Hva er en kjøleribbe?

Hvor godt kjenner du maskinvaren din? Det er sikkert du har hørt om harddisker, prosessorer og RAM før, siden de er de viktigste salgsargumentene for datamaskiner. Hvis du fordyper deg i maskinvare, vil du også lære om grafikkort og deres funksjon, men hva med kjøleribber?

Egentlig kommer ikke kjøleribber opp mye under maskinvarediskusjoner. Det er heller ikke noe du vil kjøpe en PC med! Det er en god sjanse for at folk som er nye til PC-er eller ikke har utforsket innsiden av sine egne sannsynligvis ikke vet nøyaktig hva en kjøleribbe er. Så hva er en heatsink og hva gjør den for datamaskinen din?

Hva er en kjøleribbe?

Rollen til kjøleribben finnes i sitt eget navn; det er en enhet designet for å trekke ut varme fra de vitale komponentene på datamaskinen din. Under drift blir datamaskinvaren veldig varm, og formålet med kjøleribben er å fjerne varmen og spre den før komponentene overopphetes. De finnes oftest i prosessorer og grafikkort, som er noen av de største varmeprodusentene på PC-en din. Siden disse komponentene er veldig dyre i høyere rangeringer, er det å holde dem ferske topp prioritet!

Varmeavledere kommer i en rekke metoder for å spre varme.

Passive kjøleribber

Passive kjøleribber ser ut som en radiator. Deres ledende materiale gjør at de enkelt kan fjerne varme fra komponenter som må avkjøles. Disse typene kjøleribber er svært pålitelige, siden de teknisk sett ikke kan brytes. På grunn av mangelen på en vifte gir de også en stillegående kjøleløsning for maskinvaren. Dessverre, på grunn av mangelen på en vifte, må den dekke et stort overflateareal for å fjerne varme. Passive kjølere trenger anstendig plass og god luftstrøm for å sikre optimal ytelse.

Aktive kjøleribber

Aktive kjøleribber er mye mer vanlig i datamaskiner da de ikke bare fjerner varme, men også sprer den selv, slik at de kan jobbe ganske uavhengig. Den vanligste typen aktiv kjøleribbe bruker en vifte for å kvitte seg med varme. I en ideell situasjon blåser disse viftene varme inn i en luftstrøm, som deretter fører varmen bort fra maskinen. De er svært effektive alene, men hvis viften ikke fungerer som den skal eller blir tilstoppet av støv, synker effektiviteten betraktelig.

Dataeksperter, spesielt de som bruker komponentene sine til det fulle, velger noen ganger væskekjøling. Dette er når komponenter avkjøles ved hjelp av en innesluttet kjølevæskestrøm som tar varme bort fra prosessoren. Kjølevæsken transporterer deretter og avgir denne varmen til en radiator som kjøles av en vifte. De er kraftige til å fjerne varme, men de er også ganske dyre og vanskelige å installere. Ikke bekymre deg for å bruke en hvis du akkurat har begynt med datamaskiner.

Trenger datamaskiner en?

Nå som vi vet hva en kjøleribbe gjør, er spørsmålet: trenger en datamaskin en? Er det nødvendig maskinvare for en datamaskin eller bare tilbehør for folk som opplever at prosessorene går varme?

Det korte svaret er: Ja, definitivt! Datamaskinene for alltid de trenger en skikkelig fungerende kjøleribbe og sitter for å fungere effektivt.

Det lange svaret er dette: Prosessorene vi har i våre datamaskiner og bærbare i dag er kraftige og genererer mye varme som et resultat. Hvis du har fjernet kjøleribben fra en datamaskin og startet den opp, vil du sannsynligvis se den kjøre fra noen sekunder til et minutt før datamaskinen slår seg av. Dette er fordi prosessoren har nådd kritiske nivåer av varme og har forårsaket en plutselig avstenging av datamaskinen. Hvis du er «heldig», vil det være fordi prosessoren har en innebygd sikkerhet for å hindre at den brenner ut. Hvis du ikke er det, er prosessoren stekt og ubrukelig.

