Microsoft aktiverte en standardfunksjon i Windows 11 som fyller opp lagringen og bremser PC-en din

Oppdag hvordan OneDrive-mappebackup, automatisk aktivert i Windows 11, kan bremse PC-en og true ditt privatliv - og lær hvordan du slår av denne funksjonen effektivt.
Windows er oppblåst med unødvendige funksjoner; jeg bruker sannsynligvis ikke en brøkdel av dem. Mange av disse er irrelevant støy som tar opp ressurser, og enda verre, de kan true privatlivet mitt. OneDrive-mappebackup er en av dem jeg ble kjent med nylig.
Som med så mange innstillinger, aktiveres denne automatisk når du setter opp systemet. Uten å innhente tillatelse bremser den PC-en din. Justering er derfor nødvendig for å gjenopprette hastigheten.
Skrivebord, Dokumenter og Bilder: Hvor befinner de seg?
OneDrive-mappebackup aktiveres under oppsett
I utgangspunktet kan mappebackup virke uskyldig. Den flytter Skrivebord, Dokumenter og Bilder inn i OneDrive-mappen. Deretter synkroniserer OneDrive dem med skyen. Lagre noe her, og det lastes opp.
Det problematiske er at Windows 11 versjon 25H2 ikke spør om lov lenger. Den aktiverer OneDrive-mappebackup automatisk når du logger inn med Microsoft-kontoen din.
Du kan sjekke statusen. Høyreklikk på Dokumenter-mappen, velg Egenskaper. Hvis backup er aktivert, vil du se OneDrive-stien under Plassering i Generelt-fanen. Finnes den ikke der, sjekk Plassering-fanen.
Det var slik jeg oppdaget hvilke mapper som var synkronisert med OneDrive og hadde backup aktivert.
Hvorfor Microsoft er interessert i mappene dine
Markedsført som beskyttelse, men gratis lagringen fylles raskt opp
Microsoft hevder at disse mappene gir beskyttelse og synkronisering. Så hvis enheten din går tapt, er filene sikkerhetskopiert i skyen. Lurt på overflaten.
Men den gratis lagringsplassen er en flaskehals. Du får bare 5 GB. Lagrer du bilder og videoer, er den plassen tregt fylt opp. Min Dokumenter-mappe tok over 800 MB, mens Bilder- og Skrivebord-mappen til sammen bare kom opp i 30 MB. Jeg ble overrasket over størrelsen på Dokumenter-mappen.
Vil du ha mer, må du betale for et Microsoft 365 Basic- eller Personal-abonnement, som gir henholdsvis 100 GB og 1 TB. Det kan virke som en subtil måte for Microsoft å presse deg til oppgradering. Kanskje derfor de har valgt å aktivere innstillingen som standard.
Slik slår du av mappebackup uten å miste filer
Et feilklikk i bekreftelsen kan sende filene dine til skyen
Å slå dette av er enkelt. Først, se etter ikoner som indikerer sky- eller filer i mappene. Microsoft varsler at OneDrive ikke kan flytte dem tilbake før du høyreklikker og velger Alltid behold på denne enheten.
- Klikk på OneDrive-ikonet i systemstatusfeltet.
- Klikk på Hjelp & Innstillinger-girikonet, og velg Innstillinger.
- Åpne Synkronisering og backup-fanen og klikk Administrer backup.
- Skru av bryteren ved siden av Dokumenter, Bilder eller Skrivebord.
- Når OneDrive spør, velg å stoppe backupen og angi hvor du vil lagre filene dine.
- Velg Kun på min PC og klikk Fortsett.
- Gjenta trinnene for de andre mappene.
Ikke haste gjennom den siste dialogen. Jeg oppdaget at Kun i OneDrive var valgt som standard, og Microsoft bekrefter at dette alternativet...
Fjerne filene fra datamaskinen din.
Dette stopper kun mappebackup. OneDrive forblir på PC-en. Ønsker du å ta det et steg videre? Koble fra OneDrive og steng det fra oppstarten.
Microsoft erkjenner sykkronisering bremser PC-en
Så forsvant rådet fra ytelsesguiden
Her blir det interessant. I 2025 inkluderte Microsoft tips for å akselerere en treg PC.
Pause OneDrive. Neowin og TechRadar rapporterte at en Microsoft Support-konto delte ytelsestips, som bekreftet at OneDrive-synkronisering kan redusere hastigheten på enheten.
Dette tipset finnes ikke lenger. Den nåværende ytelsesguiden fra Microsoft oppgir 12 løsninger, men ingen berører OneDrive. Ingen forklaring fra Microsoft på hvorfor det ble fjernet. Uansett, å kutte ett tips påvirker ikke synkroniseringens belastning på maskinvaren.
Personvernomkostningene er høyere enn "filene dine er i skyen"
Mappebackup prioriterer lokale bilder over OneDrive's ansiktsgjenkjenning
I juli 2026 ble en ny OneDrive Bilder-app tilgjengelig på Windows 11-PC-er. Den fremhever OneDrive's Peoples-funksjon, som grupperer bilder etter ansikter. Ifølge Microsofts støtteside, samler den ansiktsdata og biometrisk informasjon for gruppering.
Microsoft forsvarer seg med å si at ansiktsgruppering bare skjer i skyen, på bilder lagret i OneDrive. Lokale bilder på PC-en din forblir urørt, som selskapet informerte Windows Latest om i august 2026. Betryggende, inntil man setter seg inn i hva Mappebackup gjør.
På plussiden hevder Microsoft at de ikke kjører ansiktsdata inn i sin AI-modell. De fjerner også ansiktsgrupperingsdata innen 30 dager etter deaktivering.
Filene dine bør forbli der du la dem
OneDrive Mappebackup er ikke ubrukelig, men det vil ikke gi Windows-PC-en din en merkbar hastighetsøkning. Hvis det ikke er aktuelt for deg, som for meg, er det lite poeng i å ha innstillingen aktivert. Slå av dette sammen med andre unødvendige Windows-tjenester, og du kan faktisk merke en ytelsesøkning.
Hvis du vil lese flere artikler som Microsoft aktiverte en standardfunksjon i Windows 11 som fyller opp lagringen og bremser PC-en din, kan du besøke kategorien Windows.

Legg igjen en kommentar