Slik deaktiverer du planlagte oppgaver på Windows

Hvis datamaskinen starter sakte og laster uventede planlagte oppgaver, kan vi deaktivere de ubrukelige eller til og med skadelige.

Når vi slår på PC-en merker vi at det går tregt eller tar lang tid å åpne nettleseren eller de ønskede appene? I de fleste tilfeller er det planlagte aktiviteter, som kan settes i gang, skylden prosesser, apper og optimaliseringer når du starter datamaskinenforverre den generelle ytelsen til systemet.

For å gjøre PC-en vår rask igjen under alle bruksforhold i denne veiledningen vil vi vise deg hvordan deaktivere planlagte oppgaver på Windowsved å bruke verktøyene som systemet inkluderer for å administrere aktiviteten som starter automatisk sammen med brukeren eller under visse forhold (for eksempel hvis vi lar PC-en være inaktiv i mer enn 10 minutter).

1) Bruk Task Scheduler

Når det gjelder planlagte oppgaver, er det første verktøyet vi trenger å bruke definitivt Task Scheduler, tilgjengelig ved å søke etter navnet i Start-menyen.

Etter å ha åpnet Scheduler, sjekker vi alle tidsplanene i vinduet, sorterer dem etter siste utførelsesdato (bare trykk på kolonnen Siste henrettelse).

Hvis vi merker at aktiviteten utføres for ofte eller starter hver gang vi slår på PC-en eller logger inn med brukeren, kan vi raskt fjerne den ved å høyreklikke på aktiviteten og trykke på Deaktiver (tryggere) eller oppover Eliminering.

Vi må imidlertid være nøye med hva vi deaktiverer eller sletter: noen oppgaver er viktige for å holde nettlesere oppdatert (for eksempel oppgaver knyttet til Google Chrome og Microsoft Edge), for å holde antiviruset oppdatert eller for å oppdatere nyttige komponenter for systemet (som Adobe Acrobat Reader).

Før du sletter anbefaler vi at du leser veiledningene for sjekk om en app eller prosess lastes ned i bakgrunnen på PC og for sjekk disk- og CPU-aktivitetvelge for en sikrere deaktivering av aktiviteten.

Alternativt kan vi deaktivere en planlagt oppgave ved å høyreklikke på den, klikke på Eiendomog tar oss inn i kategorien Aktiveringvelge gjeldende aktiveringsbetingelser ved å trykke på nederst Redigere og fjerner haken på Aktivert; i tilfelle problemer gjentar du trinnene og setter haken på nytt for å aktivere aktiviteten på nytt.

Om samme emne kan vi lese artikkelen vår om hvordan planlegge oppgaver på Windows.

2) Bruk Windows PowerShell

Windows PowerShell kan også brukes til å deaktivere noen oppgaver hvis navn du kjenner. For å fortsette, høyreklikk på Start-menyen og trykk på Terminal (admin) eller opp Windows PowerShell (administrator) og skriv inn følgende kommando:

Disable-ScheduledTask -TaskName ""

Denne kommandoen kan åpenbart bare brukes hvis vi kjenner navnet på aktiviteten godt (i de fleste tilfeller er den ment for profesjonelle).

For å lære mer kan vi lese vår guide på hvordan du bruker Windows Terminal og forskjeller med PowerShell og kommandoprompt.

3) Bruk ledetekst

Nøyaktig som sett for PowerShell, lar kommandoprompten deg også deaktivere planlagte oppgaver på Windows. For å følge denne metoden åpner vi Start-menyen, se etter Ledetekstenhøyreklikk på den, trykk Kjør som administrator og bruk følgende kommando:

schtasks /Change /TN "\" /Disable

Hvis vi ikke vet banen der oppgaven er til stede, kan vi også utelate den, forutsatt at den er til stede i mappen med alle planlagte Windows-oppgaver. I dette tilfellet kan vi bruke kommandoen:

schtasks /Change /TN "" /Disable

For raskt å deaktivere den problematiske aktiviteten. For mer informasjon kan vi lese artikkelen vår om Windows ledetekst-triks.

4) Deaktiver autostart-apper

Er aktiviteten knyttet til en bestemt Windows-prosess eller applikasjon? Hvis vi ikke finner noe i Windows 11 og Windows 10 Task Scheduler foreslår vi at du tar en titt på systeminnstillingene ved å trykke på VINN+I på tastaturet og tar oss langs stien Apper -> Startslik at du manuelt kan deaktivere programmer og prosesser som bremser Windows ved oppstart.

Prosedyren er enkel og tilgjengelig for alle: vi blar gjennom listen over oppstartsapper og identifiserer de som er merket som Høy effekt og trykk på bryteren for å deaktivere dem.

Om dette emnet kan vi lese vår dybdeanalyse om hvordan kontrollere om programmer starter når du slår på PC-en.

5) Fjern apper fra oppstart

Noen autostartoppgaver eller prosesser er ikke til stede verken i oppgaveplanleggeren eller i Windows-innstillingene: det er høyst sannsynlig at de kan starte sammen med Windows siden deres kjørbare (eller skrivebordssnarveien) er til stede i Oppstartsmappe.

For å utføre denne kontrollen umiddelbart, trykk WIN+R på tastaturet og skriv inn følgende kommando i utførelsesvinduet:

shell:startup

Vi vil da ha rask tilgang til oppstartsmappen, hvorfra vi kan slette planlagte oppgaver basert på autostart-applikasjoner.

Alternativt kan vi finne stien til mappen ved å åpne File Explorer og ta oss til følgende bane (vi kan godt lime den inn i banelinjen øverst):

C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\StartUp

For oppstartsmappen som er tildelt hver bruker kan vi i stedet bruke banen:

C:\Users\nome-utente\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup

På denne spesielle mappen kan vi lese vår guide om hvordan administrere oppstart i Windows for programmer, filer og apper.

Konklusjoner

Planlagte oppgaver i Windows gir mange fordeler for brukeren: de kan holde PC-nettleserne oppdatert, oppdatere antivirusprogrammet og optimalisere datamaskinen, men de kan også bremse oppstarten av programmer du trenger for å fungere.

Med triksene som sees i denne guiden (for alltid å ha for hånden) vil vi kunne deaktivere planlagte aktiviteter på Windows, enten de oppnås gjennom dedikerte oppgaver eller om aktiviteten utføres gjennom innstillinger for automatisk start.

For mer informasjon kan vi lese artiklene våre om Hvordan forsinke oppstart av automatisk kjørende programmer på Windows og på beste programmene for å administrere automatisk oppstart i Windows.

Index
  1. 1) Bruk Task Scheduler
  2. 2) Bruk Windows PowerShell
  3. 3) Bruk ledetekst
  4. 4) Deaktiver autostart-apper
  5. 5) Fjern apper fra oppstart
    1. Konklusjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up