USB 3.1 Gen 2 vs. USB 3.1 Gen 1: Hvordan er de forskjellige?

USB-standarden i disse dager er litt vanskelig å forstå, og datamaskinprodusenter hjelper ikke med å rydde opp i forvirringen. Hva er forskjellen mellom USB 3.1 Gen 1 og Gen 2, og hvorfor er Gen 2 bedre enn Gen 1?

Farvel USB 3.0

Utgitt for ti år siden i 2008, var USB 3.0 den tredje store revisjonen av USB-standarden. Den oppgraderte USB 2.0, som ble utgitt i 2000 og tillot kun relativt lave overføringshastigheter på 480 Mbit/s. USB 2.0 begrenser også strømmen til 500mA ved 5V. USB 3.0 muliggjorde dramatisk høyere strømnivåer og raskere dataoverføring, og hevet dem til 900mA ved henholdsvis 5V og 5 gigabit per sekund (Gbit/s).

Mens vi diskuterer spesifikasjoner, bør vi nevne at kraftspesifikasjoner aldri har vært harde grenser; de er mer som fartsgrenseskilt, som viser det maksimale sikre effektnivået. Noen USB-ladere kan gi høyere strømnivåer, lade enheter raskere.

Imidlertid er de teknisk sett utenfor USB-spesifikasjonen og risikerer å sprenge en enhet hvis kretsen ikke forventer høyere strømnivåer. Imidlertid trekker de fleste moderne enheter bare så mye strøm som de trenger og kan enkelt håndtere høyere strømnivå.

Apple-enheter lader med 2,1 ampere, mer enn fire ganger USB 2.0-spesifikasjonen.

USB 3.1 Gen 1

Det er her mye av nomenklaturforvirringen begynner. USB 3.1 Gen 1 er det samme som USB 3.0. Faktisk, med utgivelsen av USB 3.1 Gen 1, ble alle eksisterende USB 3.0-kontakter omdøpt til USB 3.1 Gen 1.

Så disse kablene og enhetene støtter nå USB 3.1 Gen 1, takket være kraften til å gi nytt navn til standarden. Standarden introduserte noen endringer, som USB Type-C (USB-C)-kontakten på de nye MacBook Pros.

Til tross for det nye navnet, forblir kraft- og dataoverføringsmulighetene de samme som spesifisert i USB 3.0. USB 3.1 Gen 1 støtter hastigheter på opptil 5 Gbit/s eller 625 megabyte per sekund (MB/s) og strøm på opptil 900 mA ved 5V.

Alt dette støttes av USB 3.1 Gen 1-kontakten, som ser ut som en USB 2.0 A-kontakt med en blå farge på innsiden. I motsetning til Gen 2, inkluderer Gen 1 også mer enn én type kobling. Det er den klumpete Type-B (også kjent som "printer")-kontakten, samt den slanke Micro-B-kontakten vist ovenfor. Disse kontaktene er ikke i stand til å støtte den fulle kraften til USB 3.1 Gen 2-spesifikasjonen.

USB 3.1 Gen 2

Denne standarden ble utgitt mye nylig i juli 2013. USB 3.1 Gen 2 er der oppgraderingen er. Denne standarden beholder overføringshastigheten på 5 Gbit/s til USB 3.1 Gen 1 og tillater også en maksimal hastighet på 10 Gbit/s (1,25 gigabyte per sekund).

Bare USB Type-C (USB-C)-kontakten kan håndtere full kraft og båndbredde til Gen 2. Denne kraftigere kraft- og dataoverføringen koster penger: kabellengden er mer begrenset i Gen 2. I tillegg kommer enheter og kabler som støtter den nye Gen 2-standarden er mindre vanlige. Kjøpere må se etter Superspeed trident-logoen med en liten 10.

Hva med USB Type-C (USB-C)?

USB Type-C (USB-C) fortjener sin egen omtale her. Dette er bare en type kontakt, ikke en USB-standard. Selv om kontaktkonstruksjonen muliggjør noen av funksjonene til USB 3.1 Gen 2-kjøleren, bestemmer ikke selve kontakttypen hastighet eller strømoverføring. I stedet bestemmes dette av enhetene i hver ende av kabelen.

Men fordi markedsføringsmateriell ofte er uspesifikke, forveksler noen kjøpere USB 3.1 med USB-C. Online oppføringer kan være litt forvirrende, men hvis du kjøper en kvalitetskabel med USB Type-C-kontakter i begge ender, bør den støtte alle funksjonene til USB 3.1 Gen 2.

Til tross for forvirringen er USB-C en imponerende kontakt. Den erstatter alle tidligere kontakter, skaper en universell koblingstype og gjør unna Mini- og Micro-versjonene av USB 2.0- og 3.0-spesifikasjonene. Tilkoblingen er robust, i stand til å overføre opptil 5000 mA ved 20V trygt.

Endelig en virkelig universell standard

Da USB 1.0 ble utgitt, var det en åpenbaring. Ikke lenger trengte en datamaskin en haug med inngangsporter bare for å komme fra bakken. Nå kan en datamaskin bare ha seks USB-porter og ha de fleste tilkoblingsfunksjonene dekket.

Dette økte tilkoblingen og antallet porter på datamaskiner dramatisk. Og USB ble mer populært; denne tendensen til sammenslåing bare økte.

Men til tross for de mange forbedringene, ble USB aldri den ene kontakten som styrer dem alle. Koblinger ble fragmentert i flere forskjellige typer koblinger for forskjellige bruksområder, med varierende grad av holdbarhet og popularitet. USB Type-C og USB 3.1 Gen 2 fjerner endelig den siste barrieren for å fullføre universalitet.

One True Port kan overføre tonnevis med data og tonnevis med kraft. Og som et resultat kunne vi endelig se en verden av virkelig uni-tilkoblede periferiutstyr.

Bildekreditt: Amin, B&H bilde, Maurizio Pesce

Index
  1. Farvel USB 3.0
  2. USB 3.1 Gen 1
  3. USB 3.1 Gen 2
  4. Hva med USB Type-C (USB-C)?
  5. Endelig en virkelig universell standard

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up