Typer Word-filformater

Hvis du noen gang har prøvd å lagre et dokument for bruk på en annen datamaskin, har du sannsynligvis blitt overveldet av antallet filformater du kan velge mellom. Microsoft Office kommer med et blendende sett med formater som du neppe kommer til å bruke: For den gjennomsnittlige personen er standard Office-innstillingene vanskelige å slå.

Imidlertid har du kanskje også lurt på hva formålet med disse andre filtypene er. I denne artikkelen vil vi dekke mange formater som er relatert til dokumenter som kan redigeres så mye som mulig.

.docx

.docx er for øyeblikket standard filformat i Microsoft Word og har vært det siden Office 2007. Åpning av en. docx-fil i Office 2003 vil tvinge den til å åpne i "kompatibilitetsmodus". Det er et fundamentalt forskjellig format fra det forrige, basert på Extensible Markup Language (XML) og. zip-komprimeringsteknologi. Som et resultat er filtypene ment å være mindre. Skadede dokumenter kan også gjenopprette noe av innholdet.

Hopp over

.doc

Forgjengeren til. docx-filformatet, dette har vært en bærebjelke i tekstbehandling i lang tid. Det var en de facto-standard før utgivelsen av. docx; selv de nyeste versjonene av Office lar deg lagre filer i dette formatet. Derfor er det fortsatt populært og er den beste måten å opprettholde kompatibilitet med tidligere versjoner av Microsoft Office.

.docm

Formatet er beskrevet i Word som et "makroaktivert Word-dokument", og formatet ble opprettet med Office 2007. Hvis du vil at en makro skal fungere, må dokumentet lagres i. docm-formatet. Hvis du lagrer det i et annet format, vil det ikke fungere. For den gjennomsnittlige datamaskinbrukeren er dette et sjeldent format å komme over. Vi anbefaler på det sterkeste å skanne alle. docm-filer, siden en makro kan infisere en datamaskin med virus.

.dotx

Du har kanskje allerede antatt at basert på "x" i filformatet, er. dotx et nyere filformat. Denne antagelsen er helt korrekt. Denne filen fungerer som en mal, slik at du kan opprettholde et konsistent utseende og følelse på tvers av ulike dokumenter. "x"-formatet er nyere og har mindre filstørrelser på grunn av XML og. zip, omtrent som. docx-formatet.

.punktum

Forgjengeren til. dotx, dette formatet fungerer som en mal for andre dokumenter. Hvis du har brukt tid på å få et dokument til å se ut og føles, kan det være lurt å lagre det som en mal for fremtidig bruk. Tidligere var. dot den eneste måten å gjøre det på. I dag har den stort sett blitt erstattet, men det er den nyeste malen som Office 2003 kan godta.

.dotm

I likhet med. dotx dukket dette malformatet opp med utgivelsen av Office 2007. "M" på slutten av utvidelsen indikerer at malen er makroaktivert. Selv om dette sannsynligvis ikke vil være til stor hjelp for daglig bruk av datamaskiner, kan det være nyttig i bedriftsmiljøer.

.odt

Referert til som "OpenDocument Text" i gjeldende versjoner av Microsoft Office,. odt er en åpen standard for tekstdokumenter. Dette betyr at de fleste, om ikke alle, tekstbehandlere bør kunne støtte det. For eksempel bør et dokument som er lagret i dette formatet med Office vises identisk i OpenOffice, LibreOffice og andre gratis Office-pakker. I likhet med den siste generasjonen av Office-filformater, er den avhengig av XML for å nå sine mål. Merk at avhengig av kilden, brukes. fodt av og til som filformat.

Da vi prøvde å lagre et dokument i dette formatet, ga Word følgende feilmelding, selv om det klarte å lagre dokumentet.

.abw

Et filformat som er unikt for AbiWord, dette beviser noe av en begrensning for andre Office-pakker. Åpning av en AbiWord-fil i Microsoft Office resulterer i en "DTD"-feil, som oppstår med XML-filer (forklaring tilgjengelig her ). Deretter virker det sannsynlig at. abw er et XML-basert format, men ikke fullt ut støttet av andre tekstbehandlere. Derfor foreslår vi at du bare bruker denne filtypen hvis du vet at du vil få tilgang til dokumentene dine gjennom AbiWord.

Sammenligning av filstørrelse

Selv om dette ikke er en uttømmende sammenligning, bestemte vi oss for å prøve å finne ut hvilket format som tilbyr de minste filstørrelsene av de som allerede er beskrevet. For denne testen brukte vi Project Gutenberg klartekstkopi av prins, av Niccolo Macchiavelli og lagre den i en rekke formater. Bortsett fra. abw-filen, ble alle formater lagret med Office 2013.

.odt-filformatet ga en spesielt fin filstørrelse, selv under Microsofts. docx-format. AbiWords. abw-fil ser relativt gigantisk ut, og vokser til mer enn ti ganger størrelsen på Microsofts utdaterte. doc-format.

konklusjon

Der har du det: mer enn du noen gang forventet å vite om dokumentfilformater. Hvis du har lagt merke til de hyppige referansene til Microsofts "x"-filformater og ønsker å vite mer, vil du gjerne vite at de har en dedikert Wikipedia-side. Selv om det er en veldig teknisk beskrivelse, gir siden informasjon om bruk av XML i andre Office-programmer, inkludert Excel og PowerPoint.

Index
  1. .docx
  2. .doc
  3. .docm
  4. .dotx
  5. .punktum
  6. .dotm
  7. .odt
  8. .abw
  9. Sammenligning av filstørrelse
  10. konklusjon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up