Ethernet switch vs hub vs splitter hva er forskjellen

Når du trenger å dele én Ethernet-kabel i to, har du tre alternativer: hub, splitter eller switch. Hver av disse har sine fordeler og ulemper, og det er viktig å forstå forskjellen mellom dem for å velge den beste løsningen for ditt behov.

Ethernet splitter

En Ethernet splitter er den billigste og enkleste måten å dele én Ethernet-kabel i to. Det fungerer ved å redusere antall kabler som brukes i en Cat 5e Ethernet-kabel og redusere datahastigheten fra 1000Mbps til 100Mbps. Dette er imidlertid knapt på nivå med de fleste hjemmenettverk og Internett-tilkoblinger.

En Ethernet splitter er begrenset til å koble til to enheter per kabel. Hvis du trenger å koble til flere enheter, må du kjøpe flere splittere og koble dem sammen. Dette vil imidlertid ytterligere redusere datahastigheten og kan føre til stabilitetsproblemer.

Om splitterfunksjonen

Ethernet-splitteren fungerer ved å dele den ene Ethernet-kabelen i to og sende signalet til to forskjellige porter. Signalet som går inn i splitteren, deles mellom de to utgangsportene. Dette betyr at dataene som sendes fra en enhet, vil bli mottatt av den andre enheten, og vice versa.

Ulemper med splitteren

En av de største ulempene med Ethernet-splitteren er at den reduserer datahastigheten til 100Mbps. Dette kan være utilstrekkelig for de fleste moderne nettverk og Internett-tilkoblinger, spesielt hvis du har flere enheter som bruker båndbredde samtidig.

Videre er en Ethernet-splitter begrenset til to enheter per kabel, og du kan ikke utvide nettverket ditt uten å kjøpe flere splittere. Dette kan føre til ustabilt nettverk og ytterligere redusert hastighet.

Fordeler med splitteren

Det eneste fordelen med en Ethernet-splitter er at den er billig og enkel å bruke. Hvis du bare trenger å koble til to enheter og ikke har behov for høy hastighet, kan en splitter være et godt alternativ.

Om splitter-sammenligning

Når du sammenligner en Ethernet-splitter med en hub eller en switch, er det viktig å huske på at en splitter bare deler én Ethernet-kabel i to og ikke har noen intelligens eller behandling av data.

Ethernet hub

En Ethernet hub fungerer på samme måte som en splitter ved å dele én Ethernet-kabel i flere porter. Det er imidlertid viktig å merke seg at en hub er like "uinnsiktsfull" som en splitter og kan ikke tillate enheter å sende og motta data samtidig.

En Ethernet hub forsterker nettverkstrafikken til alle tilkoblede enheter. Dette kan føre til langsommere nettverkshastigheter og kollisjoner av data.

Om hub-funksjonen

En Ethernet hub fungerer ved å forsterke signalet som går inn i huben og sende det til alle tilkoblede enheter. Dette betyr at dataene som sendes fra en enhet, vil bli mottatt av alle andre enheter som er koblet til huben, og vice versa.

Ulemper med huben

En av de største ulempene med en Ethernet hub er at den kan føre til kollisjoner av data og langsommere nettverkshastighet. Dette skyldes at huben sender all nettverkstrafikk til alle tilkoblede enheter, uavhengig av om enheten er mottakeren av dataene eller ikke.

Videre støtter ikke huber full-duplex kommunikasjon mellom enheter, noe som betyr at enheter ikke kan sende og motta data samtidig. Dette kan føre til ytterligere redusert hastighet og stabilitetsproblemer i nettverket ditt.

Fordeler med huben

En av de eneste fordelene med en Ethernet hub er at den er billig og enkel å bruke. Imidlertid er det bedre alternativer tilgjengelige som gir bedre ytelse og stabilitet.

Om hub-sammenligning

Når du sammenligner en Ethernet hub med en splitter eller en switch, er det viktig å merke seg at en hub er like "uinnsiktsfull" som en splitter og kan ikke tillate enheter å sende og motta data samtidig.

Ethernet switch

En Ethernet switch er den beste løsningen for å dele én Ethernet-kabel i flere porter. En switch er en intelligent enhet som kan lære hvor dataene skal sendes og sende dem direkte til mottakeren.

En Ethernet switch støtter full-duplex kommunikasjon mellom enheter, noe som betyr at enheter kan sende og motta data samtidig. Dette fører til raskere nettverkshastigheter og bedre stabilitet i nettverket ditt.

Om switch-funksjonen

En Ethernet switch fungerer ved å lære MAC-adressene til enhetene som er koblet til den og sende dataene direkte til mottakeren. Dette betyr at switchen kan sende og motta data samtidig og unngå kollisjoner av data.

Ulemper med switchen

En av de største ulempene med en Ethernet switch er at den er dyrere enn en splitter eller en hub. Imidlertid er fordelene med en switch, som raskere nettverkshastigheter og bedre stabilitet, vel verdt prisen.

Fordeler med switchen

En Ethernet switch er den beste løsningen for å dele én Ethernet-kabel i flere porter. En switch gir bedre ytelse og stabilitet enn en splitter eller en hub, og det er derfor den anbefalte løsningen for de fleste situasjoner.

Andre metoder for å dele signalet

Hvis du har behov for å dele signalet mellom flere enheter, er det alternative metoder tilgjengelige, inkludert mesh Wi-Fi, Ethernet over strømlinjeformet nettverk (EOP) og MoCA-adaptere for koaksialkabler.

Mesh Wi-Fi

Mesh Wi-Fi er en trådløs teknologi som bruker flere Wi-Fi-tilgangspunkter til å utvide dekningen i hjemmenettverket ditt. Dette er en god løsning hvis du har problemer med å få et stabilt Wi-Fi-signal i hele hjemmet ditt.

Ethernet over strømlinjeformet nettverk (EOP)

Ethernet over strømlinjeformet nettverk (EOP) er en teknologi som lar deg bruke strømledninger til å overføre Ethernet-signaler. Dette kan være en god løsning hvis du har problemer med å trekke Ethernet-kabler til avsidesliggende deler av huset ditt.

MoCA-adaptere for koaksialkabler

MoCA-adaptere for koaksialkabler lar deg bruke koaksialkabler til å overføre Ethernet-signaler. Dette kan være en god løsning hvis du allerede har koaksialkabler installert i huset ditt og ikke ønsker å trekke nye kabler.

Index
 1. Ethernet splitter
  1. Om splitterfunksjonen
  2. Ulemper med splitteren
  3. Fordeler med splitteren
  4. Om splitter-sammenligning
 2. Ethernet hub
  1. Om hub-funksjonen
  2. Ulemper med huben
  3. Fordeler med huben
  4. Om hub-sammenligning
 3. Ethernet switch
  1. Om switch-funksjonen
  2. Ulemper med switchen
  3. Fordeler med switchen
 4. Andre metoder for å dele signalet
  1. Mesh Wi-Fi
  2. Ethernet over strømlinjeformet nettverk (EOP)
  3. MoCA-adaptere for koaksialkabler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up