Aktiver Mac-ens brannmur

Ikke alle vet at Mac OS X har en brannmur innebygd for å beskytte enheten mot uautorisert tilgang fra Internett til programmer, tjenester og ondsinnede personer.

Akkurat som på Windows er brannmuren et effektivt beskyttelsessystem når vi ofte bruker Mac-en utenfor hjemmet, med den forskjellen at på Mac er brannmuren ikke aktivert som standard .

I denne veiledningen vil vi sammen se hvordan du aktiverer brannmuren på Mac , hvordan du konfigurerer den for maksimal sikkerhet og spesielt om brannmuren kan forstyrre normal bruk av andre programmer.

Selv om virusene og truslene designet for Mac er mye lavere enn de som er tilgjengelige for Windows, er det absolutt verdt å beskytte investeringen din (gitt gjennomsnittskostnaden for en Mac).

Hva er en brannmur for

En brannmur som den som er integrert i operativsystemet lar deg blokkere innkommende tilkoblinger og overvåke oppførselen til programmer som allerede er installert, selv om det er på en veldig forenklet måte.

Noen brannmurprogrammer lar deg blokkere utgående tilkoblinger på en avansert måte og autorisere en for en av programmene som kobles til internett.

Dette er unødvendig for de fleste, så de innebygde brannmurene på Mac og Windows fungerer ikke slik og blokkerer bare innkommende tilkoblinger.

En innkommende tilkobling er bare et problem hvis det er programmer som lytter klare til å godta disse tilkoblingene.

På Windows XP var det så mange tjenester som lyttet på nettverket at virus ble spoilt for choice og brannmuren var svært nødvendig; situasjonen har forbedret seg betraktelig med Windows 10, men risikoen for infeksjon er fortsatt svært høy, så brannmuren må alltid holdes oppdatert og konfigurert riktig på maskiner med Windows.

Et Mac OS X-system har normalt ingen potensielt sårbare tjenester som lytter, og det er grunnen til at Apple holder brannmuren deaktivert som standard, siden det ikke er noen sårbare tjenester og robustheten til kjernen tillater det å motstå de enkleste angrepene; dette er den samme grunnen til at en brannmur ikke er aktivert (eller snarere ikke konfigurert) selv på Linux-systemer, som er en fjern "fetter" til Mac OS.

På Windows-PC-en aktiveres brannmuren automatisk og faktisk, hver gang et program åpnes i fullskjerm, viser brannmuren et vindu der brukeren må autorisere applikasjonen.

Den på Windows er fortsatt en veldig lett brannmur, som fungerer uten å måtte gjøre manuelle konfigurasjoner, men den er ikke i stand til automatisk å blokkere anrop administrert av virus og skadelig programvare som kan gjøre beskyttelse ubrukelig hvis de infiserer datamaskinen.

Trenger du en brannmur på en Mac?

Svaret på spørsmålet virker derfor klart, brannmuren på Mac-en er deaktivert fordi den ikke har noe å beskytte i daglig bruk, i hvert fall som standard.

Hvis du fortsatt ønsker å gjøre den mer avslappet i alle fall, kan du aktivere den uten kontraindikasjoner eller problemer under drift.

Mac-brannmuren er bare nyttig hvis du kjører eksterne programmer, for eksempel et potensielt sårbart eller på annen måte usertifisert serverprogram, som du ikke vil ha tilgang til Internett.

Hvis du bruker en Mac OS X som et serversystem som er direkte eksponert for Internett, er brannmuren best å aktivere den.

Et annet veldig vanlig scenario er når vi kobler til mange WiFi-hotspot-nettverk rundt i byen eller når vi er på reise: det kan være veldig nyttig å aktivere brannmuren under disse omstendighetene, for å kunne unngå det målrettede angrepet på (få) sårbarheter som ennå ikke er rettet av Apple på Mac-ene.

Det sier seg selv at på en Mac er det mye mer nyttig å fortsette med en vanlig systemoppdatering i stedet for å alltid la brannmuren være på, men hvis vi bryr oss spesielt om dataene som er lagret på Macen, kan vi la brannmuren fungere i ethvert scenario, selv om vi alltid er hjemme eller på steder med relativt sikre forbindelser.

Slik aktiverer du brannmuren på Mac

Etter denne introduksjonen om hvordan brannmuren fungerer og scenariene der det er tilrådelig å bruke den, la oss sammen se hvordan du aktiverer brannmuren på Mac.

La oss starte opp Mac-en og klikk på Systemvalg i den nederste linjen, og klikk deretter på menyen Sikkerhet og personvern øverst.

I vinduet som åpnes, gå til kategorien Brannmur for å få tilgang til vinduet for brannmurkonfigurasjon og aktivering.

Som standard er endringer på denne siden blokkert, så vi vil ikke kunne aktivere brannmuren før vi tillater endringer; For å gjøre dette klikker du ganske enkelt på hengelåssymbolet nederst til venstre med ordene Endringer deaktivert . Systemet vil be oss om Mac-tilgangspassordet, la oss gi det for å låse opp alle endringer.

For å aktivere brannmuren klikker du bare på elementet Aktiver brannmur som nå vil være tilgjengelig øverst i vinduet.

Standardkonfigurasjonen er å automatisk tillate pålitelig programvare å motta innkommende tilkoblinger, og dermed la programmer sertifisert av Mac App Store eller Gatekeeper-beskyttelse være gratis veiledning for å installere programmer og applikasjoner på Mac ).

Hvis du ikke laster ned programmer fra eksterne kilder fra Mac App Store, er brannmuren god for å øke den allerede svært høye sikkerheten på Apple-enheter.

I de avanserte alternativene til brannmuren er det mulig å legge til applikasjoner til listen over de som skal beskyttes hvis innkommende tilkoblinger du vil blokkere, samt aktivering av Stealth-modusen som gjør Mac-en praktisk talt usynlig for enhver annen PC som prøver for å koble til med verktøysporing eller ping.

Vi aktiverer disse elementene bare hvis vi er i stand til å administrere dem, siden den grunnleggende brannmuren allerede er egnet for alle de vanligste scenariene uten å måtte konfigurere den ytterligere.

Index
  1. Hva er en brannmur for
  2. Trenger du en brannmur på en Mac?
  3. Slik aktiverer du brannmuren på Mac

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up