Hvordan den offentlige IP-en tildeles når vi kobler til Internett

Veiledning for å forstå hvordan ulike enheter kobles til internett og hvordan offentlige og private IP-adresser tildeles

Som de fleste mennesker rundt om i verden, kobler vi alle til Internett ved hjelp av en offentlig IP-adresse (Internet Protocol eller TCP/IP), gitt til alle nettverksenheter via et modem eller en ruter (som bruker IP-er i stedet for interne for å regulere trafikk).

Hvis Internett-leverandøren skulle tildele en unik offentlig IP-adresse for hver enhet i hjemmet ditt som kobles til Internett, ville det kreve en ekstra gratis adresse hver gang du kjøper en ny datamaskin, nettbrett, smarttelefon, spillkonsoll eller noe annet som åpenbart er umulig.

I den følgende guiden vil vi vise deg hvordan en IP blir tildelt når vi kobler til Internettsom viser deg de ulike forskjellene mellom leverandører, mellom enhetene vi bruker til å koble til og hva forskjellene er med IP-adressene som er tildelt av ruteren eller modemet.

LES OGSÅ -> Finn IP-adressen til en datamaskin eller smarttelefon

1) Internett-tilkobling fra telefonen

Når vi kobler til Internett med mobildatanettverket (både 4G og 5G) mottar telefonen en offentlig IP-adresse fritt tildelt av operatøren: det er faktisk vår inngangsport til Internett, og så lenge vi forblir koblet til Internett, gjør mobilenheten vår tilgjengelig på den adressen.

Mange operatører prøver å redusere antallet IP-er som tildeles mobile enheter ved å operere med et "NAT-nettverk": telefonene er koblet til et enkelt internt nettverk som igjen bruker en enkelt nettverksenhet (en leverandørruter kalt Gateway), for å utnytte en enkelt offentlig IP for hundrevis eller tusenvis av forskjellige enheter.

Denne NAT er grunnen til at mobile enheter ofte ikke er tilgjengelige direkte fra Internett, siden de er maskert i et NAT-nettverk som ikke kan nås eksternt via IP-adresse (vi kan selvsagt bruke fjernkontrollprogrammer som opererer på forskjellige protokoller, som f.eks. TeamViewer).

For raskt å endre den offentlige IP-en på telefonen din, aktiver ganske enkelt flymodus i 2 minutter og deaktiver den: neste gang du kobler til igjen vi får en ny offentlig IP-adressehelt forskjellig fra den som ble tildelt tidligere.

2) Internett-tilkobling fra hjemmenettverket

Enhetene som er koblet til hjemmemodemet eller ruteren (tilkoblet via Wi-Fi eller via Ethernet-kabel) mottar faktisk to IP-er: den private IP-adressen og den offentlige IP-adressen.

Den private IP-adressen administreres direkte av modemet eller ruteren (via DHCP) og lar enheter se hverandre innenfor samme hjemmenettverk, i tillegg til å sikre det ingen enhet mottar en IP lik den til en annen enhet (konfliktproblematikk som kan gjøre navigering umulig).

Alle nettverksenheter får samme offentlige IP-adresse fra modemetsom i dette tilfellet også fungerer fra Porter: Den kommuniserer med Internett-leverandøren via tilkoblingskabelen (fiberoptikk eller telefonkabel) og mottar en enkelt offentlig IP-adressesom distribueres og administreres på alle PC-er, telefoner og nettbrett koblet til via Wi-Fi, Smart-TV og alle tilkoblede hjemmeautomatiseringsenheter.

Gitt at leverandøren i de aller fleste tilfeller vil tildele offentlige IP-adresser til oss tilfeldig, er den beste måten å raskt endre IP-adresse planlegger å slå av modemet i to minutter og koble det til igjen.

3) Internett-tilkobling fra et offentlig nettverk (hotspot)

Hvis vi er koblet til en offentlig nettverk vil vi få en offentlig IP og en privat IP akkurat som sett på hjemmemodemer, med den forskjellen at de tilkoblede enhetene ikke kan se hverandre (av sikkerhetsgrunner).

Denne sikkerheten kan oppnås enten ved å handle på hotspot-innstillingene (tilkoblingsleverandøren må fortsette) eller ved å sette Windows til anerkjenne det nye nettverket som et offentlig nettverk, og dermed unngå å gi tilgang til delte mapper og filer; for å lære mer kan vi lese artikkelen vår om hvordan sette opp nettverk i Windows 10 og 11.

Vi kan lese veiledningen om hotspot-sikkerhet hvordan du surfer trygt på offentlig Wi-Fi.

4) Spesialtilfelle: Fastwebs NAT-nettverk

Brukere som har fasttelefonkontrakt med Fastweb kan støte på et "nattated" nettverksproblem, akkurat som om de var på et mobilnettverk: mange brukere er koblet til et internt NAT-nettverk og "avslutter" til Internett fra en enkelt skjult gateway, som hindrer dørene i å åpne seg og bruk av en privat server.

Dette påvirker ikke surfing på internettsider og sosiale medier, men hvis vi har en personlig server eller en NAS for å lagre datamå vi spørre bytte til en offentlig og statisk IP på Fastwebsom vi vil se i det siste kapittelet i veiledningen.

5) Hvordan få offentlig og statisk IP-adresse

Hvis vi har en kontrakt med Fastweb eller har en personlig server, en NAS med våre data eller en datadisk koblet til modemet vi kan bare få tilgang til den hvis vi har en statisk offentlig IP-adresse: hvis den endres hver gang modemet startes på nytt eller slås av, mister vi tilgangen fullstendig.

Fastweb-brukere de kan løse problemet ved å spørre operatøren om en offentlig og statisk IP-adresse gratissom vist i våre artikler om Fastweb portkartlegging kom igjen hvordan be om en statisk IP-adresse fra Fastweb.

Alle brukere av andre tilbydere kan få en personlig adresse synkronisert med den tildelte IP-adressen ved hjelp av en tjeneste som NO-IPsom også gir en klient (som skal installeres på en PC) for alltid å gi den nye IP-en til tilgangsdomenet vårt.

For mer informasjon anbefaler vi å lese artikkelen vår om hvordan få en statisk IP med TIM eller andre tilkoblinger.

Konklusjoner

Dessverre da Internett ble opprettet var det ikke forestilt for så mange tilkoblede enheter, og det er bare takket være hjemmerutere og NAT-teknologier som I dag kan vi koble til så mange enheter uten å måtte migrere massevis til Internett-protokoll IPv6som imidlertid fenger og i økende grad brukes til både hjemme- og forretningsforbindelser.

Fortsatt om temaet IP-adresser og nettverkstilkoblinger kan vi lese guidene våre om Hvordan frigi og fornye IP-adresse på PC, Mac og mobil kom igjen hvordan løse tilkoblingsproblemer mellom PC-er.

Index
  1. 1) Internett-tilkobling fra telefonen
  2. 2) Internett-tilkobling fra hjemmenettverket
  3. 3) Internett-tilkobling fra et offentlig nettverk (hotspot)
  4. 4) Spesialtilfelle: Fastwebs NAT-nettverk
  5. 5) Hvordan få offentlig og statisk IP-adresse
    1. Konklusjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up