Dolby Atmos vs DTS:X - Hvilken er bedre

Som video kommer lyd i mange smaker. Akkurat som video kan lydfiler ha forskjellige oppløsninger, bithastigheter og kodeker. For avanserte surroundlydoppsett som er større enn 5.1, er lydkodeken av stor betydning.

Dette bestemmer hvor mange høyttalere som kan brukes og hvordan disse høyttalerne er orientert mot lytteren. Ulike kodeker, som Dual Atmos og DTS:X, har forskjellige surroundlydegenskaper, og støtter forskjellige typer maskinvare som brukes i avanserte hjemmekinosystemer.

I slekt DTS vs. Dolby Digital: Hva du trenger å vite

Hva er Dolby Atmos?

er en surroundlydstandard som gir en tredimensjonal surroundlydscene. Lyder kommer ikke bare fra forsiden, baksiden og sidene, som i et tradisjonelt todimensjonalt system, men også ovenfra.

Dette legger til en tredje dimensjon til lydbildet. I Dolby Atmos-opptak kan lydteknikere justere "høyden" på lydens tilsynelatende opphav i rommet rundt seeren. Et helikopter som kommer inn for en landing, et rifleskudd som surrer nær øret, katastrofen av en enorm eksplosjon – alle effekter drar stor nytte av tillegget av luftlydkanalen.

Atmos krever kompatibelt kildemateriale, spilt gjennom en Atmos-kompatibel mottaker med et kompatibelt sett med Atmos-høyttalere konfigurert. Som med 2D surroundlyd, må høyttalerne være i logiske fysiske posisjoner for lydkanalen de er knyttet til.

Prøv å plassere topphøyttalerne så rett over hodet som mulig. Du kan også bruke Dolby Atmos-høyttalere designet for å skyte lyd rett opp, slik at den reflekteres fra taket og høres ut som den kommer ovenfra. Selv om denne ikke er like pålitelig som en ekte takmontert høyttaler, er den mer effektiv enn den har noen rett til å være.

Når du bruker standard lydsystemnomenklatur, kalles et system med syv satellitthøyttalere og en subwoofer et "7.1"-system. Når Atmos-høyttalere legges til, legges de til på slutten av systemforkortelsen.

For eksempel vil et system med syv satellitthøyttalere, en subwoofer og fire Atmos-høyttalere bli indikert som "7.1.4." Faktisk er et 7.1.4-system Dolby Atmos "referanse"-konfigurasjon, noe som betyr at det kjører naturlig på høyttaleroppsettet. Den kan også kjøre på 5.1.2, 7.1.2 og andre spesifikt støttede konfigurasjoner.

I tillegg til å indikere høyttaler og standard, beskriver Dolby Atmos også lydsporene som støttes av Dolby Atmos-systemer. Så kodeken som fungerer med Dolby Atmos-høyttalere kalles i seg selv Dolby Atmos-lyd.

Hva er DTS:X?

, som Dolby Atmos, er en kategori av lydkodeker som brukes til å lagre og overføre innspilte lyddata. DTS:X har ikke en spesifisert lydsystemseng, noe som betyr at den kan fungere med nesten hvilken som helst blanding av høyttalere.

Den bruker den royaltyfrie Multi-Dimensional Audio (MDA)-plattformen, mens Atmos bruker proprietære systemer. Dette gjør DTS:X til et marginalt mer åpent system enn Atmos, men det har vanligvis ikke hatt stor innvirkning på den ultimate suksessen til en standard.

Hvis DTS:X ikke har et referansehøyttaleroppsett, hva skal ingeniører til? Først kjører DTS:X-mottakeren en kalibreringsrutine. Dette oppdager automatisk plasseringen og relative posisjoner til de tilkoblede høyttalerne.

Dette inkluderer takmonterte høyttalere, en ny funksjon i DTS-familien av kodeker. Med denne selvrapporteringen kan DTS:X oversette lydinngangen til tilsvarende lydutganger.

DTS:X oversetter det ønskede opprinnelsespunktet i tredimensjonalt rom til et spesifikt sett med signaler for høyttalerne dine. Kodeken kan plassere lyd veldig, veldig nær den tiltenkte plasseringen med nesten alle høyttaleroppsett.

Denne økte fleksibiliteten gjør det enkelt for brukeren å konfigurere. Det betyr også at lydteknikere ikke pålitelig kan plassere lyd i miksen. Fordi det ikke finnes et referansesystem, må plasseringen nødvendigvis være mindre reproduserbar.

I slekt Audio Wars: Digital (S/PDIF) vs. HDMI vs. Analogisk

Er Dolby Atmos eller DTS:X bedre?

Kinoer bruker mye Dolby Atmos. Teatre har ikke omfavnet DTS:X i samme takt. Dette kan skyldes standardens inntog i det tredimensjonale lydmarkedet. Dolbys eksisterende markedsforbindelser gjorde også Atmos til et enkelt produkt å selge til kinoer.

DTS:X kan kodes med en høyere maksimal bithastighet enn Dolby Atmos. Men det gjør ikke DTS:X strengt tatt bedre. I lydtester har få om noen lyttere vært i stand til pålitelig å se forskjellen mellom de to kodekene. I virkeligheten er nok forskjellene i lydkvalitet minimale.

DTS:X kunne teoretisk sett kodet lyd som er matematisk mer presis enn Dolby Atmos. Imidlertid vil lytteren sannsynligvis ikke kunne se forskjellen. Dolby Atmos produserer mindre filer med sin mer effektive komprimerbare kodek, noe som betyr at mer data får plass på platen. Hvis du ikke kan se forskjell, spiller komprimering noen rolle? Det er akkurat det spørsmålet surround sound-miljøet prøver å svare på.

Dolby Atmos har én fordel fremfor DTS:X: bredere kompatibilitet. Dolby Atmos-brukere kan få kompatibel lyd fra Netflix, Amazon Prime Video, iTunes, Vudu og de fleste versjoner av Blu-Ray. DTS:X, derimot, tilbys kun i spesifikke versjoner. Det er en viss kostnad ved å velge det nyeste tilskuddet til markedet.

Index
  1. Hva er Dolby Atmos?
  2. Hva er DTS:X?
  3. Er Dolby Atmos eller DTS:X bedre?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up