Hvordan velge riktig TV for hjemmekinooppsettet ditt

Index
 1. Visningsavstanden og størrelsen på TV-en
 2. Projektorer eller flatskjerm-TVer?
 3. OLED eller LCD TV?
 4. QLED, Nano Cell og Quantum Dot
 5. Andre faktorer å vurdere

Hjemmekino er kompliserte beist, med et svimlende utvalg av alternativer og en telefonbok med alternativer å velge mellom. La oss ikke glemme at det er den største utgiften i de fleste tilfeller. Det lønner seg å ta en informert avgjørelse og vurdere alle alternativene dine når du velger riktig TV for ditt hjemmekinooppsett.

Denne veiledningen bryter ned visningsalternativer basert på nøkkelfaktorer som romstørrelse, visningsavstand, innholdet som vises, omgivende lysforhold og mer.

Visningsavstanden og størrelsen på TV-en

Visningsavstand, eller hvor langt du planlegger å sitte fra skjermen, er den største faktoren som påvirker skjermstørrelsen. Å bestemme seeravstanden bør være det første trinnet før du bestemmer deg for størrelsen på TVen.

Du kan spare mye penger ved å plassere sofaen nærmere skjermen. Hensikten med en stor skjerm er å fylle synsfeltet for den ultimate kinoopplevelsen. Du kan få samme effekt med en 50-tommers TV på kortere seeravstand, eller du kan betale tilsvarende en husinngang for å få samme effekt med en 80-tommers TV på en mer sjenerøs seeravstand.

Med dette i bakhodet, når du har beregnet ønsket visningsavstand, er dette smart kalkulator for visningsavstand kan hjelpe deg med å beregne THX anbefalt skjermstørrelse (36 graders visningsvinkel). Alt du trenger å gjøre er å angi ønsket visningsavstand og velge sideforholdet 16:9.

Omvendt er det like enkelt å beregne visningsavstanden for en skjerm med kjent størrelse som å holde visningsavstandsfeltet tomt og angi skjermstørrelsen diagonalt. Dette er veldig nyttig hvis du har tenkt å holde deg innenfor et visst budsjett, siden størrelsen på skjermen er den faktoren som påvirker prisen mest.

Projektorer eller flatskjerm-TVer?

Det er vanskelig å forestille seg en kino uten projektor. Hjemmekino er intet unntak. Faktisk er projektorer det mest kostnadseffektive middelet for å få en bemerkelsesverdig stor skjermstørrelse (100+ tommer) uten å tømme banken. Å forvandle en hel vegg i underholdningsrommet til en skjerm er innenfor mulighetenes område.

Moderne DLP-projektorer er ikke bare mye billigere enn sine flatskjerm-TV-motstykker per tomme skjerm, de tilbyr også overraskende god bildekvalitet. Men all den billige skjermeiendommen har en kostnad. Projektorer trenger absolutt et mørkt rom. Det projiserte bildet virker utvasket og matt under normale lysforhold. Ikke forvent en god hjemmekinoopplevelse i et rom med store vinduer og mye naturlig lys, med mindre du investerer i blendingsgardiner.

De relativt høye kostnadene ved å bytte lampe er en annen viktig faktor å vurdere, spesielt når gjennomsnittlig lampelevetid er rundt 3000 timer for de fleste projektorer. Du kan også glemme å bruke projektoren til å se daglige nyheter og såpeoperaer. Besværet med å trekke inn og montere en projeksjonsskjerm, den obligatoriske monteringen i taket, den kompliserte kablingen av selve projektoren, og behovet for å trekke for gardinene samt dempe lyset hver gang, begrenser i stor grad projektorer til aktiviteter sporadisk visning som f.eks. filmer og videospill.

OLED eller LCD TV?

Flatskjerm-TV er det eneste levedyktige alternativet for de som ønsker å installere hjemmekinooppsettet i stuen, uten å begrense det til bare filmer. Dette gir deg det binære valget mellom OLED- og LCD-teknologier. Du leste riktig: LCD-teknologi, fordi tilsynelatende moderne LED-TV-er er basert på den samme feilaktige LCD-teknologien.

En LED-TV er i utgangspunktet den samme gamle LCD-TVen, bortsett fra at LCD-panelet er bakgrunnsbelyst av LED-er i stedet for de relativt store CCFL-rørene. Faktisk lages ikke tradisjonelle LCD-TV-er lenger, og alle moderne LCD-TV-er bruker LED-bakgrunnsbelysning.

For å være brutalt ærlig, er OLED-er uten tvil det beste alternativet. I motsetning til LCD-er, som er avhengige av flytende krystaller for å blokkere og bøye lyset som sendes ut av bakgrunnsbelysningen for å danne bildet, er hver enkelt piksel i et OLED-panel en lysemitterende kilde. Mens et LCD-panel må slite med kompliserte fargefiltre og kvalitetsdempende polarisatorer for å lage bildet, genererer en OLED-skjerms egne piksler det endelige bildet.

LCD-skjermer har mange problemer, som dårlig fargemetning og nøyaktighet, smale visningsvinkler og bakgrunnsbelysning. Dette er fordi denne teknologien er avhengig av ganske kompliserte, tapsløse og indirekte måter å reprodusere bildet ved å bøye og blokkere lys som passerer gjennom flere filtre. Det er også den stygge bevegelsesuskarphet forårsaket av det kritiske LCD-glassets iboende manglende evne til å reagere raskt på endringer.

Den største ulempen med LCD-er er imidlertid deres manglende evne til å slå av individuelle piksler som en OLED. Dette fører til dårlige svartnivåer, som igjen påvirker de aller viktigste kontrastnivåene alvorlig. Når det gjelder OLED-er, er bekymringen for utbrenthet overdreven, ettersom moderne OLED-paneler er immune mot dette fenomenet, med mindre du gjør noe dumt som å holde den samme rammen på skjermen i timevis.

