsledelse og passe på å sortere kolonnene på RAM-forbruk.

Velg to RAM-banker

En god grunnregel er å Sett inn to RAM-banker i en hvilken som helst PC, og unngår dermed løsninger som innebærer bruk av en enkelt benk. Dette valget gir to fordeler:

  • vi kan utnytte Dobbel kanaløke båndbredden for data som går fra CPU til RAM (og omvendt), og dermed gjøre PC-en raskere for samme kapasitet (to banker med RAM på 8 GB hver er raskere enn en enkelt bank med RAM på 16 GB);
  • minimer skade fra RAM-slitasje: Hvis en RAM-bank går i stykker, må den erstattes, og hvis vi velger en konfigurasjon med to banker, kan vi fortsette å bruke banken som fortsatt fungerer mens vi venter på å finne et nytt par RAM å bruke.

Der konfigurasjon med to RAM-banker er optimal for god PC-funksjon og lar deg oppnå en økning i total ytelse. Hvis vi trenger et større antall skrivebord prøver vi alltid å gjøre det velg potenser på 2også velge basert på antall spor på hovedkortet (vanligvis ikke mer enn 4 spor på hovedkort beregnet for hjemmebruk).

Vi unngår derfor konfigurasjoner med enkelt RAM-banker eller konfigurasjoner med 3 RAM-banker (kan ikke brukes på samme båndbredde).

Hva er riktig mengde RAM for en moderne PC?

For å kunne ha en rask PC i alle scenarier minimum RAM må være 8 GB; hvis vi ønsker å spille eller åpne komplekse programmer for grafikk, virtualisering og foto/videoredigering, anbefaler vi umiddelbart ta med PCens RAM opp til 16 GB.

Når du øker mengden RAM i PC-enøker du plassen som er tilgjengelig for å laste data uten å søle den til harddisken og datamaskinen kjører raskere.
I denne forbindelse inviterer vi deg til å lese hvordan øke RAM og legge til nytt minne til PC-en.

Sjekk minnetider

En annen svært viktig parameter når du kjøper ny PC RAM er minnetider eller timing. Selv om to RAM-banker har identisk kapasitet, kan de bare fungere bra hvis de har samme minnetider, noe som bare kan oppnås med RAM-banker som tilhører samme produsent og samme serie (derfor utgitt etter hverandre fra samme fabrikk).

Det er ikke mulig å oppnå god minnehastighet hvis de to RAM-bankene er fra forskjellige produsenter og/eller med forskjellige tidspunkter: resultatet vil være to RAM-banker som de fungerer forskjellig på tidspunktene for den tregere av de to dekkene.

Når vi kjøper ny RAM prøver vi å kjøp den alltid i sett med to, derfor velger du sett med to RAM-banker som er praktisk talt identiske på alle måter. For å sjekke tidspunktene kan vi bruke en app som CPU-Zsom også viser tidspunktene for individuelle RAM-banker.

For å lære mer kan vi lese vår guide på hvordan overklokke RAM.

Sjekk kapasitet og hastighet

De enkleste parametrene å kontrollere er absolutt kapasiteten og hastigheten til RAM-bankene, uttrykt i GB (kapasitet) og MHz (klokkehastighet). For å være komfortabel bruker vi bare banker av samme type (DDR4 eller DDR5) og, for å aktivere riktig Dobbel kanalvelger vi to RAM-banker med samme klokkehastighet.

Vi kan lese om dette emnet Hvordan sjekke RAM-hastigheten.

RAM-kjølere: er de virkelig nødvendige?

Ved å bruke alle parameterne sett så langt vil vi være sikre på å velge RAM-banker som passer for enhver PC, men mange brukere blir overrasket over tilstedeværelse av kjøleribber på noen RAM-banker ment for Spill-PC.

Varmen som genereres av RAM-bankene er ubetydelig sammenlignet med de andre komponentene (CPU og GPU), så tilstedeværelsen av en kjøleribbe er overflødig, med mindre vi overklokker RAM-bankene (noe som alltid og bare skal overlates til profesjonelle).

Tilstedeværelsen av kjøleribber på RAM-bankene blir da bare et spørsmål estetikk: med kjøleribbe RAM-banken ser mye penere ut og har plass til RGB-lysdioderbelyser dekselet med favorittfargene dine, ofte i koordinering med fargene på væskekjøleren eller fargene på skjermkortet.

Konklusjoner

Før du velger ny RAM for PC-en vår, er det best å lese nøye informasjonen vi har gitt i denne veiledningen: valget av nye RAM-banker må gjøres ved å velge banker med 2 fra samme produsent, med samme timing og med samme hastighet og type RAM.

På RAM kan vi lese guidene våre på Hvordan sjekke om RAM-en din er skadet med Windows Memory Diagnostics kom igjen hvordan sjekke kompatibilitet mellom CPU, RAM og hovedkort.

Index
  1. RAM er flyktig minne
  2. Velg to RAM-banker
  3. Hva er riktig mengde RAM for en moderne PC?
  4. Sjekk minnetider
  5. Sjekk kapasitet og hastighet
  6. RAM-kjølere: er de virkelig nødvendige?
    1. Konklusjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up