Finn ut hvor mye videominne PC-en din har (VRAM)

Har PC-en vår videominne? La oss se hvordan vi finner ut av det og hva vi kan gjøre for å øke det

Videominne (også kalt VRAM) er en integrert del av ethvert grafikkort og er essensielt for riktig funksjon av PC-en generelt. Uten videominne ville ikke datamaskinen ha en dedikert "plass" for å lagre grafisk informasjon, noe som hindrer det grafiske grensesnittet, 3D-programmer og nettlesergrafikkakselerasjon fra å starte.

I den følgende guiden vil vi vise deg hvordan se mengden grafikkminne tilstede på PC-en e hva kan vi gjøre for å øke den på PC-er utstyrt med videominne delt med RAM, det vil si de som lider mest av mangelen på dedikert videominne.

1) Typer grafikkminne

Grafikkminne eller VRAM kan være av tre typer: dedikert, integrert og delt. Hver type videominne har sine fordeler og defekter, godt forklart i listen nedenfor:

  • Dedikert: dette er den mest høyytende typen videominne, gitt at minnebrikkene er tilstede nær videobrikken til det dedikerte skjermkortet. Dette minnet kan ikke økes unntatt ved å endre skjermkortet fullstendig.
  • Integrert: i denne typen videominne er minnebrikkene loddet på hovedkortet, alltid i nærheten av skjermkortet (eller brikkesettet). Minnet har gjennomsnittlig ytelse og kan ikke erstattes, men vi kan øke det ved å integrere delt minne.
  • Delt: denne typen videominne indikerer "virtuelt minne", som ikke er fysisk til stede på hovedkortet. denne typen minne bruker deler av systemets RAM som videominne; ytelsene i dette tilfellet er lave fordi RAM-minne er tregere enn noen VRAM-brikke, i tillegg til å være "fjern" fra videoprosessoren. Imot vi kan øke delt minneendre mengden minne som er reservert av system-RAM.

For de som spiller og trenger 3D-akselerasjon er det nødvendig å umiddelbart fokusere på en god mengde dedikert videominne, og ignorere det integrerte og delte minnet; de som kun bruker PC-en til å surfe på Internett eller se på streaming av filmer kan enkelt nøye seg med det integrerte eller delte minnet, og utnytte muligheten til å øke sistnevnte om nødvendig.

2) Sjekk hvor mye videominne vi har

På PC-er med Windows 11 og Windows 10 kan vi raskt sjekke hvor mye videominne PC-en har ved å trykke CTRL+SHIFT+ESC på tastaturet ved å trykke opp Mer informasjon (hvis tilgjengelig) og åpne fanen Opptreden.

I den nye fanen trykker vi på den navngitte grafen GPU og la oss sjekke oppføringene nedenfor GPU-minne, Delt GPU-minne, Dedikert GPU-minne Og Integrert GPU-minne. Ikke alle oppføringer er til stede, siden hver PC er forskjellig.

Den totale mengden videominne er synlig under overskriften GPU-minnemens med de andre oppføringene til stede kan vi sjekke hvordan det er delt (for eksempel på mange bærbare datamaskiner er det ikke uvanlig å se 4 GB total VRAM fordelt på 2 GB integrert og 2 GB delt).

Moderne Intel-prosessorer med integrert grafikk (Intel Iris .

En annen metode for å finne ut hvor mye videominne PC-en din har på Windows 11 innebærer å trykke VINN+I åpne menyen på tastaturet Systemtrykk på menyen Skjermklikk på elementet Avanserte skjerminnstillingertrykke på Skjermkortegenskaper for skjerm 1 og sjekk mengden tilgjengelig minne under seksjonen Kortinformasjon.

Alle som ønsker å bruke et program kan stole på oss CPU-Zsom også gir profilen blant informasjonen som samles inn Grafikki stand til å vise hvilken type skjermkort vi har og hvor mye videominne som er tilstede i systemet.

3) Øk videominnet

Hvis PC-en vår har lite videominne, kan vi øke det personlig, uten å måtte endre noen del av PC-en; denne endringen vil bare påvirke delt minnedvs. mengden virtuelt minne som er okkupert i RAM (vi vil derfor ha mindre RAM tilgjengelig).

For å fortsette er alt vi trenger å gjøre få tilgang til BIOS/UEFI på hovedkortet vårt, identifiser menyen Brikkesett eller Avansertfinn stemmen Integrert grafikk (eller alternative oppføringer som UMA rammebufferstørrelse, Videobuffere eller Minnebuffere) og endre parameteren Bilvelge så mye minne som mulig.

For å bruke denne endringen Vi anbefaler imidlertid at du også øker mengden RAM, og når minst 8 GB (minst i dag); på denne måten vil økningen i delt minne veie mindre på minnet dedikert til programmer.

Om samme tema kan vi lese våre guider om hvordan øke RAM og legge til nytt minne til PC-en og hvordan legg til RAM på den bærbare datamaskinen og bytt disk for å forbedre og fornye den.

Konklusjoner

Å finne ut hvor mye videominne PC-en din har er veldig enkelt og innen alles rekkevidde: denne informasjonen er faktisk tilstede i oppgavebehandling og kan også hentes fra Windows 11-innstillinger De som elsker å bruke programmer kan alltid bruke CPU-Z som, gir i tillegg til prosessorinformasjonen også informasjon om skjermkortet og videominnet som finnes i systemet.

Men å vite hvor mye videominne vi har er bare det første trinnet: vi må også forstå hvilken type minne som er tilgjengelig, gitt at hver type har sine fordeler og ulemper. Den raskeste er den som er inkludert i dedikerte skjermkort, men på bærbare datamaskiner finner vi både integrert minne og delt minne.

For de som har en datamaskin med noen år under beltet, kan du vurdere det en økning i videominne (bare hvis vi har delt minne), men du må fortsatt ta hensyn til det uunngåelige fallet i totalt tilgjengelig RAM (bedre å umiddelbart flytte til 8 GB RAM for å unngå problemer).

For å lære mer kan vi lese guidene våre på Skjermkorttyper: dedikert, integrert eller eksternt og på programmer for overklokking av CPU-prosessor og skjermkort.

Index
  1. 1) Typer grafikkminne
  2. 2) Sjekk hvor mye videominne vi har
  3. 3) Øk videominnet
    1. Konklusjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up