Slik tilpasser og pimper du Bash-prompten din på Linux

Index
 1. terminalemulatorer
 2. tilpassede farger
 3. tilpasset forespørsel

Hvis du bruker Linux, kommer du til å bruke anstendig tid på å jobbe i terminalen. Hvorfor vil du ikke at den skal reflektere stilen din og temaet på skrivebordet ditt? Gjennom arbeidet til åpen kildekode-fellesskapet er det massevis av forskjellige alternativer for å lure Linux-kommandolinjeopplevelsen din, og alle er enkle å bruke.

terminalemulatorer

En av de første og enkleste tingene du kan gjøre for å endre kommandolinjen i Linux er å endre terminalemulatoren.

Når du åpner "terminalen" til distribusjonen din, åpner du faktisk en terminalemulator. En terminalemulator emulerer bare de gamle dumme terminalene som var fysisk koblet til Unix-servere. De var bare en skjerm og et tastatur som tillot deg å kommunisere med serveren eksternt i fravær av nettverk.

Det er historietime nok. Det hele koker ned til det faktum at terminalemulatoren er et stykke programvare, og som enhver annen viktig programvare i Linux, er det massevis av alternativer. Du sitter ikke fast med den distribusjonen din sendte.

Det er ingenting galt med terminalemulatorene som følger med Linux-distribusjoner, og mer spesifikt med skrivebordsmiljøer. Mange foretrekker alternativer som Gnome Terminal og Konsole. Faktisk liker mange ikke-KDE-brukere Konsole. Den støtter en rekke funksjoner og har en tendens til å være veldig stabil.

Hvis du ser etter noe annerledes, er det enda flere alternativer. terminator, termitt, Y URXVT de er alle utmerket.

Terminator er et ganske stort og omfattende alternativ som lar deg dele terminalvinduet for å gjøre mer enn én ting på samme sted.

Termitter og URXVT er mer minimale. De er mer egnet for folk som ønsker å tilpasse terminalemulatoren i stor grad.

tilpassede farger

Uansett hvilken terminalemulator du bruker, kan du endre fargeskjemaet til det du vil.

Fullere terminalemulatorer har vanligvis en "Innstillinger"-meny som lar deg gjøre noen mindre fargejusteringer, men de er ikke like gode som noen av de eksisterende fargevalgene.

fargevalget solarisert den ble designet for å være visuelt tiltalende og lett for øynene. Den ble nøye designet for å bruke spesifikke farger som opprettholder kontrasten, men som ikke er for harde. Solarized har lyse og mørke temaer som kan roteres basert på tid på dagen eller preferanser.

Base16 er et annet sett med alternativer. Den gir en metodikk for bruk av seksten farger for å etablere et komplett fargedesign for terminalen din. Det er en hel liste over mulige fargevalg som følger Base16-mønsteret.

Kanskje du vil ha noe litt retro. bruker farger inspirert av 70-tallet, men på en veldig moderne måte. Temaet ser elegant og behagelig ut for øyet. I likhet med Solarized har den også lyse og mørke alternativer.

Hvis du vil ha noe mer tilpasset, kan du bygge det med terminal.sexy. Den følger retningslinjene for Base16-styling, men lar deg tilpasse fargene våre i sanntid. Du kan deretter eksportere innstillingene du har opprettet for å matche terminalemulatoren du bruker.

Alle terminalemulatorer har sine egne konfigurasjonsfiler på unike steder. Det er best å finne hvor konfigurasjonsfilen ligger.

tilpasset forespørsel

Kommandolinjen er teksten som hilser deg hver gang du åpner en terminalemulator. Den gir deg vanligvis brukernavnet ditt, navnet på datamaskinen din og kanskje katalogen du er i, men du kan også tilpasse den.

Meldingen er lagret i en variabel kalt PS1. Du trenger ikke bekymre deg for mye om det tekniske aspektet, men du bør vite at du kan endre verdien på PS1.

Det er en fil i hjemmekatalogen din som heter. bashrc. Den filen kontrollerer tingene som Linux-skallet vil kjøre når du starter en terminalemulator. Hvis du angir verdien til PS1 i denne filen, vil den bli brukt hver gang du åpner en terminal.

Bash bruker escape-sekvenser for å representere ting du kanskje vil vise. For eksempel u betyr brukernavnet ditt. Her er noen av de mest nyttige.

 • u = brukernavn

 • h = kort vertsnavn

 • H = vertsnavn med domene

 • d = dato

 • t = 24 timer

 • T = 12 timer

 • w = full arbeidskatalog

 • W = gjeldende mappe

 • e = ASCII escape for å bruke ASCII-tegn

 • = ny linje

Du kan lenke et hvilket som helst antall av disse sammen for å lage din egen personlige merknad. Her er flere nyttige og interessante hurtigspørsmål.

Bash begrenser deg heller ikke til standardfarger. Du kan bruke ASCII-escape-sekvensen for å bruke ASCII-farger. Fargene ser slik ut: N -[32m]. 32m delen bestemmer fargen. Fargene varierer fra 30 til 37. Fargeskjemaet ditt bestemmer fargene som tallene tilsvarer.

Du kan legge til en 1 eller 4 foran fargen for å angi fet eller understreket tekst. Det ser slik ut: …som du ikke klarer deg uten.

Alt som følger etter en av disse fargeblokkene får egenskapene det tilsier. Det vil fortsette slik til en annen blokk endrer det. For å gå tilbake til standardverdien, bruk 0 i fargedefinisjonen. Ta en titt på alt dette sammen.

lukkende tanker

Det er mange måter du kan tilpasse Bash-terminalen din på Linux. Det er vanskelig å peke deg i én retning siden så mye av det er preferanse. Eksperimenter og se etter flere alternativer. Vær forsiktig, å tilpasse terminalemulatoren kan være utrolig vanedannende.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up