QLED, Nano Cell og Quantum Dot

Samsungs QLED og LGs Nano Cell-teknologier er forskjellige markedsføringsnavn gitt til implementeringen av Quantum Dot-teknologien. Vanlige LCD-skjermer (eller LED-bakgrunnsbelyste LCD-er) bruker hvit bakgrunnsbelysning for å gjengi bildet. Den er ikke helt hvit og har spor av fargeurenheter, noe som gjør det umulig å oppnå nøyaktig fargegjengivelse samt et bredere fargespekter.

Det eneste et Quantum Dot-panel gjør er å bytte ut det hvite bakgrunnsbelysningen med et blått og legge til (det som egentlig er) et plastark som inneholder nanopartikler av jevn størrelse som lyser rødt og grønt når det begeistres av bakgrunnslys.blå bakgrunn. Dette resulterer i et renere hvitt lys og forbedrer fargespekteret, nøyaktigheten og metningen til LCD-TV-er. Det løser imidlertid ikke eksisterende problemer som dårlige responstider (bevegelsesuskarphet), visningsvinkler, kontrast, svartnivåer osv. som plager LCD-skjermer.

Dessuten annonserer de fleste high-end LCD-TV-er hundrevis av lokale reguleringssoner. Dette er nok et tilfeldig forsøk på å forbedre svartnivåer og kontrastforhold. Skjemmende glorier rundt lyse objekter i mørkere scener er en helt skremmende bieffekt av denne tilnærmingen som brukes av high-end LCD-TVer. Siden de enkelte pikslene i OLED-TV-ene sender ut lys og farger, kan hele 8,3 millioner «lokale dimmingssoner» finnes i det billigste OLED-panelet.

Kort sagt, det er bedre å ha en OLED-TV enn å bruke en formue på dyre LCD-TVer som er avhengige av svært ineffektive løsninger som Quantum Dots og lokal dimming.

Andre faktorer å vurdere

Etter å ha skilt hypen fra virkeligheten bak store TV-teknologier, har du nå bestemt deg for nøyaktig hva som er riktig for ditt spesielle hjemmekinooppsett. Mange tilleggsfaktorer må vurderes før du tar skrittet fullt ut. Her er noen generelle tips og retningslinjer som er best å følge når du kjøper en skjerm for et hjemmekinooppsett.

 • Hvis budsjettet tillater det, få HDR-sertifiserte skjermer. Disse gir garantert et bredere fargespekter, høyere lysstyrke og høyere kontrastnivåer. Visse farger kan bare oppfattes av det menneskelige øyet ved høyere lysstyrkenivåer. HDR-TV-er kan ikke bare gjengi disse fargene, men tilbyr også høyere generell visuell troskap. Det finnes flere HDR-standarder, men bare Dolby Vision, HDR10/10+ og DisplayHDR 1000 (og nyere) sertifiserte skjermer kan oppnå ekte HDR og gi en vesentlig positiv innvirkning på seeropplevelsen. Alt annet enn det er mer eller mindre en markedsføringsgimmick.
 • Ikke bry deg med 8K-TVer foreløpig. Det er knapt noe innhold tilgjengelig for den oppløsningen og både flatskjerm-TVer og projektorer ser forferdelige ut når bildet lastes opp til så høy oppløsning. De fleste av de nye TV-ene du kan kjøpe nå vil alltid være 4K, så hold deg til denne oppløsningen i overskuelig fremtid.
 • Sørg for at skjermen følger med minst fire HDMI-porter fullpakket med HDCP 2.2 DRM-støtte og minst HDMI 2.0-støtte. Det er imidlertid bedre å kjøpe en TV med HDMI 2.1-støtte for å være forberedt på fremtiden. De eARC guide for å finne ut nøyaktig hvorfor.
 • Hvis du planlegger å koble en spillkonsoll eller PC til hjemmekinoanlegget, sørg for at du velger en skjerm som støtter høye oppdateringsfrekvenser (120Hz eller mer). De kommende PlayStation 5- og Xbox One Series X-konsollene vil støtte høye oppdateringsfrekvenser på opptil 120 Hz, så det lønner seg å være forberedt på fremtiden. I mellomtiden støtter alle PC-spill oppdateringsfrekvenser på 240Hz og over.
 • Skjermforsinkelse er den viktigste faktoren for at en skjerm skal brukes til spill. Det er forsinkelsen mellom inngangen initiert på fjernkontrollen og den samme som vises på skjermen. De fleste TV-er har visningsforsinkelse som er uakseptabel for spill. Verdi sjekk anmeldelsene som nevner det samme for hvilken skjermmodell du velger, hvis du planlegger å spille i hjemmekinooppsettet.
 • Ikke prøv å måle bildekvaliteten i utstillingsrommet. Alle TV-er har farge, kontrast, lysstyrke, skarphet, støyreduksjon og diverse andre bildeinnstillinger skrudd opp til maks for å konkurrere i unormalt lyse lysforhold på utstillingsgulvet. Det er som å prøve å dømme deltakere i skjønnhetskonkurransen kledd som klovner. Det er en ubrukelig øvelse. Sjekk i stedet anmeldelser fra anerkjente nettsteder.

Det er stort sett alt du trenger å vite for å ta en informert kjøpsbeslutning. Hold disse tipsene i bakhodet og be den vennlige TV-selgeren fokusere utelukkende på å tilby deg en god rabatt. Nå vet du sannsynligvis mer enn han gjør når det gjelder å kjøpe den ideelle hjemmekinoskjermen. lykke til og god jakt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up