Sammenligning av Ubuntu-derivater og hvordan du velger den beste for deg

Siden den første utgivelsen i 2004 har Ubuntu vokst til å bli en drivkraft blant populære Linux-distribusjoner. Fra å gi bort gratis CD-er (før bredbånd var allment tilgjengelig) til langsiktige støtteutgivelser, har Ubuntu ofte skapt oppsikt. For noen er det brukergrensesnittet som forårsaker et problem. Hvor er GNOME? Hvor er KDE? Heldigvis har Ubuntu flere offisielt godkjente derivater som gir andre skrivebordsmiljøer eller modifiserer Ubuntu for spesifikke formål.

Den offisielle listen over anerkjente derivater av Ubuntu er som følger:

 • Ubuntu GNOME – Ubuntu med GNOME-skrivebordsmiljøet

 • Kubuntu – Ubuntu med K Desktop-miljøet

 • Lubuntu - Ubuntu bruker LXDE

 • Xubuntu – Ubuntu med XFCE-skrivebordsmiljøet

 • Edubuntu – Ubuntu for utdanning

 • Mythbuntu – Laget for å lage en hjemmekino-PC med MythTV

 • Ubuntu Studio – Designet for multimedia redigering og oppretting

 • Ubuntu Kylin – Ubuntu lokalisert for Kina

De fire første derivatene erstatter standard Ubuntu-skrivebord med et av de andre populære grafiske miljøene, og resten er spesialversjoner av Ubuntu for spesifikke oppgaver.

ubuntu gnome

For>Ubuntu GNOME legger til et relativt rent GNOME-skrivebord på toppen av Ubuntu. I følge vedlikeholderne er kombinasjonen Ubuntu + GNOME » det beste alternativet for de som leter etter et vakkert, enkelt og brukbart operativsystem. » Skrivebordsmiljøet er lite tilpasset ettersom dette Ubuntu-derivatet prøver å gi GNOME slik GNOME-utviklerne gjorde. Et negativt poeng med Ubuntu GNOME er at prosjektet ikke kan tilby LTS-versjoner på grunn av mangel på arbeidskraft.

Kubuntu

In>Kubuntu er antitesen til Ubuntu GNOME. I likhet med Ubuntu GNOME, erstatter den standard Ubuntu-skrivebordet, men denne gangen med KDE. Prosjektet virker litt mer aktivt enn Ubuntu GNOME, og teamet er i stand til å tilby LTS-utgivelser. Kubuntu legger vekt på stabiliteten til KDE-miljøet og det store utvalget av innebygde verktøy for grafiske, Internett-, multimedia- og kontoroppgaver.

Lubuntu

Selv om Lubuntu kan sees på som en annen spin-off for skrivebordserstatning, er målet med prosjektet å lage en versjon av Ubuntu som er mindre ressurskrevende og fungerer på eldre maskinvare. For å gjøre dette bruker prosjektet The Lett X11 skrivebordsmiljø (LXDE) som standard GUI. Lubuntu kan installeres på et Pentium II- eller Celeron-system med litt over 128 MB RAM, men for at systemet skal være brukbart kreves det 512 MB. Dessverre er det ingen LTS-versjon (annet enn første utgivelser), så du må oppdatere hver sjette måned for å holde deg oppdatert.

xubuntu

Et annet populært lett skrivebordsmiljø er Xfce. I motsetning til Lubuntu, prøver ikke Xubuntu å lage en versjon av Ubuntu for eldre maskinvare, men kravene er lavere enn standard Ubuntu. En full installasjon tar opp mindre enn 5 GB diskplass, og når den er installert, krever den bare 512 MB minne. Det er også fordelen med langsiktig støtte. Hver standardversjon av Xubuntu støttes i minst ni måneder og LTS-versjoner har tre års støtte.

Edubuntu

The>Edubuntu er å bringe Ubuntu inn i skoler, hjem og lokalsamfunn og har som mål å tilby den beste gratis pedagogiske programvaren som er tilgjengelig. Den bruker standard Ubuntu Unity-skall, men kan falle tilbake til GNOME på tynnklienter eller eldre maskinvare. Distribusjonen inkluderer alle utdanningspakkene fra KDE-prosjektet, samt utdanningspakker som GCompris, Celestia og Tux4kids. Den inkluderer også Linux Terminal Server Project (LTSP), en kostnadseffektiv løsning for å distribuere tynne klienter i klasserommet (og videre). Prosjektet tilbyr langsiktig støtte, og det anbefales at hvis du installerer det på en skole, et universitet, etc. bruk Edubuntu 12.04 LTS, som støttes frem til april 2017 for både servere og skrivebord.

Mythbuntu

Mythbuntu er designet for å gjøre PC-en din om til et PVR-system basert på MythTV. Den bruker XFCE-skrivebordet og alle ikke-MythTV-relaterte pakker som LibreOffice, Evolution, etc. er ikke installert som standard. Distribusjonen gir også en tilpasset applikasjon kalt Mythbuntu Control Center for å konfigurere systemet. Hvis du allerede er en MythTV-fan, ser denne distroen veldig praktisk ut.

Ubuntu Studio

Designet for kreative mennesker, Ubuntu Studio tilbyr et bredt spekter av applikasjoner for å lage multimedieinnhold for: lyd, grafikk, video, fotografering og redigering. I tillegg til kjente multimedieapplikasjoner som Blender, Inkscape, GIMP, Scribus og LibreOffice. Denne distribusjonen inkluderer også ting som Darktable, et program for behandling av bilder fra digitale RAW-bilder; Jack, en midi- og lydserver med lav latens designet for profesjonell lydbruk; og Rakarrack og Guitarix, to populære gitarforsterkersimulatorer. På grunn av multimediebehandlingens natur trenger du minst 2 GB RAM, helst mer, for å bruke Ubuntu Studio effektivt.

konklusjon

Disse offisielle derivatene lar deg ikke bare velge et alternativt skrivebordsmiljø, men lar deg også kjøre Ubuntu på eldre maskinvare eller bruke en spesialisert versjon av Ubuntu. Noen av dem, spesielt Edubuntu og Kubuntu, tilbyr også langsiktig støtte som vanlige Ubuntu-utgivelser, noe som kan være svært nyttig hvis du planlegger å bruke operativsystemet i en organisasjon eller arbeidsplass.

Hvis du har brukt noen av disse offisielle derivatene, vennligst del dine erfaringer i kommentarene nedenfor.

Index
 1. ubuntu gnome
 2. Kubuntu
 3. Lubuntu
 4. xubuntu
 5. Edubuntu
 6. Mythbuntu
 7. Ubuntu Studio
 8. konklusjon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up