Filgjenoppretting fra ødelagt disk eller død datamaskin

Index
  1. 1) Bruk et eksternt stasjonsdeksel
  2. 2) Lag USB-pinne med Windows PE
  3. 3) Lag USB-pinne med Linux
  4. 4) Lag USB-pinne med Paragon Rescue Kit
    1. Konklusjoner

Alle måter å gjenopprette filer fra en ødelagt disk/SSD eller fra en død datamaskin, men med en fortsatt fungerende disk

Starter ikke datamaskinen lenger, eller merker vi at noen filer på disken vår ikke lenger er tilgjengelige? I stedet for å fortvile og begynne å tenke på mangelen på en gyldig sikkerhetskopi (i disse tilfellene kan det være en redning, men vi må lage den før problemet oppstår), la oss tenke på å handle umiddelbart, prøve å gjenopprette det som kan lagres og bruke alt verktøyene som er tilgjengelige for gjenopprette filer fra skadet, ødelagt eller funksjonsfeil disk.

I denne guiden har vi samlet alle virkelig effektive metoder for å gjenopprette filer fra en ødelagt disk eller død datamaskin: de fleste metoder involverer å handle utenfor systemet som er installert på den aktuelle disken, andre metoder krever å koble den fornærmende disken til en ny PC (via et eksternt USB-diskdeksel) og bruke spesifikke filgjenopprettingsprogrammer.

LES OGSÅ -> Gjenopprett videoer fra uleselige eller skadede CD-er og DVD-filmer

1) Bruk et eksternt stasjonsdeksel

Hvis den defekte disken kan fjernes fra PC-en, er det best å umiddelbart koble den fra slik at den kan settes inn i en eksternt USB-deksel.

Avhengig av hvilken type disk som er installert på datamaskinen vår, kan vi bruke følgende formater etui for eksterne disker:

Når driveren er satt inn i det aktuelle etuiet, kobler vi USB-kabelen til en fungerende datamaskin og prøver å enkelt gjenopprette filene ved å bruke Filutforsker for å få tilgang til disken.

Hvis disken ikke er tilgjengelig fra Windows Utforsker, anbefaler vi at du prøver et gratis program som f.eks Recuvapass på å velge den eksterne disken og bruke funksjonen dyptgående forskning å starte en fullstendig gjenoppretting av alle personlige data som fortsatt er tilgjengelige og gjenopprettelige (en veldig langsom prosess som kan ta mer enn 3 timer).

Andre gjenopprettingsprogrammer som ligner på Recuva kan sees i vår guide på Hvordan gjenopprette data fra formatert eller slettet disk.

2) Lag USB-pinne med Windows PE

Hvis den interne disken ikke er lett å fjerne fra PC-en (for eksempel på nye monocoque bærbare datamaskiner) kan vi forsøke å gjenopprette filer fra den ødelagte disken ved å bruke Windows PE-gjenopprettingsmiljøetveldig lik Windows, men fungerer fra en USB-pinne.

Til formålet kan vi bruke AOMEI PE Builderet gratis verktøy som lar deg raskt lage en passende Windows PE Live CD eller Live USB.

For å fortsette, koble en tom USB-pinne (minst 16 GB) til en fungerende PC og start programmet AOMEI PE Builder, velger vi hva vi skal lage og venter på slutten av prosessen. Så snart pinnen er klar, sett inn USB-pinnen i datamaskinen med den ødelagte eller ikke-fungerende disken, la oss endre oppstartsrekkefølgen og vi avventer utseendet til Windows PE-miljøet, slik at vi kan gjenopprette filer direkte med filutforskeren i det bærbare systemet.

Vi kan lære mer om emnet ved å lese guiden vår Start Windows fra DVD eller USB Live, uten å installere.

3) Lag USB-pinne med Linux

En annen effektiv metode for å gjenopprette filer fra en ødelagt disk eller død datamaskin innebærer å bruke en Live USB fra en GNU/Linux-distribusjon, som f.eks. Ubuntu.

Etter å ha lastet ned ISO-bildet av dette gratis systemet (fra en annen fortsatt fungerende PC) laster vi ned Etseret lite verktøy som kan lage Linux Live USB-er raskt og enkelt.

Når vi har satt inn en tom USB-pinne (minst 16 GB) i en av de ledige USB-portene på datamaskinen, åpne programmet, trykk på elementet Flash fra filtrykker vi på Velg mål for å velge den tilkoblede USB-pinnen og trykk til slutt på Blits! for å starte installasjonen.

Etter noen minutter vil flash-stasjonen vår være klar; nå er det bare å koble den til datamaskinen der vi må gjenopprette filene, endre på nytt oppstartsrekkefølgen ved oppstart og få tilgang til systemet direkte fra USB-pinnen.

Når Linux-systemet er lastet, velg italiensk språk og trykk på Prøv Ubuntu og vent til skrivebordet vises. Så snart vi er på Ubuntu-skrivebordet, trykker vi på det diskformede ikonet for å umiddelbart få tilgang til stasjonen der Windows oppbevares med alle våre personlige filer; hvis vi ikke ser noen disk åpner vi mappen ubuntu og vi sjekker om det er noen disker eller menyer med kapasiteten til diskene inne i filbehandleren.

4) Lag USB-pinne med Paragon Rescue Kit

Alternativt kan vi bruke Paragon redningssettet gratis verktøy som lar deg gjenopprette filer fra skadede eller utilgjengelige harddisker, gjenopprette Windows-oppstart, gjenopprette en slettet partisjon og mye mer.

Verktøyet må startes fra en annen fungerende PC og lar deg lage en Live CD eller en Live USB, for å koble til datamaskinen som vi raskt vil gjenopprette våre personlige filer fra. Når du har endret oppstartsrekkefølgen og fått tilgang til funksjonene i Live-miljøet, bruk bare alternativet Overfør filer for å få tilgang til alle våre personlige filer som fortsatt er lagret på harddisken eller SSD-en.

Konklusjoner

Hvis den aktuelle disken ikke er tilgjengelig selv fra USB-pinnene eller ikke er synlig når den er koblet til et USB-deksel, kan det være er irreversibelt skadet på maskinvarenivå: faktisk kan vi ikke gjøre mye, men som en siste utvei er profesjonelle datagjenopprettingssentre som f.eks SOSdati.comhvis pris varierer avhengig av mengden filer som skal gjenopprettes og vanskelighetsgraden.

I disse tilfellene gjelder ordtaket "forebygging er bedre enn kur": vi lager jevnlig sikkerhetskopier av personlige filer og Windows-systemet, som skal lagres på en ekstern disk eller direkte på OneDrive, som vist i våre guider på hvordan lagre viktige dokumenter på Windows og hvordan aktiver automatisk sikkerhetskopiering av Windows 10 og 11.

Hvis problemet er operativsystemet, kan vi prøve å gjenopprette det som vist i veiledningen ovenfor hvordan gjenopprette Windows med ny installasjon uten å miste personlige data.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up