Hvordan rapportere datasvindel til politiet

Har vi lidd av en nettkriminalitet? La oss se hva vi kan gjøre for å rapportere alt til postpolitiet

På Internett kan vi bli offer for mange svindel, ofte utført med svært enkle teknikker (phishing) eller ved hjelp av skadevare utviklet for formålet (som spyware, trojanere og kryptominere). Å stoppe datahackere er praktisk talt umulig, men det betyr ikke at vi ikke bør miste motet: en fin oppsigelse av svindelen det vil tillate oss å løfte sløret for svindelen vi har falt i, og hvis undersøkelsene følger sin gang, er det ikke uvanlig å kunne gjenvinne i det minste en del av det som ble stjålet fra oss.

I den følgende guiden vil vi vise deg trinnene du skal følge anmelde datasvindel til politietspesielt til Post- og kommunikasjonspolitiet (også ansvarlig for å holde styr på online rapporter og klager).

1) Ting å gjøre umiddelbart i tilfelle en nettsvindel

Hvis vi har blitt utsatt for en nettsvindel eller vi innser at vi har blitt offer for en svindel, må vi umiddelbart iverksette tiltak, i det minste for å forhindre at svindelen fortsetter eller forårsaker enda mer skade.

DE trinn å følge for alle typer nettsvindel Jeg er:

 • Blokker stjålet kreditt- eller debetkort: hvis vi har oppgitt kredittkort- eller minibanknumrene våre på falske eller svindelsider, blokkerer vi kortene umiddelbart ved å ringe banken som utstedte dem.
 • Vi endrer passordene til kontoene: Hvis vi blir bedt om legitimasjonen til noen kontoer for å utføre svindelen, endrer vi umiddelbart passordet for å forhindre ytterligere tilgang. Passordene som er mest utsatt for svindel er de for Facebook, Google, Instagram, Apple, Amazon, eBay, alle e-postkontoer og passordet for hjemmebanktilgang.
 • Vi skanner enheter for virus: hvis svindelen ble utført via malware, skanner vi PC-en umiddelbart med Malwarebytes eller mobile enheter med et kraftig antivirus som f.eks ESET Mobile Security.
 • Vi melder inn til postpolitiet: etter å ha sikret kortene, enhetene og kontoene, samler vi inn alle dataene vi besitter (e-post, lenker til nettsider, chatter osv.) og forbereder oss på å rapportere til postpolitiet (som vi vil se senere).
 • Vi legger igjen en negativ advarsel: hvis svindelen gjelder et nettbasert salgssted eller et byttenettsted, er det best å advare andre brukere om mulig svindel ved å bruke en vurderings- og tilbakemeldingstjeneste som f.eks. Trustpilot.

Hvis vi har blitt offer for en svindel på Amazon eller eBay, anbefaler vi at du leser våre guider om hvordan gjenkjenne falske anmeldelser på Amazon kom igjen hvordan kjøpe online trygt og med garanti.

2) Hvordan rapportere svindel til Postpolitiet

For å rapportere en nettsvindel og prøve å få tilbake de tapte pengene kan vi kontakte Post- og kommunikasjonspolitietavdelingen for Statspolitiet spesialisert seg på elektronisk kriminalitet.

Rapporten kan gjøres på to måter: direkte online på nettstedet dedikert til rapporter og svindel (rask og praktisk) og i en hvilken som helst statspolitibrakke (anbefalt valg hvis vi ønsker å legge igjen en rapport om svindelen og følge saken nøye når den er rapportert ).

Online svindelrapport

For å rapportere en nettsvindel, koble til Rapporter side av Postpolitiet, klikk på lenken Rapport for elektroniske forbrytelser og fyll inn nødvendige data.

Hvis vi kommer over en mistenkelig nettside, hvis vi har startet en mistenkelig chat eller mottatt en phishing-melding (som vi ikke trodde) i dette tilfellet trenger vi ikke å sende inn noen klage, men en rapport ved å åpne siden Rapporter på nett og fylle ut alle nødvendige data.

Meld fra til politiet direkte

Hvis skaden vi har påført av svindelen er omfattende eller vi ikke klarer å komme til bunns i det, kan vi ikke begrense oss til en rapport eller klage på et nettsted: i dette tilfellet det er alltid bedre å gå til en statlig politistasjon og få oss til å løse inn rapporten med klagen.

Før du går til politistasjonen, sørg for at du har et gyldig identitetsdokument for hånden, skriv ut alle dokumentene som kan være nyttige for rapportering (phishing-e-post, phishing-side, svindelside, nettside for svindelobjektet eller andre elementer knyttet til svindelen) og la oss hjelpe deg med å utarbeide rapporten.

Hvis vi ikke vet hvor nærmeste politistasjon er, kan vi be om hjelp Hvite sider eller gi Gule Sidersom indikerer byen vi bor i og skriver inn i søkefeltet Politistasjon.

Konklusjoner

Å lide av en nettsvindel er aldri hyggelig, men i disse tilfellene må du holde på nervene og fortsette raskt blokkere kort vi har gitt på nettet og endre passordene til alle kontoer som er utsatt for svindelen.

Når vi har sikret våre kort og kontoer kan vi gå videre med selve klagensom skal gjøres på en Politistasjon eller ved å bruke en av metodene for å rapportere eller rapportere nettsvindel.

Jeg gir deg beskjed med en gang det er veldig vanskelig å få pengene tilbake i tilfelle av velutviklet svindel, men hvis vi er raske kan vi blokkere transaksjoner og få pengene tilbake (hvis vi har blitt tyveri fra en bankkonto); ting blir komplisert hvis vi blir utsatt for svindel på PostePay-kortet eller andre forhåndsbetalte kort, også brukt av kriminelle til å umiddelbart ta ut penger i kontanter når svindelen er utført.

For å unngå svindel kan vi lese guidene våre om hvordan beskytte nettbankkontoer mot e-postangrep og svindel kom igjen hvordan unngå svindel SMS og spam.

Index
 1. 1) Ting å gjøre umiddelbart i tilfelle en nettsvindel
 2. 2) Hvordan rapportere svindel til Postpolitiet
  1. Online svindelrapport
  2. Meld fra til politiet direkte
  3. Konklusjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up