6 av de beste Linux-tekstredigererne

Selv om det kanskje ikke virker slik, er spørsmålet om Linux-tekstredigerere veldig viktig. Debatter om hvem av de to som er best har pågått i årevis. Alle har en mening; alle har en favoritt, en de absolutt sverger til. Det er ingen tvil om at det er dusinvis av tekstredigerere å velge mellom.

Dette er grunnen til at vi har bestemt oss for å samle de beste tekstredigererne som er tilgjengelige.

1. Atom

Hvis du ønsker å hoppe inn i den dype delen av tekstredigering, så er det Atom utviklet av GitHub kan være noe for deg. Det kan være litt forvirrende når man starter fra bunnen av og vet hvilke pakker som skal installeres, men det er naturen til tekstredigeringsdyret.

Atom er ikke den letteste tekstredigereren der ute, og hvis du bare setter opp filer eller andre småjobber, er det kanskje ikke noe for deg. Men for ting som programmering og skripting, og for å jobbe med flere filer samtidig, er Atom opp til oppgaven. Den støtter tusenvis av pakker (alle tilgjengelige gjennom det innebygde pakkeinstallasjonsprogrammet) og plugins skrevet i Node.js. Hvis du kommer til Atom fra den populære Vim, kan du bruke den i vim-modus for å hjelpe deg med å finne føttene dine, og i 2017 publiserte GitHub en versjon SDI som kan bidra til å øke hastigheten for mange brukere.

Atom har en elegant GUI-implementering, men du kan også bruke kommandolinjemodusen for en mer kjent opplevelse. Det er vanskeligere å forstå enn de fleste tekstredigerere, men uvurderlig for tyngre oppgaver.

2. Vim

Vim - Den raskeste og mest effektive kommandolinjeredigereren som for tiden er tilgjengelig på Linux-plattformen. Den er lynrask og fullpakket med avanserte funksjoner. Mange brukere sverger til det, og andre hater det. Det er en veldig splittende programvare (for å si det lett).

Når du bruker denne tekstredigereren, vil du finne at du trenger å erobre en veldig bratt læringskurve. Hvis det ikke plager deg - hvis du kan takle å lære alle snarveiene og måten Vim gjør ting på, så er Vim absolutt verdt det.

3. GNU Emacs

Ser du etter et avansert tekstredigeringsprogram som også respekterer programvarefriheten din? Se ikke lenger enn til GNU Emacs. Det er en gratis og åpen kildekode avansert tekstredigerer laget av GNU-prosjektet.

Emacs har både en GUI og CLI-implementering. Hver av disse versjonene har mange, mange forskjellige funksjoner som gir en imponerende tekstredigeringsopplevelse på Linux.

I likhet med Vim kommer GNU Emacs med litt av en læringskurve. Det er ikke noe du kommer til å kunne hoppe inn i og være glad med en gang. Ikke alle vil like Emacs, siden det krever mye utforskning før du er komfortabel med det.

Likevel, med det i tankene, hvis måten Emacs resonerer med deg, ta en titt på dette programmet. Installer det! Det er ingen tvil om at det er et flott alternativ for redigering.

4. Geany

Ser du etter en mer IDE-lignende tekstredigerer for Linux? Geany er sannsynligvis det beste alternativet. Det er et tekstredigeringsprogram designet spesielt for utvikling. Faktisk har den tonnevis av utviklerfunksjoner: anropstips, kodenavigering og til og med et kodebyggende system.

Alle tekstredigerere på denne listen er i stand til utvikling (selvfølgelig), men hvis du leter etter en grafisk tekstredigerer og har en seriøs interesse for å skrive kode, bør Geany være på listen din.

5. Gedit

Ser du etter et grunnleggende tekstredigeringsprogram uten dikkedarer? Prøv Gedit tekstredigering. Det er en grunnleggende redaktør på overflaten, men totalt sett er den ganske dyktig. Som alle andre listede tekstredigerere, vil du kunne markere syntaks, redigere flere programmeringsformater og ha linjenummer.

Styrken til Gedit er at den utvilsomt er kongen av brukervennlighet. Hvis du bare trenger å skrive rask tekst eller kode, og du ikke vil leke med de trendy snarveiene, ta en titt på dette programmet.

Hvis du foretrekker en lettere versjon av Gedit, Xed er en gaffel av Gedit (fra LinuxMint) som er bakoverkompatibel og støtter de fleste standard redigeringsfunksjoner.

6. Sublim tekst

Sublime Text er en fantastisk IDE-lignende tekstredigerer for Linux (og andre plattformer). Det er et fantastisk stykke programvare. Utviklerne selv sier at Sublime Text er "en sofistikert tekstredigerer for kode, layout og prosa."

I motsetning til alle andre tekstredigerere på denne listen, er den ikke 100% gratis. Når du laster det ned, vil du kunne få litt prøveversjonsprogramvare (som ikke tar slutt). Men for å fortsette å bruke programvaren, anbefales det at du kjøper en programvarelisens.

Dette programmet inkluderer alle funksjonene du kan forvente når du bruker et tekstredigeringsprogram, sammen med noen unike funksjoner (Goto Anything, Distraction Free Mode, Split Editing, etc.). Hvis du er en utvikler, kan Sublime Text være lovende.

konklusjon

Linux-tekstredigerere er seriøse saker. De har alle en sterk mening om hva de føler er best. Ingen av dem er feil, selvfølgelig. Hver redaktør har sine styrker og svakheter, og selv om ingen av tekstredigererne i listen ovenfor interesserer deg, er det fortsatt mange alternativer. Min kollega Ivana sverger til og med til CherryTree Notepad at den ikke er på listen ovenfor.

Hva er din favoritt tekstredigerer på Linux? Gi oss beskjed i kommentarfeltet nedenfor.

Bildekreditt: Kode, HTML-skript i tekstredigering av DepositPhotos

Index
  1. 1. Atom
  2. 2. Vim
  3. 3. GNU Emacs
  4. 4. Geany
  5. 5. Gedit
  6. 6. Sublim tekst
  7. konklusjon
Go up