Betydningen av skjermoppløsning for TV-er og skjermer

Hva betyr skjermoppløsning og hvor viktig det er når man snakker om skjermer, smarttelefoner og TV-er, og også bilder og videoer

Ordet "Vedtak", i det teknologiske feltet, blir ofte tatt opp feil når man snakker om TV-er, smarttelefoner, bærbare datamaskiner, nettbrett, skjermer og alle enheter som omhandler bilder.

Mange mennesker vet ikke hva "oppløsning" betyr eller tror feilaktig at det bare er betegnelsen på antall piksler i et bilde som jo større den er, jo flere piksler har den, og derfor har den bedre oppløsning.

I den følgende guiden finner vi ut hva oppløsning betyr og hvordan det kan endre måten vi bruker TV-skjermen og dataskjermen, også analysere hva som kan være den beste oppløsningen basert på bruksscenariet og visningsavstand.

LES OGSÅ -> Valg av skjerm basert på bruk, for spill, arbeid eller underholdning

1) Sammenheng mellom skjermstørrelse og oppløsning

Oppløsningen på en skjerm er veldig forskjellig fra størrelsen på skjermen. En bærbar PC med skjermstørrelse 15,6" kan ha antall piksler 1366 x 768 HD (Høy oppløsning) eller 1600 x 900 HD+ (High Definition+) eller igjen 1920 x 1080 FHD (Full High Definition).

Mange moderne bærbare datamaskiner har også tatt i bruk høyere oppløsninger: faktisk finner vi bærbare datamaskiner med 2K-oppløsning eller 4K-oppløsningmed svært detaljerte bilder og tilstrekkelige zoomnivåer for ikonene som er definert på denne måten (som ellers ville virke for små).

Tallene som indikerer oppløsning angir antall linjer på skjermen horisontalt X antall vertikale linjer. Jo flere horisontale og vertikale linjer det er, jo høyere er skjermoppløsningen.
For å se forskjellen mellom de ulike oppløsningene kan du åpne et Excel-ark på skjermen og telle rader og kolonner.

Samme størrelse en høyere oppløsning det får skjermbildet til å virke mindre eller lenger unna, men samtidig skarpere og rikere på detaljer. På en PC-skjerm du kan legge merke til hvordan musepekeren beveger seg mye mer hvis oppløsningen er høy i stedet for lav.

Det samme skjer også i videospill og videoer der lav oppløsning på en stor skjerm vil få bevegelsene til å virke uskarpe, uskarpe eller kornete, lav kvalitet.

2) Visningsavstand og oppløsning

Synsavstand er en svært viktig parameter når vi skal velge en ny Smart-TVer til stuen, til soverommet eller til hvilket som helst rom. Hver avstand har en optimal oppløsning og visningsdiagonal:

  • fra 0,5m til 1,5m: minimum anbefalt størrelse 24 tommer, anbefalt oppløsning HD Ready (720p);
  • fra 1,5m til 2m: minimum anbefalt størrelse 32 tommer, anbefalt oppløsning HD Ready (720p);
  • fra 2m til 2,5m: minimum anbefalt størrelse 40 tommer, anbefalt oppløsning FullHD (1080p);
  • fra 3m til 3,5m: minimum anbefalt størrelse 49 tommer, anbefalt oppløsning FullHD (1080p) eller 4K (2160p);
  • fra 3,5 m til 4 m: minimum anbefalt størrelse 55 tommer, anbefalt oppløsning 4K (2160p).

Som vi kan se, er ikke alle oppløsninger gode uansett avstand: hvis vi er for nærme risikerer vi å ikke se godt eller gjøre øynene trette, men hvis vi er for langt unna risikerer vi å ikke se noen detaljer, må øke både diagonalen og resolusjonen følgelig.

For mer informasjon kan vi lese vår guide på avstander for å se på TV eller skjerm basert på skjermstørrelse.

3) Oppløsning og fotografering

Apropos fotografier Det er nyttig å forstå konseptet med bildeoppløsning avhengig av bruken du vil gjøre av bildene.

Hvis du for eksempel vil at bilder skal vises på datamaskinen, er det ubrukelig å ta dem med høyere oppløsning enn 2 megapiksler fordi de ville være for store til å se selv på den største skjermen. På den annen side, hvis bildene må skrives ut, er det best å ta dem med et 8 megapikslers kamera eller mer, spesielt hvis du vil skrive ut plakater eller store malerier.

DPI (dots per inch), i stedet for størrelse, bestemmer utskriftsformat. I tillegg til antall piksler krever utskrift av digitale bilder en høy prikktetthet slik at selv den minste detalj kan skrives ut på papir uten uskarphet.

Høydefinisjonsutskrift av magasiner eller brosjyrer krever generelt en 300 DPI-standard som det selvfølgelig også trengs en HD-skriver for.

For lavdefinisjonsutskrift av plakater og reklametavler er det ikke nødvendig med en så høy DPI fordi denne typen bilder ses langveis fra, så det spiller ingen rolle om utskriften fremstår med lav oppløsning når den ses på nært hold.

Om dette emnet kan vi lese artikkelen vår om hvor mye betyr megapiksler i kameraer.

Konklusjoner

Når vi dekker en telefon, et nettbrett, en skjerm, en TV, må vi først se på skjermstørrelsen og deretter sjekk oppløsningenvelge en skjerm eller TV som er egnet for formålet vi har satt oss og som viser alle detaljer som kreves basert på visningsavstanden.

Med all denne informasjonen kan vi nå kjøpe vår nye TV, ved å velge de som vises i vår guide på hvordan velge og kjøpe den beste Smart TV.

Hvis vi i stedet ønsket å kjøpe en ny skjerm for stasjonære PC-er, kan vi lese artikkelen vår om hvilke funksjoner bør en dataskjerm ha.

Index
  1. 1) Sammenheng mellom skjermstørrelse og oppløsning
  2. 2) Visningsavstand og oppløsning
  3. 3) Oppløsning og fotografering
    1. Konklusjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up