Dette er grunnen til at når en bruker oppdager at prosessorens grafikkort blir veldig varmt, er en vanlig feilsøkingsløsning å sjekke viftene på det. Hvis kjøleribben ikke fungerer optimalt, vil prosessorene begynne å overopphetes, noe som fører til fryser, BSOD-er og plutselige nedstengninger og omstarter. Noen problemer folk vil støte på med kjøleribben er at den ikke "sitter" ordentlig (dvs. ikke tett mot prosessoren), at den er full av støv, at den termiske pastaen begynner å bli gammel, eller at selve viften rett og slett gir seg. opp.

Hva med "Thermal Paste"?

Du har kanskje lagt merke til en ny terminologi på slutten av siste avsnitt: "Termisk pasta". Siden de er avgjørende for å hjelpe en kjøleribbe med å gjøre jobben sin, la oss utforske hva termisk pasta er. Når du kobler en kjøleribbe til en prosessor, vil ikke kontaktflatene til de to være helt flate, noe som tillater luft mellom de to. Luft er en dårlig varmeleder, så det vil hemme kjøleribbens evne til å trekke ut varme, og fungere nesten som et teppe på toppen av prosessoren.

Ved hjelp av termisk pasta dekkes de små mellomrommene slik at forseglingen mellom kjøleribben og prosessoren blir perfekt. Termisk pasta er spesielt utviklet for å lede varme veldig godt, så den yter mye bedre varmeoverføring enn luft. Så når pastaen blir eldre og mindre effektiv, begynner komponentene å varmes opp litt. Sørg alltid for at det påføres termisk pasta når du installerer en kjøleribbe – det er viktig at den yter maksimal effektivitet!

Hvordan holder telefonene seg kule?

Gjennom denne artikkelen har vi diskutert hvordan kjøleribber er avgjørende for prosessorer for å forhindre overoppheting. Til tross for dette, når husket du sist at en telefon eller et nettbrett trengte en intern vifte for å holde seg kjølig? Selv om noen telefoner og nettbrett kan ha en måte å spre varme på, er det ingenting som den type maskinvare vi ser på en PC eller bærbar PC. Hvorfor trenger ikke mobile enheter egentlig kjøleribber, mens PC-er og bærbare datamaskiner burde ha en?

Svaret er veldig enkelt: Telefoner og nettbrett bruker andre prosessorer enn PC-er. Det er lett å se på en firekjerners prosessor i en telefon og anta at den er den samme som en firekjerners stasjonær prosessor. Selv om kjernenumrene kan være de samme, ikke la deg lure – arkitekturen er helt annerledes! Mobile prosessorer er spesielt designet med to funksjoner i tankene:

 • for å kjøle ned så mye som mulig
 • å tømme batteriet så lite som mulig

Tross alt vil du ikke ha en prosessor som tapper batteriet etter minutter med bruk!

Så hvorfor bruker vi ikke disse effektive prosessorene i datamaskiner og bærbare datamaskiner også? Vel, det er ikke gratis å ha en prosessor som jobber med mindre varme og strøm. Dette betyr at mobile prosessorer er mye svakere enn sine større kolleger og ikke egner seg for mer CPU-intensive oppgaver, slik som de vi kan utføre på PC-er uten problemer.

Synkende følelse

Kjøleribben er en av de minst harde maskinvarene i en datamaskin. Til tross for dette er det en viktig komponent for å opprettholde en stabil og sunn PC. Vi håper at du nå er bedre kjent med hva heatsinks er, hvorfor de er viktige og hvordan de brukes i en datamaskin.

Har du bygget din egen PC før? I så fall, hvor mye oppmerksomhet gir du til kjøleribben? Går du for premium kvalitet og pris, eller fungerer de billigere modellene bra for deg? Gi oss beskjed nedenfor.

Index
 1. Hva er en kjøleribbe?
  1. Passive kjøleribber
  2. Aktive kjøleribber
 2. Trenger datamaskiner en?
 3. Hva med "Thermal Paste"?
 4. Hvordan holder telefonene seg kule?
 5. Synkende følelse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up