Windows 11 Home eller Windows 11 Pro: forskjeller og sammenligning

Index
 1. Forskjeller mellom Windows 11 Home og Windows 11 Pro
  1. Systemkrav
  2. BitLocker
  3. Lokale kontoer
  4. Fjernstyrt skrivebord
  5. Avanserte verktøy
 2. Hvordan sjekke versjonen som er i bruk
 3. Slik oppgraderer du fra Home til Pro
 4. Konklusjoner

La oss finne ut forskjellene mellom Windows 11 Pro og Windows 11 Home for å forstå hvilken utgave som er best for din PC

Windows 11 har brakt mange nye funksjoner når det gjelder grensesnitt og funksjonalitet, men har opprettholdt underinndelingen i versjoner som sett på Windows 10: vi kan faktisk dra nytte av både Windows 11 Home og Windows 11 Pro, som tilsynelatende ser like ut, men har forskjeller av en viss grad, som tvinger brukere til å stoppe et øyeblikk før de installerer den ene versjonen fremfor den andre.

I den følgende guiden vil vi vise deg hva er forskjellene mellom Windows 11 Home og Windows 11 Pro, vil vi vise deg hvordan du sjekker versjonen av Windows 11 som er i bruk og til slutt hvordan du bytter fra en versjon til en annen hvis vi allerede har installert en spesifikk versjon av Windows, også med tanke på at det ikke er mulig å velge versjonen hvis vi har oppdatert fra Windows 10.

Forskjeller mellom Windows 11 Home og Windows 11 Pro

Selv om de to systemene grafisk ikke kan skilles fra hverandre, er forskjellene til stede under panseret, og det er mulig å legge merke til dem hvis vi begynner å bruke Windows til komplekse operasjoner (som å jobbe eller studere).

Systemkrav

De første forskjellene kan allerede sees i kravene som systemene er i stand til å håndtere: Windows 11 Home støtter en enkelt CPU (opptil 64 kjerner) og et maksimalt RAM-minne på 128 GB, mens det med Windows 11 Pro er mulig å installere og administrere to CPUer (hver med maksimalt 64 kjerner, for totalt 128 kjerner) og opptil 2 TB RAM installert.

Det er klart vi snakker om svært høye RAM- og CPU-verdier og vanskelige å finne i hjemmet, men i forretnings- og arbeidsstasjonsmiljøet kan ting endre seg veldig snart, noe som gjør Windows 11 Pro til det ideelle valget for bedrifter.

BitLocker

En annen funksjon som kun finnes på Windows 11 Pro er BitLocker, krypteringsverktøyet som kan kryptere stasjonsvolum eller USB-pinner ved å bruke 128- eller 256-biters AES-kryptering og også utnytte datamaskinens TPM-brikke (som mange vil huske er et av kjernekravene til Windows 11).

På Windows 11 Home er det ikke mulig å dra nytte av BitLocker, selv om et grunnleggende kryptografisk system er innebygd for å beskytte hele disken der systemet er installert (tilgjengelig fra Innstillinger -> Personvern og sikkerhet -> Enhetskryptering).

Lokale kontoer

Dette er den første tydelige forskjellen også i hjemmemiljøet: Windows 11 Home støtter bare Microsoft-kontoer for pålogging, Det er ikke mulig opprette en lokal konto (dvs. uten tilgang til Microsoft-kontoen). Redmond-selskapet har fokusert sterkt på denne funksjonen, for å gjøre datamaskiner mindre utsatt for angrep og brudd: med Microsoft-kontoen installert er tilgangen kryptert og basert på Internett-tilgang, og det er ikke lenger mulig å bruke passordgjenopprettingssystemer.

På Windows 11 Pro er det fortsatt mulig å opprette en lokal konto, som i virksomhet kan det være nødvendig å ha rask tilgang eller nødtilgang med en lokal administratorkonto, riktignok Microsoft presser på for bruk av Microsoft-kontoen uansett selv i selskapet gjør installasjonen av den lokale kontoen svært vanskelig.

Fjernstyrt skrivebord

En annen funksjon som ser annerledes ut basert på versjonen av Windows 11 som er i bruk, er Fjernstyrt skrivebord, det er funksjonen som lar deg fjernkontrollere Windows-PCer.

På Windows 11 Home Du kan bruke Remote Desktop Connection for å få tilgang til datamaskiner som er tilgjengelige på nettverket for fjernkontroll, men vi kan ikke kontrollere samme PC (hvor hjemmeversjonen er til stede).

På Windows 11 Pro ikke bare kan du bruke Remote Desktop Connection, men vi kan også fjernstyre den samme datamaskinen, og dermed oppnå full funksjonalitet. Dette gjør det klart at hvis vi ønsker å fjernstyre en PC, må den ha Windows 11 Pro installert, ellers vil vi bli tvunget til å bruke en annen app for fjernkontroll (som f.eks. TeamViewer).

