Vil du ha et vakkert operativsystem? prøve i live

Hva får du når du setter et stabilt operativsystem, en innovativ skrivebordsadministrator og en haug med øyegodteri sammen? Du får intet mindre enn et vakkert og funksjonelt operativsystem.

levende er en Debian-basert Linux-distribusjon, tilpasset med Enlightenment e17 desktop manager. Det er designet med mål om å gi et stabilt, fullt funksjonelt og vakkert operativsystem som kan kjøres med minimale maskinvarekrav.

Den nåværende stabile versjonen er basert på Debian-etch, mens versjonen under utvikling er basert på Lennys nylige utgivelse. Når du kjenner stabiliteten og allsidigheten til Debian og elegansen og enkelheten til opplysning, er det små ting som Elive kan gjøre feil.

Testing

Som enhver annen distro kommer Elive med en live-CD som du kan bruke til å starte (og teste) på datamaskinen din. Når du starter opp Live CD-en for første gang, oppdager den automatisk maskinvaren din og konfigurerer den automatisk for optimale innstillinger.

Hvis du bruker maskinvare som krever den begrensede driveren, for eksempel et trådløst Broadcom-kort og nVidia-grafikkort, vil Elive også be deg om å installere de nødvendige driverne slik at du kan bruke maskinvaren umiddelbart. Jeg var glad for at jeg kan konfigurere det trådløse Broadcom-kortet mitt ved oppstart. Dette er en av få distribusjoner hvor jeg kan starte den opp og koble til Internett umiddelbart, uten noen konfigurasjon eller driverinstallasjon.

Dessuten, hvis du dobbeltoppstarter med en Windows-partisjon, eller tester Elive kun på Windows-datamaskinen, vil Elive spørre om du vil montere NTFS-partisjonen ved oppstart.

grensesnittet

Når du kommer til skrivebordet, vil du bli møtt med det velkjente skrivebordsmiljøet Enlightenment (eller ukjent hvis du er vant til Gnome eller KDE). Det første som mangler er panelet (også kjent som menyen eller applikasjonslinjen). I tilfelle du ikke visste det, er det ingen app-linje i Lighting. Bare klikk med musen hvor som helst på skrivebordet for å få tilgang til menyen og programmene. Etter min mening er dette en mye renere og raskere måte å administrere appene dine på.

Skrivebordsoppsettet er godt designet, med smart bruk av de forskjellige hjørnene.

Nederst på skjermen er e17s ikonlinje (også kjent som IBar) som fungerer som base for dine ofte brukte applikasjoner.

Nederst i venstre hjørne er Xpad, der du raskt kan skyte for å skrive inn et kort notat eller få tilgang til oppgavelisten din.

Nederst til høyre er der alle gadgetene befinner seg. Du kan legge til eller fjerne alle gadgetene på hyllen. Jeg liker spesielt Internet Configurator som intelligent oppdager det trådløse nettverket mitt uten mye konfigurasjon.

Øverst i høyre hjørne kan du få tilgang til alle Elives 12 virtuelle skrivebord. Merk at du enkelt kan flytte et aktivt vindu til et hvilket som helst av de virtuelle skrivebordene ved å dra det til kantene, inkludert hjørnet. Overgangen fra et skrivebord til et annet er sømløs. Du merker ikke engang forskjellene. En av de beste tingene jeg synes er vanskelig å implementere i Gnome, er at du kan sette et annet bakgrunnsbilde for hvert virtuelle skrivebord.

Tilgang til minimerte vinduer

Som nevnt ovenfor er det ingen menylinje i Lighting. Når du minimerer et vindu, blir det et ikon på skrivebordet. For å få vinduet tilbake, klikk ganske enkelt på ikonet og vinduet vil gå tilbake til sin opprinnelige størrelse.

Følgende skjermbilde viser de ikoniserte vinduene, Xpad-oppgavelisten, de aktive vinduene på forskjellige virtuelle skrivebord og tilgang til menyen ved å klikke med musen på skrivebordet.

