Er datamaskinens vifte for høy? lære hvordan du fikser det

Index
  1. Rengjør først innsiden av PC-en
  2. Endre vifteinnstillinger i BIOS
  3. hastighetsvifte
  4. konklusjon

En støyende vifte i PC-en din er irriterende, spesielt hvis du, som meg, har en stor gammel tårnkasse med totalt ni vifter inne på skrivebordet ditt nær hodet.

Det er tider når du trenger å ta agnet og akseptere at PC-en din vil høres ut som et fly, som når du driver med varmehevende aktiviteter som spill og videoredigering.

På disse tidspunktene bør viftene starte i henhold til PC-innstillingene dine, og øke hastigheten (RPM) for å blåse all den varme luften ut av PC-en.

Men under standard daglig bruk, bør fansen kjøre stille og rolig, fordi surfing på nettet og skriving av e-post er ikke akkurat det som kommer til å smelte PC-en din. Slik kontrollerer du PC-ens støyende vifter ved å justere innstillingene for å passe dine behov.

Rengjør først innsiden av PC-en

Hvor ofte renser du PC-en? Vær ærlig, for det er viktig. Hvis viftene dine er mer støyende enn vanlig under daglig bruk, vær oppmerksom på at de kanskje må jobbe hardere fordi a) de er tilstoppet med støv eller b) PC-komponentene er dekket av støv, overopphetes mer, og derfor tvinger de fans å jobbe hardere. Eller kanskje begge deler.

Egentlig bør du åpne PC-en og blåse den ut med trykkluft annenhver måned for å holde den i god stand (jeg gjør det hver tredje måned, noe som ikke er bra). Åpne PC-en din, blås ut støvet og se om det hjelper fansen din (Husk, ikke rist trykkluftbeholdere før bruk – de er ikke graffitibeholdere).

Endre vifteinnstillinger i BIOS

De fleste PC-vifter kobles direkte til hovedkortet, som i forlengelsen betyr at hovedkortet styrer dem. Og vet du hvordan du kontrollerer hovedkortet ditt? BIOS selvfølgelig!

De fleste moderne hovedkort tilbyr ganske omfattende viftekontroll, men nøyaktig hvordan du gjør dette vil variere etter merke. Likevel gjelder de samme grunnleggende prinsippene, så for referanse vil jeg vise deg hvordan du kontrollerer fansen din ved å bruke min ASUS Z-97 Gamer-mobo.

Mens PC-en starter opp, trykk gjentatte ganger på "Delete"-tasten (eller hvilken som helst tast du har konfigurert for å gå inn i BIOS) for å gå inn i BIOS.

Fra BIOS-skjermen, gå til "Manuell vifteinnstilling" hvor fansen din skal være oppført. Her kan du stille inn ulike strøm-/støyprofiler, som du kan velge, og umiddelbart høre om de gjør viftene dine mer stillegående.

Merk at en stillegående profil ikke trenger å koste høyere temperaturer – det betyr bare at standard viftehastighet ved lave temperaturer vil være lavere. Likevel vil det øke hastigheten når temperaturene i ditt tilfelle er høyere. Hold øret nær PC-en slik at du kan se hvilken vifte i BIOS som tilsvarer hvilken vifte i kabinettet.

Du vil også legge merke til at du kan bytte hver vifte mellom PWN (Pulse Width Modulation) og DC (Direct Control) alternativer. PWN-vifter har vanligvis fire-pinners kontakter og kan spare strøm (og redusere støy) ved å kjøre ved lave turtall/hastigheter. Vanligvis, hvis du vil angi en roligere støyprofil, gå for NMP når det er mulig.

Når du er ferdig, trykk "Lagre og avslutt" for å starte PC-en på nytt med de nye innstillingene.

hastighetsvifte

Speedfan er ikke mitt førstevalg for viftekontroll fordi appen har en tendens til å ikke alltid "se" alle viftene som er koblet til PC-en din (det er en uavhengig utviklet app, og følger ikke alltid med på den siste utviklingen). PC-fanindustrien).

Når det er sagt, fungerer det for mange mennesker, og hvis du liker å spille, så er det verdt et forsøk. Du kan Last ned den nyeste versjonen av Speedfan her.

Det er mange kontroller å leke med i Speedfan, men et utgangspunkt er å justere viftehastighetsprosentene fra "Readings"-fanen. For mer informasjon, klikk "Konfigurer", gå til fanen "Viftekontroll" og merk av for "Avansert viftekontroll".

Her kan du lage finjusteringer for viftene dine, bestemme hva viftehastigheten skal være i forhold til temperaturen på ulike komponenter i PC-en din.

Klikk "Legg til" i "Temperaturer"-boksen for å velge komponenttemperaturen viften din skal korrelere med (CPU er alltid et trygt bud), så kan du endre grafen for viftetemperatur/hastighet ved å klikke på punktene du vil ha den blå linjen gjennom. å sende.

Hvis en spesiell vifte er for høy i daglig bruk, prøv å senke hastigheten når PC-ens temperatur er under 40C til 30 %, deretter 25 % osv. til støyen ikke lenger plager deg, trykk deretter OK. Husk å holde styr på PC-ens temperatur i Speedfan-avlesningene for å sikre at den ikke blir for høy når du skrur ned volumet på viftene.

konklusjon

Vi håper at du med denne guiden vil få mer kontroll over støyen til viftene dine og forhindre at de beveger seg når de ikke trenger det. Mitt forslag er å alltid starte med å rengjøre innsiden av PC-en, og deretter leke med forhåndsinnstillingene for viftehastighet i BIOS, før du går videre til Speedfan hvis du føler deg trygg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up