Forklaring av vanlige BIOS-innstillinger

BIOS er fastvaren som er ansvarlig for oppstart av PC-en. Før operativsystemet laster inn og overtar datamaskinen, kontrollerer og initialiserer BIOS all maskinvaren og starter oppstartsprosessen.

BIOS-grensesnittet lar deg justere maskinens maskinvare utenfor operativsystemet. Overklokkere bruker mye tid i BIOS på å justere CPUens spennings- og frekvensmultiplikatorer. Selv om du ikke er en overklokker, krever viktige systemrettinger ofte tilgang til BIOS.

Merk Merk: I denne veiledningen vil begrepet "BIOS" bli brukt for å referere til både BIOS og UEFI.

Forklaring av vanlige BIOS-parametere

For å gå inn i BIOS, vent til datamaskinen piper under oppstart, og trykk deretter på tasten som kreves for å gå inn i BIOS eller Setup, som vanligvis vises på BIOS-oppstartsskjermen (for eksempel Slett, F2, F10).

CPU-frekvensinnstillinger

Hvis du har en ulåst prosessor (for eksempel Intel "K"-serien), kan disse innstillingene endre CPU-frekvensen og justere spenningen som mottas av CPU. Balansen mellom varme, spenning, frekvens og stabilitet krever ofte hyppige besøk til BIOS for å få mest mulig kraft ut av en gitt brikke.

Bortsett fra CPU Base Clock og Clock Multiplier, er andre CPU-spesifikke alternativer som SpeedStep og C-States vanligvis satt her.

I slekt Hvordan oppdatere PC-ens BIOS (og hvorfor du kanskje vil)

minnetider

Justering av minnetiming kan øke RAM-ytelsen litt. Raskere RAM betyr raskere behandling, selv om forskjellen ofte måles i tidsenheter som er umerkelige for de fleste mennesker. Minnetider er komplekse, og du trenger les om dem før du dykker inn.

oppstartsrekkefølge

Som standard er BIOS-oppstartsrekkefølgen sannsynligvis diskettstasjon, deretter harddisker. Hvis PC-en din bare har én harddisk, trenger du sannsynligvis ikke å berøre denne innstillingen. Hvis du dobbeltoppstarter eller trenger å starte opp fra en USB-pinne, må du velge enheten manuelt i oppstartsrekkefølgen i BIOS.

På denne skjermen kan du ofte justere andre oppstartsalternativer, for eksempel rask oppstart, Trusted Platform Module (TPM)-innstillinger og tastaturinnstillinger.

Perifer konfigurasjon

Disse innstillingene styrer driften av enheter som kobles til hovedkortet.

SATA-konfigurasjon

SATA kobler harddisker, solid-state-stasjoner og diskstasjoner til hovedkortet. Som standard kan SATA oppdage hvilken type enhet som er koblet til hver SATA-port og optimalisere tilkoblingen basert på denne informasjonen. Her kan brukerne manuelt justere havnetildelinger og styringssystemer for å sikre de beste resultatene.

USB-konfigurasjon

Selv om de fleste operativsystemer nå er fullt kompatible med USB 3.0, har dette ikke alltid vært tilfelle. Som sådan er det en rekke innstillinger på de fleste nyere hovedkort for USB 3.0-konfigurasjonsadministrasjon. Her kan du også justere støtte for eldre USB BIOS-støtte hvis eldre enheter krever det. De individuelle brikkene som håndterer USB-porter og andre perifere tilkoblingsporter kan også aktiveres eller deaktiveres i disse innstillingene.

Skjerminnstillinger

Hvis du har flere GPUer på maskinen din, kan skjerminnstillingene prioritere riktig GPU. Hvis du har et grafikkort montert i et PCI-spor, vil du vanligvis at BIOS skal bruke det grafikkortet til oppstartsprosessen. Alternativer inkluderer vanligvis "IGFX" for prosessorens interne grafikk og "PCI" for PCI-monterte grafikkort.

strømstyring

Datamaskinens strømtilstander håndteres av hovedkortet, og det avgjør hvilke enheter som får strøm og hvor mye de får. Ting som dvalemodus og hvilemodus håndteres i strømstyringsinnstillingene, og gir spesifikke alternativer for hva som skjer under forskjellige omstendigheter. Dette er viktigere på bærbare datamaskiner, der lav batteristrøm betyr at detaljerte strømstyringsinnstillinger kan være nødvendig.

PWR-alternativer

Disse alternativene justerer virkemåten til datamaskinens strømknapp. Alternativer inkluderer vanligvis øyeblikkelig avstenging, forsinket avslutning og hvilemodus.

Wake-on-LAN

Hvis du vil at datamaskinen skal våkne når den mottar en pakke fra lokalnettverket (LAN), tillater Wake-on-LAN-innstillingen dette. På operativsystemer som ikke støttes, kan dette også forårsake oppstartsløkker, så det er ofte best å deaktivere det med mindre du vet at du trenger funksjonaliteten.

Systemspesifikke alternativer

Disse alternativene kan eller ikke vises i BIOS, avhengig av systemkonfigurasjonen, men er ofte til stede på avanserte hovedkort for forbrukere.

Virtualiseringsinnstillinger

Noen prosessorer tilbyr maskinvarestøtte for virtualisering. Hvis prosessoren din tilbyr denne funksjonen, må du vanligvis aktivere den manuelt før noen virtualiseringsprogramvare som VirtualBox vil kjøre ordentlig. På Intel-hovedkort kan virtualiseringsinnstillingen kalles "VT-d". Tilsvarende for AMD hovedkort kalles "AMD-V".

viftekontroll

Hvis PC-en din har systemvifter med justerbar hastighet, kan hovedkortet tillate deg å justere viftehastigheten. Avhengig av systemets sofistikerte kan du justere viftekurvene i et grafisk grensesnitt eller velge tekstbaserte forhåndsinnstillinger.

konklusjon

Det universelle utsagnet om PC-feilsøking gjelder også her: Hvis du ikke vet hva noe er, Google teksten på skjermen. Du vil ofte finne en klar forklaring på slutten av den veien.

Bildekreditt: bios-settings-boot-order

Index
 1. Forklaring av vanlige BIOS-parametere
  1. CPU-frekvensinnstillinger
  2. minnetider
  3. oppstartsrekkefølge
 2. Perifer konfigurasjon
  1. SATA-konfigurasjon
  2. USB-konfigurasjon
  3. Skjerminnstillinger
 3. strømstyring
  1. PWR-alternativer
  2. Wake-on-LAN
 4. Systemspesifikke alternativer
  1. Virtualiseringsinnstillinger
  2. viftekontroll
 5. konklusjon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up