Hvordan bruke termisk pasta på riktig måte til en CPU

Overopphetes eller struper CPU-en din? Selv om det er mange årsaker til dette, kan påføring av et nytt lag termisk pasta være en rask løsning på denne typen problemer.

Selv om det generelt er et vanlig aspekt ved maskinvare å overse, er termisk pasta avgjørende for levetiden til en CPU og vil holde datamaskinen i gang i årene som kommer.

Her er en mer detaljert titt på viktigheten av termisk pasta og hvordan du bruker den riktig på CPU-en din.

Hva er termisk pasta?

Også kjent som termisk fett, fungerer termisk pasta som et medium mellom en CPU-prosessor og kjøleribbe.

Som en disk har en kjøleribbe mange hull i den tilsynelatende glatte metalloverflaten. Disse hullene må fylles slik at varme effektivt kan overføres mellom prosessoren og kjøleribben. For å fylle disse typer hull, brukes termisk pasta.

Uten denne typen termisk ledningsevne, kan CPU-en kjøre ved en høyere temperatur, noe som kan føre til struping over tid. (Throttling er i utgangspunktet når en CPU blir tvunget til å bremse ned og til slutt slår seg av når den begynner å bli for varm.)

For mye struping over tid vil ikke bare sikre et fall i datamaskinens ytelse, men CPU-en kan til slutt overopphetes og bli utsatt for alvorlig skade.

I det lange løp kan å investere $10 (eller mindre) i termisk pasta spare deg hundrevis på en CPU-erstatning.

Typer termisk pasta

Termisk pasta kan deles inn i to kategorier: ledende og ikke-ledende.

Ledende pastaer overfører elektrisitet og leder varme mer effektivt. Men siden disse pastaene har et høyere watt/meter-forhold, må de håndteres forsiktig nær et kretskort for å forhindre utladning.

En høyere termisk konduktivitetsindeks sikrer bedre CPU-ytelse gjennom overklokking, og Termisk Grizzly Conductonaut det er et optimalt valg for dette (bare ikke bruk det på aluminiumsoverflater).

Ikke-ledende pastaer brukes mer universelt på grunn av deres lavere varmeledningsevne, noe som minimerer sjansene for strømbrudd hvis de håndteres feil.

De mest populære typene ikke-ledende termisk pasta inkluderer Artic Silver 5, Artic MX-4, Noctua NT-H1 og Thermal Grizzly Kryonaut.

Hvordan påføre termisk pasta riktig

Det er teknisk mange måter å påføre termisk pasta på, men de fleste av disse teknikkene involverer vanligvis overpåføring. Dette forårsaker et altfor tykt lag med pasta, som ikke bare overfører varme ineffektivt, men også kan søle ut på kretskortet. Selv om pastaen ikke er ledende, vil du ikke at overskuddet skal søle ut og skade delene.

1. Slå av datamaskinen og koble fra alle kabler.

2. Finn kjøleribben og fjern den forsiktig fra prosessoren.

3. Tørk av overflødig pasta med en serviett eller bomullspinne. Persistent pasta kan fjernes med et spesifikt termisk rengjøringsmiddel, eller med 90 % isopropylalkohol.

4. Klem forsiktig en mengde pasta på størrelse med en erte inn i midten av prosessoren.

5. Sett på kjøleribben igjen og skru den på igjen.

Ideen bak å bruke ertemetoden er å sikre et tynt, jevnt lag med pasta som vil spre seg når du legger på kjøleribben igjen.

Andre teknikker inkluderer å tegne en X eller en vertikal linje, og manuelt spre pastaen ved hjelp av et kredittkort eller fingeren (forhåpentligvis pakket inn i en slags klar omslag). Disse kan være problematiske på grunn av økt risiko for søl da påføringen er for tykk (som resulterer i manglende varmeoverføring).

Etter å ha påført pastaen med ertemetoden, hold et øye med CPU-temperaturen via Speccy. Den kan øke litt på grunn av kort innkjøringsperiode, men bør gradvis avta over noen timer.

Hvis CPU-temperaturen ikke har sunket etter noen dager, har du heller ikke:

    • påført for mye pasta. (Gjenta trinnene ovenfor med en liten mengde på størrelse med erter.)
    • påført svært lite pasta. (Tørk av overflødig og påfør en litt større mengde på størrelse med erter.)
    • Trenger å finne andre mulige årsaker som feil CPU-montering, overdreven støv/smuss tilstopping, mangel på luftstrøm eller overklokking

.

Hvor ofte påføre termisk pasta

En god tommelfingerregel er å holde øye med CPU-temperaturen gjennom Speccy. Når du merker et fall i ytelse sammen med en høy CPU-temperatur, kan det være på tide å bruke en ny termisk pasta. Generelt sett bør et lag med lim vare noen år (mindre hvis du er en dataspiller eller overklokker).

Termisk pasta er et viktig aspekt for å holde datamaskinen i gang ved optimale temperaturer, noe som vil sikre jevn ytelse og redusert CPU-gass. Påfør pastaen ved å bruke ertemetoden når du merker en økning i CPU-temperaturen, og du vil ha en datamaskin som kjører effektivt i årene som kommer.

Bildekreditt:Ioan Sameli, Richard Lewis

Index
  1. Hva er termisk pasta?
  2. Typer termisk pasta
  3. Hvordan påføre termisk pasta riktig
  4. Hvor ofte påføre termisk pasta

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up