Hvis vi har Windows 11 Home og vi ønsker å få datamaskinen vår fjernstyrt av en ekspertvenn eller en tekniker, anbefaler vi at du brukerWindows Quick Assistance-app, slik at vi umiddelbart kan gi ekstern tilgang til datamaskinen vår uten å måtte gå gjennom Remote Desktop.

Avanserte verktøy

På Windows 11 Pro finner vi også andre svært kraftige administrative funksjoner, som åpenbart mangler på Windows 11 Home: de skiller seg definitivt ut Gruppepolitikk, integrasjon med Microsoft Azure, avansert tilgang til et domene, dynamisk klargjøring, kioskmodus, støtte for Hyper-V virtuelle maskiner og Windows Sandbox.

Disse funksjonene er svært nyttige i virksomheten, men er overflødige på en hjemme-PC eller på en PC designet for å surfe på Internett eller for å se streaming av filmer: Microsoft har bestemt seg for å fjerne dem fra Home-versjonen for å gjøre systemet lett og praktisk, uten for mange dikkedarer.

Som vist i en annen artikkel, kan gruppepolicy legges til Windows 10/11 Home

Hvordan sjekke versjonen som er i bruk

Hvis vi allerede har Windows 11, men ikke vet hvilken versjon vi bruker for øyeblikket, kan vi sjekke umiddelbart ved å åpne Start-menyen, trykke på Innstillinger, åpne menyen System og til slutt trykke på menyen Systeminformasjon, hvor du kan finne informasjon om versjonen som er i bruk i seksjonen Windows-spesifikasjoner.

Hvis vi oppgraderte til Windows 11 fra Windows 10, vil vi fortsette med det nye operativsystemet samme versjon som vi hadde på det gamle systemet: de som starter fra Windows 10 Pro vil umiddelbart ha Windows 11 Pro, så vel som de som startet fra Windows 10 Home vil finne seg selv installert Windows 11 Home.

Slik oppgraderer du fra Home til Pro

Hvis Windows 11 Pro har kule funksjoner og vi ønsker oppdater vår kopi av Windows 11 Home vi kan gjøre det når som helst, men vi må ta hensyn en ekstra lisensendringsavgift (€ 145 mer).

For å fortsette med oppdateringen fra Windows 11 Home til Windows 11 Pro åpner vi Start-menyen, la oss gå inn Innstillinger, trykker vi på menyen System, la oss åpne menyen Aktivering, la oss utvide delen Oppdater Windows-utgaven og trykk til slutt på Åpne butikken.

Vinduet dedikert til endring av versjon åpnes umiddelbart: for å endre lisensen, alt vi trenger å gjøre er å klikke på Kjøpe og bruk en av betalingsmetodene som er registrert på Microsoft-kontoen din for å fortsette. Ved slutten av kjøpet vil lisensen umiddelbart installeres på PC-en som er i bruk, som vil fortsette å installere de manglende komponentene (en omstart vil være nødvendig for å fullføre prosedyren).

Hvis vi allerede har en Windows 11 Pro-produktnøkkel (også tilgjengelig på Amazon for mindre enn € 20) kan vi oppdatere ved å ta oss tilbake til banen Innstillinger -> System -> Aktivering, utvide delen igjen Oppdater Windows-utgaven og denne gangen presser på Endring ved siden av varen Endre produktnøkkel.

I det nye vinduet skriver vi inn produktnøkkelen i vår besittelse, bekrefter og venter på installasjonen av de nye komponentene, slik at vi kan bruk Windows 11 Pro og alle dens funksjoner.

Konklusjoner

Windows 11 Home er den ideelle versjonen for de som bruker datamaskinen noen ganger om dagen, og presenterer alle funksjonene for å navigere, studere og også utføre det meste av arbeidsoppgaver som kan gjøres hjemmefra. Vi kommer neppe til å savne tilleggsfunksjonene, med tanke på at vi fortsatt må ut med litt penger for å endre lisensen.

Omvendt er Windows 11 Pro et obligatorisk valg for de som bruker PC-en på arbeidskontorer, siden den har en rekke funksjoner som kan komme godt med før eller siden, spesielt hvis vi setter opp et domenenettverk eller vi bruker gruppepolicyer for å blokkere tilgang til enkelte funksjoner eller menyer. Hvis vi er ledere av selskapet eller IT-delen, installerer vi bare Windows 11 Pro eller fortsetter med oppdateringen, kanskje til og med ved å bruke multi-lisensnøklene (typisk for forretningsmiljøer).

Vi minner om at det ikke er mulig å bytte gratis fra Windows 10/11 Home til Windows 11 Pro uten først å endre og kjøpe den nye lisensen. Før du går videre til Windows 11, kan du kjøpe en Windows 10 og 11 Pro-lisens på Amazon til rabatterte priser, og så kan du endre produktnøkkel på Windows veldig enkelt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up