Når det gjelder applikasjoner, kan noen av dere (spesielt meg) bli skuffet over utelukkelsen av OpenOffice. Abiword brukes i stedet som standard kontorpakke. Heldigvis er denne distribusjonen basert på Debian, så det er veldig enkelt å installere OpenOffice på den. Filbehandleren som brukes er Thundar, som er en flott erstatning for den ofte brukte Nautilus. Andre applikasjoner inkluderer:

 • xmms

 • Spiller

 • Iceweasal (en ommerking av Debian i Firefox)

 • GIMP

 • aMSN

 • Skype

 • streaming torrent-klient

 • avidemux

 • syredrypp

 • xine

 • poedit

 • scite tekstredigerer

 • og mange flere

På spillsiden er jeg overrasket over å finne en samling av flere gode og interessante spill. Torus Trooper og Tuxpack er to flotte spill som jeg har kastet bort utallige timer på å spille. Ja, hvis du savner dine gamle konsollspill, er ZSNES Nintendo Emulator, ScummVm og Dosbox også inkludert.

Servicemodulen

På konfigurasjonssiden har Elive laget et vakkert og brukervennlig grafisk brukergrensesnitt for brukeren å konfigurere og endre noen av systeminnstillingene. Det kan ta litt utforskning for å finne ut hvor alle innstillingene er, men når du har funnet ut av alt, er det bare et enkelt klikk og velg.

I IBar er det Olive Panel hvor du kan få tilgang til og konfigurere de fleste systemelementene. Konfigurasjonsalternativene er delt inn i tre hovedområder:

 • Utseendeinnstillinger – Stedet der du tilpasser skrivebordstemaet og det generelle utseendet.

 • Personlige innstillinger – stedet for å tilpasse innstillinger, for eksempel hvilke apper som lastes inn ved systemstart.

 • Systeminnstillinger – Det er her systeminnstillingene konfigureres.

Alle konfigurasjonsalternativene er godt lagt ut, og det er liten sjanse for at du må treffe terminalen for å fikse ting.

Anlegget

Det er tre installasjonsmodi du kan velge: Nybegynner, Normal og Avansert. Jeg må innrømme at selv Rookie-modus ikke er like lett som Ubuntu. Det er flere ting som Elive gjør før du installerer: partisjoner harddisken din, last ned installasjonsfilen, verifiser systemet, kontroller kilden til installasjonsprogrammet. Noen ganger vil den be deg om å angi informasjon som sikkerhetskode, brukernavn, passord osv., noe som kan være et stort problem.

Ulike versjoner av Elive

Det er for tiden to versjoner av Elive som er under utvikling: Elive Standard og Elive Ecomorph.

Ecomorph-versjonen er en spesialversjon som er kombinert med Compiz. Hvis du synes Debian + e17 er bra, så er Debian + e17 + Compiz enda bedre.

Her er en video om Ecomorph:

Begge utviklingsversjonene er gratis å laste ned, men de er ikke stabile nok til daglig bruk.

For den eksisterende stabile versjonen av Elive er det mer et donasjonsprogram enn et gratisprogram. Du må donere (uansett beløp) før du kan laste ned LiveCDen.

Invitere

Alternativt kan du få invitasjonskoder fra vennene dine som brukte Elive. Takket være EliveTeam, har vi 5 invitasjoner klare til å gå. Hvis du er interessert i å prøve ut og installere Elive (stabil), vær en av de første til å legge igjen kommentaren din nedenfor. Husk å oppgi navn og e-postadresse.

konklusjon

Elive er en flott distro som gir deg funksjonalitet, stabilitet og skjønnhet. Selv om det er noen få andre distribusjoner som er basert på Enlightenment desktop manager, er dette den desidert mest elegante distribusjonen jeg noen gang har vært borti. Jeg er ganske imponert over det, og jeg antar at det vil forbli på datamaskinen min mye lenger enn noe annet operativsystem.

For de som vil prøve Elive, her er lenkene:

<

Index
 1. Testing
 2. grensesnittet
 3. Tilgang til minimerte vinduer
 4. Servicemodulen
 5. Anlegget
 6. Ulike versjoner av Elive
 7. konklusjon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up